کد خبر: 628386
تاریخ انتشار: ۱۵ دی ۱۳۹۲ - ۱۲:۴۰
تقريباً براي همه ما پيش آمده كه وقتي ميوه‌اي را با طعم منحصر به فرد و طبيعي تجربه مي‌كنيم ناخودآگاه ياد شيريني ميوه‌هايي مي‌افتيم كه زماني در كشور ما كشت مي‌شد كه خوشبختانه دسترسي به كودهاي شيميايي و سموم كمتر بود.
ليلا محمدي

امروز با وجود آنكه راهكارهاي زيادي براي جلوگيري از مصرف اين مواد درنظر گرفته شده است اما هنوز بيشتر كشاورزان تمايل دارند آسان‌ترين راه را براي دفع آفت‌ها و تغذيه خاك به كار گيرند.

چندسالي است كه مدير واحد كشاورزي و محيط زيست كارخانه سيمان زاوه خراسان رضوي در زمين‌هاي مازاد بر نياز اين كارخانه به كشت محصول بادام سالم و ميوه‌هاي باغي ارگانيك اقدام كرده است در واقع اين كشاورز علاوه بر شغلش سبك زندگي و كاسبي جداگانه‌اي براي خودش درنظر گرفته است. سبكي كه با آن توانسته رتبه نخست استان و نمونه كشوري را در توليد محصولات سالم و ارگانيك به خود اختصاص دهد.

مهدي حق دادي مدير 49 ساله اين بخش از كارخانه با تجربياتي كه از سال 1378 اندوخته است توانسته از عهده انجام اين كار عظيم به خوبي برآيد. وي درمورد كشت محصول سالم بادام گفت: در كشت محصولات سالم ميزان معين و استانداردي از سموم بايد مورد استفاده قرار گيرد كه با استفاده از بهره‌گيري از نظر كارشناسان جهاد كشاورزي توانستيم در زمين 50 هكتاري كشت محصول سالم بادام حتي از ميزان استاندارد نيز كمتر از سموم استفاده كنيم.

حدادي اظهار داشت: محصول بادامي كه در زمين‌ها كشت مي‌شود از دو نوع مرغوب امريكايي و فرانسوي است و به طور كلي چون محصول بادام آفت زيادي دارد استفاده نكردن از سمپاشي كار ناشدني است اما ما توانستيم از حداكثر نوبت سمپاشي يعني چهار نوبت تنها يك نوبت كار سمپاشي را انجام دهيم.

وي در خصوص كشت محصولات ارگانيك افزود: در حال حاضر بيش از پنج هكتار از زمين‌ها به كشت محصولات ارگانيك باغي اختصاص يافته كه در تلاش هستيم ميزان محصولات باغي ارگانيك و توليد محصول بادام ارگانيك را در سال آينده اجرا كنيم.

اين مدير تصريح كرد: به طور متوسط در هر هكتار زمين زراعي دو ليتر سم مصرف خواهد شد كه با درنظر گرفتن حداقل سه نوبت سمپاشي در سال هزينه كل يك ميليون و 800 هزار ريال خواهد بود.

حدادي عنوان كرد: براي كودپاشي همين زمين زراعي نيز تقريباً به 5 ميليون ريال هزينه نياز است كه ما توانستيم در كل هفت ماه زراعي محصولات ارگانيك ميزان مصرف كود و سموم را به صفر برسانيم.

مدير واحد كشاورزي كارخانه سيمان زاوه در مورد كيفيت محصولات ارگانيك بيان كرد: فرهنگ عامه مردم سراسر كشور از سمت و سوي استفاده از ميوه‌هاي بزرگ و زيبا به سمت استفاده از محصولات سالم و خوش طعم ميل پيدا كرده است و ديگر كمتر كسي از مردم ساير استان‌ها به خريد ميوه‌هاي بزرگ و زيبا گرايش دارند.

وي خاطر نشان كرد: مردم استان‌هايي مانند اروميه و تهران از خريداران پر و پاقرص محصولات ارگانيك و سالم ما هستند و معتقدند طعم و اسانس ميوه‌هاي ارگانيك با ساير محصولات كاملاً متفاوت است.

مدير محيط زيست كارخانه سيمان زاوه در مورد فرهنگ خريد محصولات ارگانيك در استان يادآور شد: در ميان مردم استان فرهنگ سازي مطلوبي صورت نگرفته و هنوز مردم براساس تفاوت‌هاي ظاهري ميوه خريد مي‌كنند و چون در استان بازار فروش مطلوبي نداريم در فروش محصولات اولويت با كاركنان و اعضاي هيئت مديره كارخانه است كه خوشبختانه استقبال خوبي نيز صورت مي‌گيرد.

وي ادامه داد: براي ارتقاي ميزان توليد محصولات درنظر داريم تا سال آينده محصول بادام را نيز به شكل تمام ارگانيك توليد كنيم. براي افزايش ميزان فروش نيز برنامه‌هاي بسته‌بندي نوين و برند تجاري را در دستور كار داريم.

حدادي در مورد نهاده‌هاي مورد استفاده در اين طرح افزود: ما براي كشت محصولات ارگانيك و سالم خاك را به وسيله تمام كودهاي دامي و ريزمغذي غني مي‌كنيم كه ديگر نيازي به كودپاشي پايه درختان نباشد.

وي در مورد شناخت كشاورزان منطقه از محصولات ارگانيك اظهار داشت: كشاورزان تقريباً هيچ شناختي ندارند و اطلاع‌رساني در اين زمينه بسيار كم بوده است اما به تازگي طرحي براي كشت ارگانيك زعفران در استان در حال اجراست.

اين مدير موفق تصريح كرد: اگر منفعت و بازدهي بين دو نوع كشت سنتي و ارگانيك را بخواهيم مقايسه كنيم به اين نتيجه مي‌رسيم كه فروش محصولات سنتي در مقايسه با محصولات ارگانيك سود كاذبي دارد كه مردم بر اساس نبود اطلاعات و آگاهي به سمت خريد اين محصولات رفته‌اند اما با درنظر گرفتن برنامه‌هاي مفيد مي‌توان اميدوار بود اين چرخه فروش در آينده نزديك معكوس ادامه يابد.

حدادي عنوان كرد: به دليل آنكه تمام كاركنان و مديريت كارخانه از تحصيلات دانشگاهي برخوردارند بايد براي كشت محصول كشاورزي در محيط كارخانه از طرح‌هاي كارشناسي و علمي استفاده مي‌كرديم به همين دليل كشت ارگانيك را انتخاب كرديم اما تاكنون اطلاع‌رساني مؤثري از سوي جهادكشاورزي استان در اين زمينه صورت نگرفته است و به نظر من مهم‌ترين دليل كاهش كشت محصولات ارگانيك نبود اطلاع‌رساني براي مراحل كشت اين محصولات است.

وي در مورد مشكلات كشت اين محصولات بيان كرد: دريافت گواهينامه محصول سالم نيازمند حضور، نمونه‌برداري و بررسي كارشناسان جهاد كشاورزي است كه همين روند نياز به هزينه‌هاي مادي بسياري دارد و مطمئناً كشاورزان بومي از عهده چنين مخارجي برنمي‌آيند. شايد مسائل مالي نيز از موانع فعاليت كشاورزان در اين حوزه است. براي نمونه مدت‌هاست كه به عنوان توليدكننده محصولات سالم در استان معرفي شده‌ايم و با وجود هزينه‌هايي كه اختصاص داديم هنوز گواهينامه توليد محصولات سالم از سوي جهاد به ما داده نشده است كه اين نيز از ديگر مشكلات اين حوزه است.

نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
captcha
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار