
ميزباني براي گفت و گوهاي ملي سوريه كه حسين امير عبداللهيان معاون وزير خارجه جمهوري اسلامي ايران در گفت و گو با شبكه العالم از آن سخن گفت، پس از آن مطرح ميشود كه دوحه به نيابت از واشنگتن تلاش وسيعي را به كار بست تا با يكپارچه كردن معارضان، راه را براي كمكهاي بينالمللي به گروههاي معارض كه حالا ديگر نام ائتلاف ملي نيروهاي مخالف و انقلابي سوريه بر خود نهادهاند، هموار كند.
برخي ناظران ميگفتند اين اقدام دوحه براي يكدست كردن معارضان پس از آن صورت گرفت كه دولت امريكا از زبان هيلاري كلينتون وزير خارجه اوباما آتش اعتراض خود را متوجه شوراي ملي مخالفان كرد و ناتواني آنان در كارزار براندازي اسد را به باد انتقاد گرفت، هرچند دولت امريكا پيشتر از انحراف در آنچه آن را انقلاب سوريه ميناميد سخن گفته بود و اتاق فكرهاي امريكايي در خصوص قدرت گرفتن افراطگرايان سلفي و القاعده در صفوف معارضان هشدار ميدادند؛ افراطيوني كه لولههاي سلاحشان را به سمت يك هدف مشترك يعني نظام سوريه گرفتهاند.
باور برخي ديگر از ناظران بر اين بود كه اقدام براي يكدست كردن معارضان بيش از آنكه هدفش يكدستي يا بازسازماندهي معارضان باشد، تلاشي براي شناختن طرفهايي بود كه از اين به بعد قرار است امريكا كمكهايش را به آنان اختصاص دهد و به حاشيه راندن افراطگرايان اسلامي كه عمدتاً از سوي عربستان سعودي تسليح ميشوند و پول ميگيرند.
جهاد مقدسي، سخنگوي وزارت خارجه سوريه در مصاحبهاي تلويزيوني با انتقاد از سند امضا شده در نشست مخالفان سوريه در قطر گفت: اين سند در واقع تأكيدي است بر دخالت قدرتهاي بيگانه در امورمخالفان سوريه و اينكه ديگران براي آنها تصميم ميگيرند، اما نكتهاي كه در ائتلافسازي جديد وجود دارد اين است كه از همان ابتداي شكلگيري ائتلاف جديد، به حاشيه راندن تركيه در پرونده سوريه با سپردن مديريت آن به دوحه از سوي واشنگتن و همزمان با آن بريدن دستهاي سلفيون مورد حمايت عربستان از اين ائتلاف، پتانسيل اختلافات دوباره در صحنه ميداني جنگ را بين معارضان مسلح فراهم كرد و شايد اظهار فيصل مقداد معاون وزير امور خارجه سوريه كه ائتلاف جديد مخالفان اين كشور را طرح امريكا و قطر براي ضربه زدن به سوريه توصيف كرد، دقيقتر بود. اين اختلاف حتي در طرفهاي بينالمللي قائل به بركناري اسد هم آن قدر آشكار بود كه نشست قاهره براي به رسميت شناختن ائتلاف جديد برگزار شود و روز دوشنبه تأييد ائتلاف مذكور از سوي شش كشور عربي حاشيه خليج فارس و دعوت اين كشورها از ديگر گروههاي مخالف براي پيوستن به ائتلاف نيز در صدر اخبار مهم رسانههاي جهان قرار گيرد.
متعاقب اين توافق، هيلاري كلينتون وزير امور خارجه امريكا، روز چهارشنبه، در شهر پرت استراليا اعلام كرد كه امريكا ۳۰ ميليون دلار كمك بشردوستانه اضافهتر براي رفع گرسنگي مردم سوريه و همچنين رسيدگي به پناهندگان سوري در تركيه، اردن، لبنان و عراق اختصاص داده است تا باز هم راه را براي ترغيب ساير گروههاي مخالف سوري در ائتلاف جديد باز بگذارد. با اين حال اما ظاهراً قرار نبود همين ائتلاف نيم بند هم ماه عسلي را در پيوند معارضان مملو از اختلافات به دنبال داشته باشد.
حالا بخشي از معارضان هم راه تهران را در پيش خواهند گرفت تا باز هم ائتلافي كه صفت يكپارچه را بر خود نهاده و براي پيوستن ساير گروهها هم فراخوان داده است خود را تنها نماينده سوريهاي معارض با دامنه وسيعي از طيف ها، ايدئولوژيها و گفتمانهاي متفاوت نداند و با وجود تأييد اتحاديه عرب و برخي كشورهاي اروپايي مانند فرانسه سر از ناكجا آباد اختلافات پنهان و آشكار در آورد.