سرويس زنان جوان آنلاين: سلامت زنان یکی از مهمترین محورهای سلامت جامعه است و این محوریت به نقش ویژه زنان در کانون خانواده باز میگردد. زنان مادر و همسرند و همین نقشها اهمیت سلامت جسمانی و روحی آنها را بیش از پیش به رخ میکشد. زنی که از سلامت جسمانی لازم برخوردار نباشد نمیتواند فرزندی سالم به دنیا بیاورد. از سوی دیگر عوارض جسمانی مادر بر روند مدیریت وی در خانواده نیز اثر میگذارد و موجب میشود نقش مادریاش دچار اختلال شود.
اما در کنار سلامت جسمانی سلامت روحی زنان نیز از اهمیت بالاتری برخوردار است. یک زن وقتی دچار اختلالات روحی و روانی باشد نمیتواند نقش ویژهاش را در انسجام ساختار خانواده ایفا کند و خانوادههایی که مادر به درستی از پس ایفای نقشهای زنانه و مادرانهاش بر نمیآید بیشتر دچار اختلال و اختلاف میشوند.
اهمیت سلامت روحی و جسمی زنان تا بدانجاست که اگر مرد خانواده به هر دلیلی نتواند نقشهای مردانه خود را به درستی انجام دهد یا حتی در خانواده حضور فیزیکیاش کمرنگ باشد یا به دلایلی نظیر فوت یا طلاق از خانواده دور باشد یک زن قوی و با اراده میتواند جایگاه پدر را هم برای فرزندانش پر کند و با وجود تمام سختیهای اداره خانوادههای تک والدی، اغلب زنان در این امر از مردان موفقتر عمل میکنند. سلامتی جسمی و شادابی روحی زنان، اما مستلزم مؤلفههایی است که باید زمینههایش در جامعه فراهم شود. یکی از این مؤلفهها اصلاح سبک زندگی و روی آوردن به ورزش است.
اما با نگاهی به آمار و ارقام بیماریها در کشور میتوان دریافت ابتلای زنان به عوارض روحی و جسمی و به خصوص برخی بیماریهای خاص مرتبط با سبک زندگی همچون دیابت به نسبت مردان از فراوانی بالاتری برخوردار است تا جایی که نتایج برخی مطالعات نشان میدهد شیوع دیابت در زنان ۲درصد بیشتر از مردان است.
تخمین زده میشود ۵۰۰ میلیون نفر در دنیا مبتلا به بیماری دیابت باشند. هزینههای تحمیل شده دیابت به نظامهای سلامت دنیا زیاد است که حدود ۱۰ درصد هزینههای خدماتی، بهداشتی و درمانی در دنیا صرف بیماری دیابت میشود و این بیماری میتواند عوارض و مشکلات اقتصادی و اجتماعی زیادی برای جوامع ایجاد کند. در کشور ما هم شیوع دیابت در سالهای اخیر روند رو به افزایشی داشته است. نتایج بعضی مطالعات اخیر نشان میدهد نزدیک ۱۰ درصد افراد بالای ۱۸ سال در کشور مبتلا به دیابت هستند.
دیابت دو نوع دارد، اما از نظر بهداشت عمومی دیابت نوع۲ اهمیت بیشتری دارد و بیش از ۹۰درصد کل موارد دیابت از این نوع هستند که افراد چاق بالای ۴۰ سال، ریسک بالاتری برای ابتلا به دیابت نوع دو دارند.
مهمترین عوامل ابتلا به این بیماری هم به سبک زندگی افراد مربوط است و اضافه وزن، بیتحرکی، تغذیه ناسالم و اختلال در چربی خون موجب میشود تا افراد بیشتری به این بیماری دچار شوند.
علاوه بر این یک نوع از دیابت در زنان باردار شایع است که در زمان بارداری معمولاً تغییراتی در سطح هورمونهای مختلف بدنشان روی میدهد و آنها را مستعد دیابت بارداری میکند. ۵ تا ۱۰ درصد زنان باردار مستعد ابتلا به دیابت بارداری هستند که در صورت عدم کنترل دیابت بارداری، سلامت مادر و نوازد با تهدید مواجه میشود.
بدیهی است ابتلا به بیماریهایی نظیر دیابت میتواند علاوه بر سلامت جسمی سلامت روحی افراد را هم تحت تأثیر خود قرار دهد، اما راه پیشگیری از این بیماریها بسیار ساده است. کلید مبارزه با این بیماری ورزش و داشتن تحرک است. نکتهای که در سیاستگذاریهای کشور کمتر مورد توجه قرار میگیرد و به خصوص در بحث ورزش همگانی برای زنان کمتر شاهد تدابیر نهادهای مسئول نظیر شهرداری و سایر دستگاهها هستیم، چراکه ورزش همگانی زنان نیازمند اختصاص فضاهای مناسب رایگان به آنهاست و بانوان مانند آقایان نمیتوانند در کوچه و خیابان هم بدوند و ورزش کنند. سلامت روحی و جسمی زنان نیازمند توجه به آنهاست و با فراهم کردن زیرساختهای ورزش همگانی زنان میتوان تا حدود زیادی سلامت بانوان و در نتیجه سلامت اجتماعی را تضمین کرد.