کد خبر: 523332
تاریخ انتشار: ۰۸ ارديبهشت ۱۳۹۲ - ۱۵:۵۸
احمد كاظم‌زاده

دولت امريكا در نامه‌اي به كنگره اين كشور براي اولين بار بر اساس يافته‌هاي سرويس‌هاي اطلاعاتي اين كشور به احتمال استفاده محدود دولت سوريه از سلاح‌هاي شيميايي عليه مخالفان اذعان كرده (البته به ناكافي بودن مدارك و صددرصد نبودن اطمينان در اين زمينه هم تصريح شده) وبا توجه به اينكه پيش از اين، كاخ سفيد از به‌كارگيري اين سلاح‌ها به عنوان خط قرمز دخالت نظامي امريكا در جنگ سوريه ياد كرده بود لذا اين اعتراف سرو صداي زيادي را در محافل خبري و رسانه‌اي ايجاد كرده است.
كاخ سفيد اين نامه را در پاسخ به نامه چند نفر از اعضاي كنگره ارسال كرده است. اين اذعان به اين مسئله موجب شده كه بان كي مون دبير كل سازمان ملل دوباره لزوم اعزام هيئت تحقيق اين سازمان به سوريه را براي بررسي جامع از ادعاهاي مطرح شده از هر دو طرف درگير درباره استفاده از سلاح شيميايي از دولت سوريه درخواست كند. پيش از اين خود دولت سوريه با توجه به مداركي كه در خصوص استفاده مخالفان از سلاح شيميايي در اختيار داشت، براي بررسي و تأييد اين مدارك از سازمان ملل درخواست اعزام هيئت تحقيق كرده بود اما بعد از اينكه مشخص شد سازمان ملل مي‌خواهد از اين هيئت براي خارج از مأموريت درخواست شده استفاده كند، از درخواست خود صرف نظر كرد. 

اما آنچه اذعان امريكا به استفاده دولت سوريه از سلاح شيميايي ساردين را عليه مخالفان قابل تأمل مي‌سازد تقارن اين موضوع با دور جديد تحركاتي است كه در ارتباط با بحران سوريه در جريان است. پادشاه اردن و امير قطر براي ديدار با باراك اوباما به واشنگتن رفته‌اند و چاك‌هاگل وزير دفاع امريكا نيز در منطقه به سر مي‌برد كه بخش عمده‌اي از ديدارهاي وي به خصوص در اسرائيل به بحران سوريه اختصاص داشت. 

همچنين با توجه به اينكه امريكا اين اعتراف را بلافاصله بعد ازادعاي مسئولان اسرائيلي به استفاده ارتش سوريه از گاز ساردين عليه مخالفان بيان شده است نشان‌دهنده تأثيرپذيري سرويس‌هاي اطلاعاتي و امنيتي امريكايي از اسرائيل است و اين مي‌تواند خطر تكرار جنگ عراق را در پي داشته باشد كه طي آن دستكاري در اطلاعات مربوط به سلاح‌هاي كشتار جمعي عراق بهانه دخالت نظامي امريكا را در اين كشور در زمان حاكميت نومحافظه‌كاران و جمهوريخواهان حاكم بر كاخ سفيد فراهم كرد.
در واقع رقباي جمهوريخواه اوباما از اينكه بتوانند وي را در بحران سوريه به مخمصه بيندازند، بدشان نمي‌آيد. چراكه در صورت به نتيجه رسيدن اصلاحات ايجاد شده در عرصه سياست داخلي و خارجي، جمهوريخواهان در انتخابات رياست جمهوري ۲۰۱۶دوباره با همان مشكلي مواجه خواهند شد كه در انتخابات ۲۰۰۰ با آن مواجه بودند و در صورتي كه در نتايج انتخابات دستكاري نمي‌شد، جمهوريخواهان براي سومين دوره متوالي انتخابات را به رقباي دموكرات خود واگذار مي‌كردند. با توجه به اينكه امريكا يكبار در زمان حاكميت جمهوريخواهان بهاي سنگين توسل به اقدام نظامي عليه عراق را بر اساس اطلاعات اثبات نشده پرداخت كرده است، اكنون در خصوص اتهامات مطرح شده درباره استفاده از سلاح شيميايي در جنگ داخلي سوريه با احتياط عمل مي‌كند و نمي‌خواهد اشتباه جمهوريخواهان در سال ۲۰۰۳ را تكرار كند. از سوي ديگر بررسي تاريخ جنگ‌هاي گذشته حاكي از اين واقعيت است كه معمولاً اين طرف بازنده است كه به استفاده از سلاح‌هاي غيرمتعارف روي مي‌آورد كما اينكه در خلال جنگ جهاني دوم امريكا زماني به استفاده از سلاح اتمي عليه ژاپن متوسل شد كه خود را در آستانه شكست احساس مي‌كرد. 

همچنين در خلال جنگ ۸ ساله عراق عليه ايران نيز زماني رژيم بعثي صدام از اين سلاح‌ها به طور توأمان عليه نظاميان و غيرنظاميان ايراني يا ساكنان كرد اين كشور در حلبچه استفاده كرد كه خود را در آستانه شكست مي‌ديد و از اين طريق مي‌خواست موازنه را عوض كند. بر اين اساس بررسي تحولات ميداني سوريه نشان مي‌دهد كه اين مخالفان هستند كه هم به علت بروز اختلاف ميان خود (درگيري‌ها و تسويه‌حساب‌هاي شديد نيروهاي وابسته به القاعده با نيروهاي موسوم به ارتش آزاد) و هم به علت بروز اختلاف ميان حاميان خارجي آنها درخصوص تسليح مخالفان و كم و كيف آن در عرصه ميداني كم آورده‌اند و هر روز تلفات بيشتري متحمل مي‌شوند و در چنين شرايطي هم انگيزه لازم را براي استفاده از اين سلاح‌ها- كه از غارت انبار تسليحات به دست آورده‌اند- دارند و هم اينكه حاميان خارجي آنها مي‌توانند استفاده تبليغاتي و سياسي خود را از طرح ادعاي مربوط به استفاده از سلاح شيميايي داشته باشند.
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
captcha
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار