کد خبر: 721392
تاریخ انتشار: ۱۵ خرداد ۱۳۹۴ - ۲۲:۵۰
گذري بر بازار ميوه‌هايي كه بدن نياز دارد و جيب ناتوان از خريدنشان است
درچند روز گذشته در پس‌زمينه ملتهب گراني سياه بازار ميوه، خبري متناقض با شرايط موجود در كشورمنتشر شد كه اين خبر زمينه‌ساز تهيه گزارشي شد درباره وقايع موجود درمورد توليد، توزيع و مصرف ميوه در ايران.
علي خدايي بيجاري
درچند روز گذشته در پس‌زمينه ملتهب گراني سياه بازار ميوه، خبري متناقض با شرايط موجود در كشورمنتشر شد كه اين خبر زمينه‌ساز تهيه گزارشي شد درباره وقايع موجود درمورد توليد، توزيع و مصرف ميوه در ايران. چكيده خبر مورد بحث مي‌گويد كه «مصرف كمتر از پنج وعده ميوه در روز با افزايش خطر شكستگي لگن در ارتباط است.» اما آيا با وجود چنين اوضاع و احوالي كه در بازار ميوه وجود دارد، چند درصد از هموطنان مي‌توانند نسخه پنج نوبتي مصرف ميوه را براي خود و خانواده‌هايشان تهيه و تأمين كنند؟! و اگر بر فرض پنج نوبت ميوه در روز تأمين شود، آيا كيفيت ميوه‌هاي موجود در بازار مي‌تواند انتظار آنها را از بابت دريافت و‌يتامين و فيبر و كلسيم و پتاسيم و مواد مغذي و املاح معدني ديگر برآورده كند؟
 دكتر «ليزا بايبرگ» از دانشگاه آپسالاي سوئد سرپرست تيمي است كه در تحقيقات خود به اين نكته نائل شده‌اند كه مصرف پنج وعده ميوه در روز خطر شكستگي استخوان لگن را تا 88درصد كاهش مي‌دهد. وي مي‌گويد: در اين مطالعه مشخص شد زنان و مرداني كه هيچ سبزي و ميوه‌اي در رژيم غذايي شان نداشتند در مقايسه با افرادي كه پنج نوبت در روز ميوه و سبزي استفاده مي‌كردند، ۸۸ درصد بيشتر در معرض شكستگي لگن قرار داشتند. بر همين اساس هر چقدر ميزان مصرف ميوه و سبزيجات بيشتر باشد، اين ميزان به تدريج كاهش مي‌يابد.»
با اين اوصاف بيراه نيست كه در مقابل محتواي خبر فوق و با استناد به گراني بي‌حد و حصر ميوه درماه‌هاي منتهي به سال 93و ماه‌هاي آغازين سال جاري، بگوييم مصرف پنج نوبتي ميوه در روز، بي‌شك شكستگي كمر بسياري از سرپرستان خانوار را در پي خواهد داشت! چراكه با يك حساب سر‌انگشتي، اگربنا به حكم مشت كه نمونه خروار است، شهروندي را در نظر بگيريم كه سرپرستي يك خانواده چهار نفره را به عهده دارد و از دريافت حقوقي متوسط برخورداراست، بخواهد ميوه پنج نوبتي خود را تهيه و تأمين نمايد، بايد تقريباً تمام درآمدش را به اين امر اختصاص دهد و نقداً تمام هزينه‌هاي ديگر زندگي را خط بكشد، البته با ملاحظاتي كه در نخريدن ميوه‌هاي مناسبتي، ميوه‌هاي نوبرانه، نوع و اندازه ميوه و نكات ديگر اعمال كند!

  سالي كه نكوست از بهارش پيداست !
بهار امسال را شايد بتوان يكي از موارد مصداقي تضاد بين حرف و عمل دولت قلمداد كرد چراكه به رغم تبليغاتي كه در خصوص ذخيره‌سازي و توزيع ميوه‌هاي نورورزي در سطح رسانه‌ها صورت گرفت، اما با آغاز سال نو پرتقالي كه مسئولان وعده داده بودند به قيمت 2900 تومان قابل خريد است در روزهاي پاياني اسفند در تهران به 8 هزار تومان رسيد و در ايام نوروز طبق مستندات تا 12هزار تومان هم افزايش يافت، اين در حالي است كه خبر‌گزاري مهر در روز جمعه ۱۵ فروردين ماه 1393 يعني تقريباً كمتر از يك سال قبل در گزارشي كه با تيتر« حضور زودهنگام بازار سياه ميوه» منتشر كرد، قيمت هر كيلوپرتقال توسرخ را در تهران 2800 تومان اعلام كرده بود.
با اين حال افزايش قيمت ميوه تا جايي رسيد كه برخي رسانه‌ها از خشم و نارضايتي رئيس‌جمهور از وضعيت بازار ميوه خبر دادند. گروه اقتصادي روزنامه جوان نيز درروز29ارديبهشت سال جاري، در گزارشي با تيتر «خشم رئيس‌جمهور از گراني ميوه‌» خبر داد كه گراني ۱۶۴ درصدي قيمت ميوه واكنش روحاني را در پي داشته است. رئيس‌جمهور در نامه‌اي شيوه خريد جهاد كشاورزي را غيرقابل قبول خواند و به جهانگيري مأموريت ويژه داد تا اين وضعيت را ساماندهي كند! با اين احوال اين گونه به نظر مي‌رسد كه بحران موجود در بازار ميوه تا اندازه‌اي است كه هنوز معاون اول رئيس‌جمهور موفق به مهار و تنظيم قيمت‌هاي غير واقعي اين بازار نشده است.
شرح اجمالي فوق كه در خصوص بازار ميوه ارائه شد، آينه تمام نمايي است برعدم تهيه و تأمين ميوه و اعتراف به واقعيتي پيرامون حذف شدن ميوه از سبد غذايي بسياري از خانواده‌هاي ايراني كه تبعات اين اتفاق ناگوار دربروز بسياري از بيماري‌ها و تحميل هزينه هايي گزاف بر حوزه سلامت كشور رخ مي‌نمايد‌!

   ميوه‌هاي امروزي، ارزش تغذيه‌اي دارند؟
در بحثي كه پيرامون ارزش‌هاي تغذيه‌اي ميوه‌ها صورت گرفت، دكتربهزاد داوودي به خبرنگار «جوان» گفت: «كشور ما در چهار فصل ميوه‌هاي نوبرانه ومخصوص به خود را دارد. اما جاي تأسف است كه در مواردي برخي از افراد با نفوذ، تمام سرمايه كشور را صرف وارد كردن ميوه هايي مي‌كنند كه فقط ظاهر زيبايي دارند و حقيقت امر اين است كه محتواي آنها و اصل و گوشت ميوه تقريباً بري و فاقد هر فيبر و ويتامين و مواد باارزش غذايي است. به گونه‌اي كه بي‌خاصيتي ميوه‌هاي وارداتي در طعم آنها متجلي است و مزه‌اي مثل مزه آب دارند.»
وي ادامه داد: «از طرفي بسياري از ميوه‌هاي وطني و باغداران و صيفي‌كاران نيز متأسفانه در توليد ميوه‌ها به روش‌هاي غيربهداشتي متوسل شده‌اند. به اين صورت كه برخي از آنها براي قرمزي ميوه‌اي چون هندوانه از رنگ‌هاي معدني استفاده مي‌كنند و چنين رنگ‌ها يا كودها و محرك‌هايي را در پاي بوته مي‌ريزند و در اين فرآيند ميوه سرخ و بدون مزه‌اي توليد مي‌شود كه بعضاً نه تنها خاصيتي ندارند بلكه ضرر هم دارند. در اين صورت خانواده‌ها نمي‌دانند با صرف هزينه‌هايي گاه سر‌سام‌آور، به جاي ويتامين، مواد مضري را به بدن خود و خانواده‌هايشان مي‌رسانند!
بر پايه همين گزارش و در نظر سنجي اجمالي كه از مردم در بازار‌هاي ميوه به عمل آمد، اكثريت قريب به اتفاق شهروندان از عدم نظارت و سوء‌مديريت مسئولان بخش كشاورزي گلايه مند بودند و نارضايتي مسئولان از اوضاع بازار ميوه را يك پروسه نمايشي مي‌دانستند و برخورد ضربتي و معرفي و محاكمه متشنج‌كنندگان بازار ميوه را راه علاج و ايجاد ثبات نسبي اين بازار عنوان كردند. 
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
captcha
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار