کد خبر: 754016
تاریخ انتشار: ۲۵ آبان ۱۳۹۴ - ۲۱:۵۶
در شرایطی که بیمه‌ها حمایت نمی‌کنند و کفگیر طرح تحول به ته دیگ خورده
از يك‌سو طرح تحول سلامت به بن‌بست‌هاي مالي و تأمين اعتبار برخورده و از سوي ديگر بنا به اذعان وزير بهداشت، بيمه‌ها با تأخير هشت ماهه در پرداخت بدهي‌هايشان به وزارت بهداشت شمشيرشان را عليه طرح تحول سلامت از رو بسته‌اند.
زهرا چيذري
از يك‌سو طرح تحول سلامت به بن‌بست‌هاي مالي و تأمين اعتبار برخورده و از سوي ديگر بنا به اذعان وزير بهداشت، بيمه‌ها با تأخير هشت ماهه در پرداخت بدهي‌هايشان به وزارت بهداشت شمشيرشان را عليه طرح تحول سلامت از رو بسته‌اند. در چنين شرايطي قائم‌مقام وزير بهداشت از آغاز بسته خدمات دندانپزشكي بزرگسالان در هزار مركز دولتي از زمستان در ادامه اجراي فازهاي طرح تحول سلامت خبر مي‌دهد؛‌ بسته‌اي كه در چنين شرايطي كم و كيف اجرا شدنش بيش از هميشه به همراهي بيمه‌ها وابسته است.
فروردين‌ماه امسال بود كه همزمان با روز دندانپزشك وزير بهداشت طرح تحول سلامت دهان و دندان را كليد زد اما با نگراني!‌  يكي از انتقادات وارد شده به طرح تحول سلامت جا ماندن سلامت و بهداشت دهان و دندان از اين طرح بود؛ خلأيي كه اين طرح در فازهاي بعدي‌اش تلاش كرد آن را جبران كند اما اين اقدام درست در شرايطي اتفاق افتاد كه كفگير اعتبارات طرح تحول به ته ديگ خورده و سنگ‌اندازي بيمه‌ها در مسير تحول آغاز شد. شايد همين چالش‌ها موجب شد وزير بهداشت از اجراي بي‌برنامه اين طرح نگران باشد و در همان مراسم افتتاحيه طرح بهداشت دهان و دندان با صراحت تمام اعلام كند: من خيلي موافق اعلام آغاز اين طرح نبودم. اميدوارم كاري كه دوستان ما شروع كرده‌اند، باعث روسياهي ما نشود و بقيه زحماتي كه از يك‌سال گذشته در طرح تحول نظام سلامت آغاز شده است، از بين نرود. سيدحسن قاضي‌زاده‌هاشمي در همان مراسم از بيمه‌ها خواست تا براي به سرانجام رسيدن اين طرح نيز وزارت بهداشت را ياري كنند. حالا هشت ماه از سال مي‌رود و بيمه‌ها هشت ماه به طرح تحول بدهكارند. با وجود اين آنطور كه قائم‌مقام وزير بهداشت، درمان و آموزش پزشكي گفته فاز خدمات بهداشتي دندانپزشكي براي دانش‌آموزان شروع شده است اما بسته خدمات دندانپزشكي بزرگسالان در هزار مركز دولتي از زمستان امسال اجرا مي‌شود.
  
فاصله سه برابري از عدالت در سلامت
با سپري شدن هشت ماه از سال بيمه‌ها تنها 5 درصد از مطالبات مراكز درماني را پرداخت كرده‌اند آن هم در شرايطي كه حق بيمه از حقوق بيمه‌گذاران كسر مي‌شود. سنگ‌اندازي بيمه‌ها به گونه‌اي است كه بنا به تعبير وزير بهداشت « آنها قصد دارند طرح تحول سلامت را متوقف كنند». از سوي ديگر بيمه‌ها درباره خدمات دهان و دندان همواره خود را كنار كشيده‌اند و تنها خدماتي مانند كشيدن دندان تحت حمايت سازمان‌هاي بيمه‌گر است. همين مسئله در كنار هزينه‌هاي سرسام‌آور دندانپزشكي موجب شده است بسياري از افراد درمان‌هاي دندانپزشكي را در آخر فهرست اولويت‌هاي خود قرار دهند تا بدانجا كه مطابق آمار سالي 2 ميليون دندان تنها در مراكز دانشگاهي و دولتي كشيده مي‌شود. آنطور كه باقر‌شهني‌زاده، رئيس انجمن دندانپزشكان عمومي مي‌گويد آمار دي‌ام‌اف يعني نسبت دندان‌ها‌ي پوسيده كشيده يا پرشده ايراني‌ها نسبت به ۲۰ سال گذشته سه برابر شده است و مطابق آمار سال 92 هر ايراني بالاي 12 سال حدود شش دندان پرشده، كشيده يا پوسيده در دهان خود دارد. اين در حالي است كه وضعيت سلامت دهان و دندان افراد يك جامعه يكي از معيارهاي عدالت در سلامت است و اين آمار يعني سه برابر از عدالت دور شده‌ايم. وي با اشاره به اينكه پوسيدگي دندان در افراد كم‌درآمد بيشتر و دندان‌هاي پر شده در افراد با وضعيت درآمدي بالاتر بيشتر است، مي‌افزايد: افراد زير خط فقر چون توانايي پرداخت هزينه‌هاي دندانپزشكي را كمتر دارند تعداد پوسيدگي‌هاي شديد يا دندان‌هاي كشيده شده بيشتري دارند.
  
طرحي براي دو تا سه دهه آينده
حالا ايرج حريرچي، قائم‌مقام وزير بهداشت، درمان و آموزش پزشكي درباره سرنوشت طرح تحول سلامت دهان و دندان مي‌گويد: فاز خدمات بهداشتي دندانپزشكي براي دانش‌آموزان مقطع اول ابتدايي شروع شد اما به علت مشكلات مالي با احتياط جلو مي‌رويم. به گفته وي قرار است از زمستان امسال بسته خدمات دندانپزشكي بزرگسالان در هزار مركز دولتي اجرا شود.  وي با اشاره به اينكه طرح تحول سلامت بسته‌ها و فازهاي ديگري مانند بسته خدمات دندانپزشكي هم دارد، مي‌افزايد: بناي ما در وزارت بهداشت اين است كه هيج كاري را شروع نكنيم، مگر اينكه از تأمين هزينه‌هاي آن براي چند سال مطمئن باشيم.  حريرچي درباره گسترده طرح تحول سلامت دهان و دندان كودكان مي‌گويد: ‌اين بخش از طرح تحول سلامت، شامل پوشش خدمات بهداشتي دندانپزشكي مانند فيشورسيلنت (پركردن شيارهاي دندان) و فلورايدتراپي (افزايش مقاومت دندان با ماده فلورايد) براي دانش‌آموزان اول ابتدايي است كه از نيمه اول امسال اجرا شد.
به گفته وي، در شش ماه دوم امسال، پوشش بهداشت دندان براي دانش‌آموزان كلاس دوم تا ششم نيز شروع شده و تا پايان سال تكميل مي‌شود. بنا به تأكيد قائم‌مقام وزير بهداشت اين خدمات قدم اصلي براي ارتقاي سطح بهداشت دندان ايرانيان است كه نتايج آن دو يا سه دهه آينده معلوم مي‌شود.  حريرچي از بسته ديگر خدمات دندانپزشكي طرح تحول سلامت خبر مي‌دهد كه هنوز اجرايي نشده است. اين بسته ارائه خدمات دندانپزشكي براي بزرگسالان در هزار يونيت دندانپزشكي دولتي است كه از زمستان امسال اجرا مي‌شود.
به گفته وي، براي ارائه اين خدمات هزار مركز ارائه خدمات دندانپزشكي دولتي تجهيز مي‌شود و اعتبارات آن پيش بيني شده. وي اميدوار است در آذر امسال اين اعتبارات تخصيص يافته و با تجهيز اين مراكز ارائه خدمات دندانپزشكي از زمستان 94 در سراسر كشور شروع شود. با نگاهي به عملكرد بيمه‌ها اما به نظر مي‌رسد اين اميد نيز نا‌اميد شود!
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
captcha
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار