
جك استراو، وزير خارجه اسبق انگليس براي دومين مرتبه طي ماههاي اخير در شبكه بيبيسي فارسي حاضر شد و به پرسشهاي مخاطبان پاسخ داد. او امريكا را مسبب اصلي به نتيجه نرسيدن مذاكرات ايران با تروئيكاي اروپايي خواند و گفت كه يك لابي قدرتمند در داخل امريكا وجود دارد كه مانع به نتيجه رسيدن مذاكرات است.
به گزارش «جوان»، جك استراو كه عصر ديروز در برنامه «نوبت شما » حاضر شده بود، با اشاره به حادثه 11 سپتامبر سال 2001، گفت: در حالي كه ايران اين حادثه تروريستي را محكوم كرده بود، امريكا، ايران را محور شرارت ناميد. وي با بيان اينكه «بايد به حق ايران براي استفاده از توان هستهاي احترام گذاشت»، گفت: در مقابل ايران هم بايد نگرانيها در مورد ماهيت برنامه هستهاي خود را برطرف كند.
وي در بخش ديگري از اين مصاحبه امريكا را مسبب اصلي به نتيجه نرسيدن مذاكرات هستهاي در زمان خود دانست و گفت: دولت «جورج بوش» و مخالفتهاي واشنگتن با مذاكرات هستهاي، موجب شد موقعيتي كه در سال 2003 و بعد از تعليق داوطلبانه غنيسازي از جانب ايران به وجود آمد، از دست برود. استراو همچنين گفت كه دوره تغيير دولتها به دست امريكا سپري شده است.
وي با بيان اينكه جامعه بينالملل بايد به حق ايران در استفاده از انرژي هستهاي احترام بگذارد، گفت: شرط اصلي موفقيت مذاكرات هستهاي اراده واقعي طرفين است. جك استراو همچنين به مناسبات تهران – لندن اشاره كرد و گفت كه تصوير بريتانيا در ايران، از قرن نوزدهم توأم با بدبيني بوده است. وي همچنين تأكيد كرد ميپذيرد كه بريتانيا ديگر يك قدرت نيست و انگليس بايد به ايران احترام بگذارد. او همچنين گفت كه اين را ميپذيرد كه غرب، امريكا، فرانسه و انگليس از صدام در جنگ با ايران حمايت كردند. همچنين بر اساس گزارشي كه فارس از اين گفت و گو داده، استراو كه در حال حاضر رياست مشترك كميته پارلماني دوستي ايران و انگليس را نيز بر عهده دارد، بار ديگر در اين مصاحبه ابراز اميدواري كرد كه بتواند در اولين فرصت به ايران سفر كند.
وي در پاسخ به سؤالي در مورد حمايت دولت بريتانيا از كودتاي 28 مرداد عليه دولت قانوني ايران نيز نسبت به اين اقدام ابراز تأسف كرد و گفت: اين تصميم اشتباهي بوده كه امريكا و بريتانيا اتخاذ كردند تا از حكومتي حمايت كنند كه از حمايت مردمي برخوردار نبود. به اذعان استراو نقش انگليس در اين كودتا موجب شد سابقه بدي از لندن در ذهن ايرانيها بماند. وزير خارجه اسبق و نماينده كنوني پارلمان انگليس در اين مصاحبه در مورد سابقه انگليس در ايران گفت قبول دارد كه لندن تاريخ طولاني در اقدامات عليه ايران دارد.
وي افزود: انگليس نگاهي استعماري به ايران داشت، تلاش ميكرد تا از نفت اين كشور سوءاستفاده كند، محمدرضا شاه را روي كار آورد، از وي حمايت كرد و از اين جهت ايرانيها حق دارند ديد بدي نسبت به انگليس داشته باشند. او با اين وجود تأكيد كرد كه انگليس اكنون ديگر يك ابرقدرت نيست و بخش بزرگي از مردم آن خواهان رابطه بهتر با ايران هستند. وي نسبت به دور جديد مذاكرات هستهاي ميان ايران و گروه 1+5 ابراز خوشبيني كرد، اما گفت هيچ تضميني براي موفقيت اين مذاكرات وجود ندارد.