
بهناز قاسمی
گفته ميشود در شرايط كمآبي ركود ۱۲۰ ساله در توليد شكر شكسته شده است و وزير جهاد كشاورزي نيز وعده داد تا چهار سال آينده با تجهيز كارخانجات در توليد شكر به خودكفايي خواهيم رسيد.
جشن توليد ملي شكر روز گذشته به ميزباني اتاق بازرگاني، صنايع، معادن و كشاورزي ايران و همكاري انجمن صنايع قند ايران به بهانه افزايش توليد شكر در سال ۹۵ و خودكفايي ۷۵ درصدي برگزار شد. وزير جهاد كشاورزي در جشن توليد شكر در اتاق بازرگاني بار ديگر وعده خودكفايي داد و گفت: ما به راحتي و قطعاً ميتوانيم در بخش توليد شكر در چهار سال آينده خودكفا شويم. مقدمات اين كار فراهم شده و گلوگاه آن تجهيز كارخانجات است كه اميدواريم با انجام اين كار، به هدف برسيم. اين كاري كه در صنعت قند و شكر در كشور شروع شده، نبايد نيمهكاره بماند و بايد آن را در تمام زمينههايش يعني فراز و نشيبها و همچنين موفقيتهايش مدون كرد. وزير جهاد كشاورزي با بيان اينكه بايد ميزان توليدات در سالهاي مختلف و همچنين افت و خيزهاي توليد در اواسط و اواخر دهه 80 بررسي شود، گفت: ميزان توليد شكر از يك ميليون و 100 هزار تن در چهار سال گذشته به يك ميليون و 650 هزار تن در سال 95 افزايش يافت و توليد شكر به ميزان 50 درصد افزايش يافته است. وي با بيان اينكه توليد شكر در سالهاي اخير 500 هزار تن افزايش يافته است اظهار داشت: ادامه اين حركت و همدليها و همت كشاورزان و حركت سازنده بخش صنعت در مسير توليد شكر در كشور ميتواند منجر به افزايش توليد شود. محمود حجتي خطاب به محمد نهاونديان رئيس دفتر رئيسجمهور، غلامسين شافعي رئيس اتاق ايران و ديگر فعالان بخش خصوصي تصريح كرد: ما در بحث روغن نباتي دست نيازمان را به سوي شما دراز ميكنيم و اعلام ميكنيم كه وضعمان در زمينه روغن خوب نيست. حجتي با بيان اينكه درجه خودكفايي كشور در زمينه روغن بين 6 تا 7 درصد است اظهار داشت: هر ملتي در تاريخ خود دچار فراز و نشيبهاي زيادي ميشود و به ياد داريم كه ما در تير و مرداد ۹۲ به روغن نياز داشتيم اما بنا بر دلايل موجود نميتوانستيم اين محصول را وارد كنيم. بنابراين نبايد بيش از ۹۰ درصد در اين زمينه وابسته باشيم. وزير جهاد كشاورزي تأكيد كرد: همانطور كه توانستيم در بخش شكر تا حد زيادي خودكفا شويم، اين امكان در روغن نيز وجود دارد. حجتي با بيان اينكه ما بيش از سه برابر قبل كلزا توليد كرديم، افزود: پيشبيني شده است امسال بيش از ۳۰۰ هزار كلزا در تناوب كشت گندم كشت شود.
ركورد توليد كلزا شكست
وي افزود: همچنين بايد اين خبر خوش را نيز اعلام كنم كه ايران ركورد توليد كلزا را در يك مزرعه در كرمانشاه با توليد 5/9 تن در هكتار شكسته است كه اين توليد با نظارت فرانسويها انجام ميشود. وزير جهاد كشاورز تصريح كرد: ما قطعاً ميتوانيم در توليد روغن به نقطه خوبي برسيم اگر پا به پاي هم حركت كنيم، فقط نبايد سر به سر هم بگذاريم و بايد منافع ملي را در اين زمينه در نظر بگيريم. همچنين رئيس اتاق بازرگاني ايران كه دراين مراسم سخن ميگفت، ركورد ۱۲۰ ساله توليد در شكر را بيسابقه دانست و افزود: اين حركت ارزشمند كه موجب بهرهوري در توليد شكر شده، نتيجه پيوند علم و عمل در كشاورزي بوده است. غلامحسين شافعي گفت: در نتيجه اقدامات انجام شده براي افزايش توليد شكر، توليد اين محصول كه در سال 81 به ازاي هر مترمكعب آب 120 گرم بوده در سال 90 به ازاي همان مقدار مصرف آب به 437 گرم و در سال 95 به ازاي مصرف هر متر مكعب آب به 600 گرم رسيده است. رئيس اتاق بازرگاني ايران گفت: اگر بحران آب حل شود صنايع قند و شكر ما در دنيا پيشتاز خواهد بود و هيچ كشوري نميتواند با ما رقابت كند. رئيس اتاق بازرگاني ايران اظهار داشت: پيوند علم و عمل در كشاورزي باعث شده كه امروز چنين موفقيتي را ببينيم، مطمئناً دستيابي به اين موفقيت، درآمد و ثروت را به دنبال دارد كه ميتوان آن را به كليه صنايع كشاورزي تعميم و نشر داد. اگر تحول كوچكي در اين بخش ايجاد شود و بحران آب دگرگون شود هيچ كشوري نميتواند با صنايع قند و شكر ما رقابت كند.
نهاونديان: يك سوم رشد اقتصاد بايد از بهرهوري باشد
رئيس دفتر رئيسجمهور با بيان اينكه در برنامههاي پنج ساله عنوان ميشود كه يك سوم رشد اقتصادي بايد از بهرهوري حاصل شود، افزود: اين مهم تحقق نيافته، اما آمارهاي امروز در توليد شكر نشان ميدهد كه اين موضوع شدني است. محمد نهاونديان در مراسم جشن ملي توليد شكر با بيان اينكه خوشحالي خود را از اين توفيق بزرگ، در توليد شكر نميتواند پنهان كند، گفت: اين مهم از يك حركت دستهجمعي آغاز شد و به بار رسيد و ميتوان از آن به عنوان يك تجلي بين بخش خصوصي و دولتي ياد كرد. رئيس دفتر رئيسجمهور با بيان اينكه در برنامههاي پنج ساله عنوان ميشود كه يك سوم رشد اقتصادي بايد از بهرهوري حاصل شود، افزود: اين مهم تحقق نيافته، اما آمارهاي امروز در توليد شكر نشان ميدهد كه اين موضوع شدني است و ميتوان با تكيه بر منابع موجود اين كار را كرد. وي بيان داشت: البته افزايش بهرهوري در بخش كشاورزي فقط منحصر به توليد شكر نبوده است و در توليد گندم هم به اين مهم رسيدهايم. رئيس دفتر رئيسجمهور با بيان اينكه توليد چغندر در سال 87 از 31 تن در هر هكتار در حال حاضر به 56 تن افزايش يافته است، گفت: اين اقدام بدون اينكه سطح زيركشت افزايش يابد و آب بيشتري به اين امر اختصاص يابد اتفاق افتاده و اين رمز و كليد گمشده رشد پايدار اقتصاد ايران است. وي افزود: يعني به جاي اينكه براي درآمد بيشتر و رشد بيشتر مرتب دنبال پول نفتي باشيم، ميتوانيم با تكيه بر منابع موجود محصول بيشتري توليد كنيم و اين امر معجزه بهرهوري است. نهاونديان بيان داشت: تأسيس مركز مطالعات آب و كشاورزي كه به موضوع كلان كشور ميپردازد توسط اتاق بازرگاني ايران و بخش خصوصي تصور معمول نسبت به بخش خصوصي را كه اين بخش را خردهنگر ميپنداشت از بين برد و اهتمام بخش خصوصي در ايجاد اين مركز در شرايطي كه هيچ گونه توجهي به بحران آب در كشور نميشد، يك اقدام بزرگ و ارزشمند بود. وي با اشاره به افزايش بهرهوري در توليد شكر توسط بخش كشاورزي، گفت: اين اقدام بخش كشاورزي قابل تمجيد است، زيرا اين اتفاق در شرايطي پيش آمده كه بخش كشاورزي بيشترين مصرفكننده آب است و اين بخش چالش شماره يك اقليم ايران است. وي افزود: بنابراين اين نمونه يعني افزايش بهرهوري در توليد شكر براي ساير بخشها هم هست كه ميتوان با رشد بهرهوري و بدون اضافه كردن منابع جديد محصول را افزايش داد. نهاونديان گفت: بحران آب مسئله جدي كشور ماست و بدهي ما به نسل آينده هم هست و اگر خداي ناكرده اين روند فاجعهباري كه در مورد منابع آبي رخ داده بود ادامه پيدا ميكرد يا ادامه پيدا كند حتي به فرض اينكه در آينده بارشهاي آسماني هم زياد شود ديگر مخازن تحتالارضي امكان ذخيرهسازي نخواهند داشت.