جوان آنلاین: کانال تلگرامی «ترجمان» به اشتراک گذاشت: ویدئوی کوتاهی از اومبرتو اکو به جا مانده است که در آن، نویسنده مشهور ایتالیایی، پشت به دوربین، در کنار کتابخانه عظیم شخصیاش راه میرود. تمام دیوارهای خانه بزرگ او تا سقف پر از کتاب است. بعد در طول مصاحبهای درباره کتابهایش میگوید: کسانی که کتابخانه مرا میبینند، دو دسته میشوند: یکدسته بازدیدکنندگانی هستند که میگویند «وای! چقدر کتاب دارید! چند تا از آنها را خواندهاید؟» و بقیه که اقلیت بسیار کوچکی هستند، میدانند که این کتابها نشاندهنده چیزهایی که من میدانم نیست، بلکه بحثی است درباره آینده.
اکو با این دستهبندی به یکی از پرچالشترین بحثها میان «آدمهای کتابی» و بقیه اشاره میکند: اینکه آیا فقط باید کتابهایی را بخریم که قصد داریم آنها را بخوانیم؟
نسیم نیکولاس طالب، در کتاب مشهور خود، قوی سیاه، مفهومی را معرفی میکند که برای فهم این موقعیت به ما کمک میکند: «ضدکتابخانه.» طالب میگوید ضدکتابخانه مجموعه کتابهایی است که خریدهاید، اما نخواندهاید. اگر در مسیر یادگیری و دانشوری قدم بردارید، هر چقدر جلوتر میروید، ضدکتابخانه شما هم بزرگتر خواهد شد. در این نگاه کتابهایی که خواندهاید به مراتب بیارزشتر از کتابهایی هستند که هنوز نخواندهاید. ضدکتابخانه شما بهترین انگیزهبخش ادامه مسیر یادگیری است.
مفهوم «ضدکتابخانه» به موضوع گستردهتری در تحقیقات روانشناختی اشاره میکند که میگوید تصور فرد از میزان نادانستههایش، نشانه دقیقی از روحیه و رویکرد علمی اوست. هرچقدر فرد دانش گسترده، انتقادی و موشکافانهتری داشته باشد، بهتر میداند که «چقدر نمیداند.»
در عصر مصرفگرایی، کتاب خریدن هم میتواند مثل خریدن بسیاری چیزهای دیگر که واقعاً نیازی به آنها نداریم، به رفتاری بیمعنا تبدیل شود. بااینحال، مصرفگرایی کتابی فواید خاص خودش را هم دارد. فوایدی که از قضا از مدتها پیش از دوران تولید انبوه، شناخته شده بودند. مفهوم ژاپنی تسوندوکو اشاره به وضعیتی دارد که در آن فرد در نزدیکی خودش، مقدار زیادی کتاب نخوانده نگه میدارد، در حالی که میداند به این زودی فرصت و موقعیتی برای خواندن آنها نخواهد داشت، اما صرف حضور آنها باعث فروتنی و اشتیاق فرد به دانستن میشود.
این حالتی است که خیلیها هنگام حضور در کتابخانههای بزرگ احساس میکنند. تحقیقی در این باره میگوید: صرف حضور در کنار قفسههای تمامنشدنی کتاب، شوق خواندن را در دل بسیاری از افراد زنده میکند. علاوهبرآن، بسیاری از کتابها، مثل دایرهالمعارفها یا لغتنامهها اصلاً به این منظور طراحی نشدهاند که خواننده از ابتدا یا انتهای آنها را بخواند. آنها راهنماهایی برای تحقیق هستند که به وقت نیاز به آنها مراجعه میکنید. کتاب خریدن هم چنین چیزی است. وقتی میخواهید کتابی بخرید، شاید بهتر باشد به جای اینکه از خودتان بپرسید: «آیا وقت میکنم آن را بخوانم؟» از خودتان بپرسید: «دلت میخواهد آن را بخوانی؟»
پینوشت: آنچه خواندید خلاصه و مروری است بر این چند مطلب: Umberto Ecos Antilibrary: Why Unread Books Are More Valuable to Our Lives than Read Ones نوشته ماریا پوپوا، منتشر شده در وبسایت مارجینالیان؛ All Those Books Youve Bought but Havent Read? Theres a Word for That، نوشته کوین میمز، منتشر شده در نیویورک تایمز و گزارشی از تحقیقی در دانشگاه پنسیوانیا درباره آثار روانشناختی حضور در کتابخانه، با عنوان The psychology behind the well-being benefits of libraries، منتشر شده در وبسایت دانشگاه پنسیلوانیا.