جوانآنلاين: اصغر زارعي، كارشناس مسائل سياسي در گفتوگو با «جوانآنلاين» با اشاره به مذاكرات ژنو 3 گفت: مواضع متناقض و سردرگمي طرفهاي غربي در خصوص چگونگي برخورد با توافقات انجام شده، باعث ايجاد فاصله بين مذاكرات ژنو 2 و ژنو 3 شد. بيصداقتي و عدم اراده لازم در طرفهاي غربي براي عملياتي كردن توافقات فيمابيني، اقدامات خودسرانه محافل داخلي برخي از كشورهاي غربي، مثل كنگره آمريكا براي افزايش تحريمها كه مغاير مفاد و روح حاكم بر توافقنامه بود، بر بياعتمادي ملت ما نسبت به طرف غربي افزود. از طرف ديگر موضع لابيهاي اثر گذار در آمريكا مثل لابي صهيونيستي بر سياستها و تصميمسازيهايي كه اتخاذ ميشود، آنچه را كه مقام معظم رهبري فرموده بودند «من به اين مذاكرات خوشبين نيستم و آمريكاييها قابل اعتماد نيستند» براي ملت ما بيش از پيش مشخص كرد.
زارعي افزود: ما اميدواريم با توجه به رويكرد مثبتي كه نظام جمهوري اسلامي ايران و به ويژه دولت آقاي روحاني در انجام گفتوگو، مذاكره و ارتباط با پرونده هستهاي با 1+5 در پيش گرفته، دولتهاي غربي حداقل به تعهدات خود و آنچه را كه در چند دور مذاكره در گذشته و حال اتفاق افتاده، پايبند بمانند.
اين كارشناس مسائل سياسي با بيان اينكه دولتهاي غربي بايد اجازه دهند مذاكرات در مسير منطقي و حقوقي خود دنبال شود، گفت: متاسفانه طرفهاي غربي بعد از انجام اين مذاكرات، بر خلاف آنچه كه در متن مذاكرات و صحن مذاكرات انجام شد، مواضع خوبي را اتخاذ نكردند. آنها بسياري از مواردي را كه در مذاكرات و در گفتوگوها به آن اعتقاد داشتند، پشت سر گذاشتند و از آن عبور كردند.
وي تصميمگيري در خصوص مذاكرات آينده را زود دانست و اظهار داشت: مذاكرات دور گذشته تازه سپري شده است و حدود 5 ماه فرصت وجود دارد. از سوي ديگر هنوز گامهاي عملي براي آنچه كه غربيها تعهد كرده بودند و همينطور اقداماتي كه دولت ايران بايد انجام دهد، به شكل عملياتي شروع نشده است. در واقع در حال حاضر گفتوگوها در سطح كارشناسي در محل مذاكرات در حال انجام است و هيچ روزنه و بحث جديد براي پيشبرد سطح مذاكرات پيشبيني نميشود. اين در حالي است كه حتي در حين اين مذاكرات هم به علت بد قولي طرفهاي غربي مذاكرات در يك نوبت متوقف شد.
زارعي ادامه داد: به رغم بدقولي غربيها باز هم طرف ايراني براي به نمايش گذاشتن جدي بودن خود، اين مذاكرات را ادامه داد و حاضر شد پاي ميز مذاكره بيايد. ما اميدواريم انشاءالله با شروع اقدامات عملي كه در شروع سال جديد ميلادي آغاز خواهد شد، شاهد تحرك جدي طرفهاي غربي در عمل به تعهداتشان باشيم. تعهداتي مثل آزادسازي بخش از داراييهاي بلوكه شده ايران، برداشتن بخشي از تحريمها در صنايع نفت، پتروشيمي و كشتيراني جمهوري اسلامي ايران و اين قبيل مسائل اقدامات سازنده و مثبتي است كه ميتواند فضا و روح همكاري را در بين دو طرف توسعه دهد و فضا را براي مذاكرات ژنو 3 فراهمتر كند.
وي همچنين به مذاكرات ژنو 2 در خصوص موضوع سوريه اشاره كرد: در اين فاصله مذاكرات ژنو 2 در خصوص موضوع سوريه هم ميتواند به عنوان يك عامل تاثيرگذار بر روند مذاكرات ژنو 3 بر موضوع هستهاي باشد. متاسفانه در اين مسئله هم آمريكاييها بداخلاقي كردند و به رغم اذعان ضرورت حضور ايران در مذاكرات ژنو 2 در خصوص موضوع سوريه، آمريكاييها متاثر از مسائل صهيونيستي و همينطور برخي از كشورهاي عرب منطقه مثل عربستان حاضر به حضور ايران در گفتوگوهاي ژنو 2 نشدند و همين مسئله هم نشان ميدهد آمريكاييها از صداقت لازم برخوردار نيستند و نگاهشان يك نگاه سازنده و مثبت در ارتباط با مسئله ايران نيست.
زارعي در پايان اضافه كرد: اميدواريم تيم مذاكره كننده ما بتواند با قوت و قدرت بيشتري در مذاكره شركت كند. ما شاهد بوديم مجلس شوراي اسلامي طرحي را با امضاي صد نماينده در مجلس در دستور كار دارد و مجوز غنيسازي تا 60 درصد را هم به دولت جمهوري اسلامي ايران ميدهد. ساير مجامع بينالمللي داخل ايران هم به عنوان عوامل اثرگذار و حمايتكننده از مذاكرات ميتواند باعث قوت و قدرت تيم مذاكره كننده و ديپلماسي ما باشد. اما اين منوط به اين است كه انشاءالله تيم مذاكره كننده بتواند و اين اراده در آنها باشد كه از اين توانمنديها براي حقوق نظام جمهوري اسلامي ايران بيش از پيش اراده و همت داشته باشد و اجازه ندهد پشت درهاي بسته و با پوشش گفتوگوهاي محرمانه، خداي ناكرده مذاكرات به سمت و سويي برود كه منافع جمهوري اسلامي ايران مورد خدشه واقع شود.