
چهارمين دور حملات ائتلاف بينالمللي عليه داعش در سوريه درحالي آغاز شد كه انگليس نيز رسما وارد اين ائتلاف شده و در حملات ضد تروريستي مشاركت ميكند. علاوهبر اين، قرار است نيروهاي زميني از سوي برخي كشورهاي عرب منطقه براي مقابله با تروريستها اعزام شوند.
به گزارش «جوان»، كشورهاي عضو ائتلاف بينالمللي به رهبري امريكا سحرگاه جمعه در ادامه حملات خود به تروريستها براي چهارمين روز پياپي مواضع گروه دولت اسلامي (داعش) را در سوريه مورد هدف قرار دادند. اين حملات درحالي ادامه دارد كه كشورهاي ديگري نيز براي مشاركت در ائتلاف ضد تروريستي اعلام آمادگي كردند. در روز اول حملات تنها چند كشور حوزه خليج فارس جنگندههاي امريكايي را همراهي ميكردند اما از روز جمعه انگليس نيز رسما به اين ائتلاف پيوست تا در كنار متحدان عربي، جبهه متحدان غربي نيز ايفاي نقش كند. به گزارش ايسنا، به نقل از شبكه خبري اسكاي نيوزعربي، منابع سوري روز جمعه اعلام كردند كه جنگندههاي ائتلاف عليه داعش مواضع اين گروه را در شهر الشدادي در استان حسكه واقع در شمال سوريه هدف قرار دادند. بخشهاي زيادي از اين شهر در اختيار داعش است. بنا به گفته منابع سوري مواضع داعش و جبهه النصره در شهر بوكمال و اطراف آن در مرزهاي شرقي سوريه و در نزديكي مرز عراق نيز هدف جنگندههاي ائتلاف قرار گرفته است.
گزارشها از سوريه حاكي است كه تروريستهاي داعش برخي ساختمانهاي مهم خود را در شهرهاي سوريه منهدم كرده و از آنها خارج شدهاند. از جمله اين ساختمانها كاخ استانداري در شهر بوكمال و نيز يكي از پايگاههاي داعش در استان رقه است كه پس از انهدام، مسئولان داعش اين دو منطقه را ترك كردند. وزارت جنگ امريكا نيز پنجشنبه شب اعلام كرد كه نيروهاي ائتلاف در حملات هوايي جديد خود عليه داعش در سوريه توانستند 12 پالايشگاه نفتي را كه داعش آنها را در كنترل خود داشت مورد هدف قرار دهند. الجزيره نيز ديروز گزارش داد كه جنگندههاي امريكايي دو ميدان نفتي در استان دير الزور را مورد هدف قرار دادند. به گزارش الجزيره، حملات بيشتر در استان الحسكه در نزديكي مرزهاي عراق انجام شد و مواضع داعش و جبهه النصره مورد هدف قرار گرفتند.
ورود انگليس به ائتلافاگرچه انگليس تا هفته گذشته درباره مشاركت اين كشور در ائتلاف بينالمللي عليه داعش ترديد داشت و حتي مقامات لندن اعلام كرده بودند كه در حملات عليه تروريستها مشاركت نميكنند اما دولت انگليس پنجشنبه رسما اعلام كرد كه به حملات هوايي عليه مواضع داعش در عراق و سوريه پيوسته و ديويد كامرون نخست وزير انگليس به همين منظور از پارلمان خواست تا روز جمعه نشستي را براي موافقت با اين تصميم اتخاذ كند تا مجوز مداخله اين كشور در حملات عليه تروريستها جنبه عملي به خود بگيرد. درحالي كه پارلمان انگليس درباره مداخله اين كشور در حملات ائتلاف بينالمللي عليه داعش را تصميمگيري كرد، ديويد كامرون تأكيد كرد كه اين مداخله احتمالا سالها به طول خواهد انجاميد. به گزارش واحد مركزي خبر به نقل از خبرگزاري فرانسه، كامرون در برابر نمايندگان مجلس عوام اعلام كرد: « اين مأموريتي است كه چندين ماه نخواهد بود بلكه چندين سال به طول خواهد انجاميد اما فكر ميكنم ما بايد خود را براي اين حضور آماده كنيم. » وي افزود: « ويژگيهاي اين لشكركشي صبر و مداومت خواهد بود.»
كامرون گفت كه انگليس تنها در حملات هوايي شركت ميكند و حملات زميني عليه نيروهاي داعش در عراق، برعهده نيروهاي عراقيو كرد خواهد بود. نخست وزير انگليس گفت قرار نيست نيروهاي انگليسي يا غربي عراق را به اشغال خود درآورند. اگرچه پارلمان فقط درباره امكان مشاركت درباره حملات هوايي اظهار نظر كرده. وي گفت: «من فكر ميكنم ما بايد كار بيشتري در سوريه انجام دهيم.» سخنان كامرون مبني بر اقدامات گسترده و ايفاي نقش مؤثر در منطقه، بيانگر سياست بازگشت بيبديل اين كشور به خاورميانه است.
كامرون به دنبال مداخله بيشتر در عراق و سوريه و آن هم از نوع زميني است تا حضور دوباره انگليس در منطقه را تثبيت كند. ديويد كامرون سال گذشته ميلادي هنگامي كه مجلس عوام انگليس با حملات تلافيجويانه نظامي عليه حكومت بشار اسد رئيسجمهور سوريه به اتهام توسل به سلاحهاي شيميايي مخالفت كرد، به شدت با ناكامي مواجه شد. اما اين بار توانسته نظر نمايندگان پارلمان را براي مشاركت بيشتر در تحولات منطقه جلب كند.
يكي از دلايل عدم مشاركت انگليس در ائتلاف ضد داعش اين بود كه آنها خواستار مقابله جدي با داعش بودند و تنها به حملات هوايي در عراق و سوريه اكتفا نميكردند و خواستار مداخله زميني نيز بودند، زيرا به نظر آنان نابودي داعش تنها با حمله زميني ممكن است. توني بلر، نخست وزير سابق انگليس نيز پيشتر گفته بود كه نابودي تروريستهاي داعش نيازمند حمله زميني غرب است.اين ديدگاه بلر در داخل امريكا نيز حامياني دارد. ريك برنان، مشاور نظامي امريكا در عراق بين سالهاي2006 تا 2011 در صفحه توئيتري خود نوشت كه بلر راست ميگفت كه نابودي داعش به حمله زميني نياز دارد.
از سوي ديگر، اعلام موضع مقامات كاخ سفيد براي عدم حمله زميني به تروريستهاي داعش زمينه لازم را براي نقش آفريني مؤثر انگليس در خاورميانه فراهم ميكند. زيرا در صورتي كه انگليس نتواند نظر مقامات امريكايي را براي حمله زميني عليه تروريستها جلب كند، ميتواند خودش رهبري مداخله زميني را با هزينه ديگران برعهده بگيرد. خروج نيروهاي امريكايي از عراق در سالهاي گذشته سبب بروز ناامني و خلأ قدرت در منطقه شده و انگليس سعي دارد با بازگشت دوباره به خاورميانه بتواند اين خلأ قدرت را پركند. اين سياست بازگشت به منطقه در سخنرانيهاي مقامات لندن بارها اعلام شده و آنها پس از گذشت نزديك به 50 سال از خروج نيروهاي انگليسي از خليج فارس باز هم تمايل خود را براي بازگشت اعلام كردهاند. نفوذ و قدرت امريكا در دوران جنگ سرد و ناتواني انگليس در رقابت با امريكا در منطقه خاورميانه، سياستمداران لندن را به بازبيني در سياستهاي بينالمللي اين كشور وادار كرد. مشكلات داخلي و صرف هزينههاي گزاف، رهبران لندن را مجبور به خروج نيروهايش از خليج فارس كرد. اما خلأ قدرت كنوني و عدم تمايل امريكا به حضور دوباره در منطقه دولتمردان انگليس را براي حضور مؤثر در منطقه وسوسه كرده است تا در كنار ساير رقبا نقش منجي را در خاورميانه بر عهده بگيرند.
تأمين نيروي زميني از كشورهاي منطقه درحالي كه امريكا خود را از حمله زميني ديگر در عراق و سوريه كنار كشيده اما در تلاش است تا اين اقدام را از سوي متحدان منطقهاي عملي كند. به همين خاطر، امريكا موافقت كشورهاي عربي از جمله عربستان سعودي و ديگر متحدان خود در ائتلاف موسوم به ائتلاف ضدداعش را براي اعزام يگانهاي نظامي به خاك سوريه، به دست آورده است. المنار به نقل از منابع آگاه نوشت: تأمين مالي هزينههاي اين عمليات زميني را نيز عربستان پيشاپيش بر عهده گرفته است. اين منابع گفتند كه خاندان سعودي به دولت امريكا پيشنهاد كردهاند تا پس از حملات هوايي به نقاطي در سوريه نيروي عربي به سوريه و عراق اعزام شود. اين درحالي است كه فيليپ هاموند، وزير امور خارجه انگليس درباره مشاركت انگليس در حملات امريكا عليه داعش گفت: «واضح است كه اقدام نظامي زميني نيز انجام خواهد شد، ولي ما تصور نميكنيم كه اينگونه دخالت غرب مفيد باشد. اگر به نيروي زميني نياز باشد، بايد از كشورهاي منطقه و اساسا از عراق تأمين شود.»
ارسال تجهيزات نظامي امريكا به عراق امريكا براي تقويت ارتش عراق در مقابل تروريستهاي داعش تجهيزات نظامي به اين كشور ارسال كرده است. به گزارش شبكه تلويزيوني الحدث، هدف از ارسال اين تجهيزات نظامي امريكا كمك به ارتش عراق براي حمله زميني به دو شهر تكريت و بيجي در استان صلاح الدين و پس گرفتن آنها از داعش است. به گفته منابع عراقي، امريكا مسئوليت تأمين پوشش هوايي عمليات در تكريت و بيجي را برعهده خواهد داشت. اين منابع تأكيد كردند نيروهاي امريكايي تلاش ميكنند پايگاه هوايي اسپايكر در تكريت را گسترش دهند تا به بزرگترين پايگاه نظامي در عراق تبديل شود، زيرا از نظر جغرافيايي به مناطق درگيري در استانهاي مختلف اين كشور نزديك است. مستشاران نظامي امريكا هم در پايگاه اسپايكر مستقر خواهند شد و هواپيماهاي ائتلاف هم از اين پايگاه براي بمباران مواضع داعش در موصل، بيجي، تكريت و الانبار به پرواز درخواهند آمد.