کد خبر: 1164810
تاریخ انتشار: ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۲۳:۲۵
هادی محمدی

رخداد‌ها و تحولات در عرصه بین‌الملل و مناطق گوناگون شتاب جدیدی پیدا کرده و هدف‌های معناداری در رفتار کشور‌ها و قدرت‌های جهانی به‌چشم می‌خورد. دلیل این رخداد‌ها و تحولات این است که نظم جهانی و نظم‌های منطقه‌ای مرتبط و غیرمرتبط، در سراشیب یک دگردیسی قرار گرفته و در مسیر شکل‌دهی به نظم جدید هستند؛ لذا قدرت‌های بزرگ جهانی، چه آن‌ها که بازنده تحولات هستند و چه آن‌ها که امید دارند در نظم جدید، موقعیت بهتری کسب کنند، کارت‌های بازی خود را بهبود می‌بخشند یا به ابزار‌های جدید می‌اندیشند یا با ائتلاف و اتحاد‌های جدید، به‌دنبال خلق ظرفیت‌های جدید هستند. با اینکه چینی‌ها و روس‌ها برای این شتاب در تحولات یا رویکرد‌های تنش‌ساز امریکا، انگلیس و شاید برخی کشور‌های دیگر غربی آماده نبودند، ولی سیاست‌ها و اجرای برنامه‌ریزی‌های خود را شتاب داده‌اند و در عرصه نظامی، اطلاعاتی، تکنولوژیک و سیاسی و دیپلماتیک و رسانه‌ای و سایبری و... درحال جنگ پنهان و آشکار هستند.
امریکا دام اوکراین را برای روسیه و اروپا، طوری برنامه‌ریزی کرده بود تا اهرم‌های سیطره بیشتر بر اروپا و فرسایش معنادار روسیه، حاصل آن باشد و با اقدامات سیطره دریایی و آبراهی، ائتلاف‌سازی‌های امنیتی و تسلیحاتی و نظامی و کاستن از روند‌های پرشتاب رشد اقتصادی چین، امیدوار است چین را در مهار خود ببیند. اگرچه امریکا و ساختار آن با تمامی متغیر‌ها و شاخص‌ها، چیزی نزدیک به یک ماشین شیک، ولی در حد اوراقی است! ولی همه توان و شانس خود را به میدان جدال نفس‌گیر با قدرت‌های جهانی قرار داده است و تابه‌حال نتوانسته امتیاز روشنی ثبت کند.
در عرصه منطقه‌ای هم شاهد تحولات و شتاب رفتار و سیاست برخی بازیگران هستیم که عربستان، ترکیه و امارات از این جمله‌اند. ترکیه و حزب اردوغان پس از ۲۰ سال سیطره بر ترکیه در نقطه تقریباً ۵۰ درصدی قرار گرفته با افراطی کردن برخی رویکرد‌ها و سیاست‌ها به‌دنبال تبدیل اهرم‌ها و کارت‌های خود به امتیاز هستند. اردوغان که در ۱۰ سال اول حکمرانی تصویر مثبتی در اقتصاد داشت، در ۱۰ سال دوم با ماجراجویی‌های سیاست خارجی و منطقه‌ای به‌جایی رسیده که کارنامه مردودی در دست دارد و اکنون از یک‌سو به دنبال فرار روبه‌جلو در قفقاز با تحریک و تنش‌سازی در روابط با آذربایجان در قبال ایران است تا دالان زنگزور ناتو را ابزار چانه‌زنی با امریکا و غرب قرار دهد و آخرین شانس برای عضویت در اتحادیه اروپای خسته را بیازماید، که حتماً نتیجه‌ای بهتر از عثمانی‌گری اردوغان در سوریه و عراق نخواهد داشت. سعودی‌ها هم بعد از چهار دهه سیاست سیاه و تروریستی و جنگ‌افروزانه و تنش‌ساز و ایفای نقش پرهزینه در راهبرد‌های امریکایی، خسته و ناتوان در مقابل هزینه‌های موجودیتی است که کشور‌های منطقه ممکن است از آن‌ها مطالبه کنند و لذا شانس خود را با نرمش دیپلماتیک و تغییر چهره و انکار گذشته و نقش خود، در دستورکار با محیط پیرامونی قرار داده‌اند. البته روشن است که سعودی‌ها نمی‌توانند به رفتار‌ها و راهبرد‌های گذشته ادامه دهند، ولی اینکه انتظار داشته باشند برای چهار دهه سیاست‌های استعماری و تروریستی جایزه بگیرند یا تاوان ندهند، با واقعیت‌ها مطابقت ندارد.
با اینکه کشور‌های منطقه و ایران از رفتار جدید سعودی‌ها استقبال می‌کنند، ولی روابط پایدار و سازنده و مفید برای همگان، مستلزم واقع‌نگری سعودی‌ها و جریان راهبرد‌های بدخیم گذشته‌شان است. امارات که مجری و هزینه‌پرداز صهیونیست‌ها و امریکا و انگلیس شده تا شأن و منزلتی در روابط منطقه‌ای و جهانی پیدا کند، امروز از ادامه این سیاست نگران است، چراکه نظام جدید بین‌المللی، شاخص‌ها و معیار‌های دیگری خواهد داشت و این کارنامه اماراتی‌ها، عمدتاً مجرمانه است و ناچار به عقب‌گرد و رفتار‌های جبرانی هستند و پالس‌های لازم را دریافت کرده و از خودشان نیز نشان می‌دهند. غرب آسیا تمامی چالش‌ها و منازعات و اختلافات و درگیری‌هایش را مدیون استعمارگران انگلیسی و سپس فرانسوی است که کمترین جنایتکاری آنها، متولد کردن رژیم صهیونیستی و حمایت مستمر از آن است و بخشی از راهبرد‌های مرحله‌ای ایران نیز برای تنظیم کارت‌های بازی و بهینه‌سازی ظرفیت و پتانسیل‌های ملی، تمدنی و فرهنگی و انقلابی در گرو پاکسازی منطقه‌ای از آثار جرم استعمارگران انگلیسی است که هنوز در بیشتر مناطق غرب آسیا، ویروس انگلیسی فعال است.

نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
captcha
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار