نمايشگاه فرش دستباف كه هفته گذشته برگزار شد محلي براي جولان فرشهاي ماشيني بود تا دستباف و فعالان صنعت فرش، تبليغ فرش خارجي در بزرگترين گردهمايي فرش دستباف ايران را كجسليقگي دانستند و از استقبال كم مردم از اين نمايشگاه سخن گفتند.
بدون شك نمايشگاه فرش دستباف ايران كه همه ساله در تاريخ يكم تا هفتم شهريورماه برگزار ميشود، مهمترين گردهمايي فرشي كشور و حتي به ادعاي مسئولان اين حوزه يكي از برجستهترين رويدادهاي فرشي در كل دنياست. مديران ارشد مركز ملي فرش ايران عنوان ميكنند كه دلايل و اهداف برگزاري اين نمايشگاه بيشتر از آنكه فروش و شناسايي هنر صنعت ملي به هموطنان ايراني باشد، بازاريابي براي كسب جايگاه بهتر در بازارهاي جهاني است و در اين راستا هرساله شاهد دعوت از تجار خارجي در حوزه فرش با ميزباني و هزينه مركز ملي فرش ايران هستيم تا به اين طريق بتوانيم بازاريابي مؤثري براي اين كالاي باارزش ايراني انجام دهيم، اما بايد ديد كه اين نوع پول خرج كردنها آيا خروجي قابل رؤيتي در افزايش ميزان فروش كالاهاي به نمايش درآمده در نمايشگاه دارد يا نه؟از طرف ديگر استقبال نشدن بالاي خريداران داخلي از اين نمايشگاه نشان ميدهد كه اين رويداد مهم فرشي نتوانسته جايگاه مهمي در بازار داخلي پيدا كند و شايد در اين زمينه آنطور كه بايد و شايد اطلاعرساني نشده است.
محمود اخوان يكي از صادركنندگان فرش دستباف حاضر در نمايشگاه فرش ميگويد: هدف اين نمايشگاه فقط صادرات است، چرا اجازه فروش داخلي هم داده ميشود و از طرفي چرا استقبال مردم از اين نمايشگاه تا اين ميزان پايين است؟
اخوان ميافزايد: سميناري هم در حاشيه نمايشگاه با خارجيها برگزار شد، اما از بخش خصوصي كسي به اين سمينار دعوت نشد و هميشه بهرغم صرف هزينههاي بسيار براي اين نوع برنامهها، شاهديم كه در نهايت اتفاق خوبي براي توليدكننده داخلي نميافتد. اين فعال حوزه فرش تصريح ميكند: نهادهاي دولتي همچون مركز ملي فرش ايران و شركت سهامي فرش نهتنها كمك حال بخش خصوصي نيستند، بلكه جلوي راه توليدكننده و صادركننده فرش داخلي سنگاندازي ميكنند.
تبليغ فرش خارجي در نمايشگاه فرش ايراني بيسليقگي است
ياسر حنيفي، معاون توليد مركز ملي فرش ايران و دبير جشنواره فرشهاي برگزيده دستباف نيز در گفتوگو با باشگاه خبرنگاران، در پاسخ به اين پرسش كه چرا استقبال بازديدكنندههاي داخلي از نمايشگاه كم بوده، ميگويد: نمايشگاه فرش يك نمايشگاه تخصصي است و بيشتر سعي شده تا صادرات و فروش عمده مدنظر باشد. در نمايشگاه امسال سعي شده در بخش فرش به مردم نشان دهيم كه ميتوانند با قيمت مناسب فرش دستباف بخرند و از زيباييهاي اين هنر - صنعت اصيل ايراني در منازلشان بهره ببرند. حنيفي ميافزايد: سالانه در كل استانها نمايشگاههاي فرش تشكيل ميشود تا در جهت تأمين نياز داخلي و فرهنگسازي قدم بردارد. سياستهاي مركز ملي فرش بر تبليغات فرش ماشيني و خارجي نيست و در زمينه اين نوع تبليغ بنگاه تجاري بيسليقگي اتفاق افتاده است و انتخاب مهمانهاي خارجي از فيلترهاي مختلفي عبور كرده و تمام دغدغه اين بوده كه اين حركت در نهايت منجر به افزايش خريد شود.