به گزارش خبرنگار جوان آنلاین از اردبیل، رحیم میدانی در جلسه جمع بندی و نهایی سفر دو روزه اعضای کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس شورای اسلامی به اردبیل در سرعین اظهار کرد: یکی از افتخارات بنده این است که کارم را از شبکه مغان شروع کردم اما واقعیت این است که همه دلسوزان این کشور امروز پذیرفته اند که ایران یک کشور بحران زده در حوزه آب است.
وی ریشه این بحران را واگذاری های بیش از توان اکولوژیک سرزمینی خواند و خاطرنشان کرد: ما بیش از توان اکولوژِیکی از منابع پایدارمان برداشت کرده ایم به طوری که 50 درصد نیاز کشور از منابع آب زیرزمینی تامین می شود.
وی با بیان اینکه به خاطر این برداشت های بی رویه بسیاری از دشت های کشور دچار بحران جدی هستند افزود: 83 درصد منابع آب مورد نیاز روستائیان و شهرها از طریق منابع آب زیرزمینی تامین می شود.
این مسئول با یادآوری اینکه در سال های گذشته بلایی خانمانسوز سر منابع زیرزمینی آوریم به طوری که سالانه 6 میلیارد مترمکعب بیش از ظرفیت دشت ها آب زیرزمینی برداشت می کنیم بیان کرد: در برخی از شهرهای کشور عمق چاه های ما به 500 متر رسیده و به قولی کفگیر به ته دیگ خورده است.
میدانی ادامه داد: در دشت کرمان فاجعه ای در حوزه منابع آب زیرزمینی رخ داده به طوری که باغداران پسته باغ های خود را رها کرده و به سایر شهرها در حال کوچ کردن هستنند.
وی بیان کرد: بر همین اساس وزارت نیرو در چند سال اخیر طرح احیا و تعادل بخشی منابع آب را با اجماعی ملی در پیش گرفته تا بتوان مشکلات آب های زیرزمینی و سطحی را به نوعی برطرف کرده و بیلان منفی دشت ها را کاهش دهیم.
معاون وزیر نیرو در منابع آب کشور به وضعیت دریاچه ارومیه و خهشک شدن تالاب ها و بسیاری از رودخانه ها در کشور اشاره و تصریح کرد: جای تعجب است که همین خشک شدن دریاچه ارومیه و تالاب ها اسباب تولید ریزگردها را در کشور اعم از جنوب شرق و شرق فراهم آورده است.
15 درصد منشا ریزگردها در کشور داخلی است
میدانی در ادامه با یادآوری اینکه 15 درصد منشا تولید ریزگردها در کشور داخلی است گفت: اگر زمانی کانون ریزگردها سوریه، عراق و عربستان بود امروز در داخل کشور کانون ریزگردها را شاهد هستیم.
وی با بیان اینکه متاسفانه حقابه تالاب ها را در بخش کشاورزی مصرف کرده ایم اظهار داشت: جالب است که ما در بخش کشاورزی، شرب و صنعت تنها 7 درصد آب کشور را مصرف می کنیم و بیش از 93 درصد مصرف آب کشور در بخش کشاورزی است.
معاون وزیر نیرو با یادآوری اینکه این عیب نیست بلکه ماهیت کشاورزی است و در دنیا نیز به طور متوسط 70 درصد منابع آب در بخش کشاورزی مصرف می شود خاطرنشان کرد: اما جای برنامه ریزی و تامل در اینجاست که این بخش به گونه ای باید مدیریت شود که بهترین بهره وری را در بخش کشاورزی و تولیدات آن شاهد باشیم.
میدانی ضرورت روی آوردن به توسعه آبیاری های نوین را در کاهش مصرف آب در بخش کشاورزی یادآور شد و اضافه کرد: ما برای خروج از بحران ها و بن بست ها در این حوزه که آسیب هایی نیز به همراه داشته ضرورت دارد با احتیاط بیشتر و اطلاعات کامل در حوزه منابع آب ورود پیدا کنیم و بیش از این حاشیه سازی و یا با طرح برخی موضوعات مسایل را نگران کننده به مردم منتقل نکنیم.
وی رویکرد وزارت نیرو را تامین آب شرب مردم با اولویت جدی خواند و بیان کرد: ما هیچ وجه حقابه مردم و کشاورزان را نادیده نگرفتیم چرا که حقابه ها خط قرمز ما هستند و همواره سعی کردیم حقابه کشاورزی، شرب و صنعت را مورد توجه قرار دهیم.
این مسئول گفت: به هیچ وجه حق تعدی به حقوق حقابه بران را به خودمادن نمی دهیم و در حوزه های مختلف آبریز کشور با توجه به اینکه سهم استان های مختلف کشور تعیین و تقسیم شده است قطعا انتظار داریم به دور از تنش این برداشت ها انجام شود.
میدانی نمونه این حوزه را با چهار استان مشترک و انتقال آب از کرخه و دز برای خوزستان و استان های همجوار اعلام کرد و افزود: ما کار طاقت فرسایی را در تقسیم منابع آب در انتقال فراحوزه ای در پیش رو داریم به طوری که سعی می کنیم سهم همه استان ها را طبق تعریف خاص و برنامه ریزی مشخص انجام دهیم.
وی در مورد سهم سه استان از رود ارس به همراه بهره برداری کشورهای همسایه نیز تصریح کرد: با توجه به اینکه دو سد مخزنی و دو سد انحرافی در ارس احداث شده است سهم استان اردبیل از ارس 894 میلیون مترمکعب، سهم آذربایجان شرقی 491 میلیون مترمکعب و سهم آذربایجان غربی نیز 446 میلیون مترمکعب است که بیشترین سهم متعلق به استان اردبیل است.