
به گزارش «جوان» البته مباحث گفت و گوي «ميخائيل باگدانف» معاون وزير خارجه روسيه در تهران همراه با تحولات سوريه، مسائل منطقه به خصوص آرايش سياسي تاثيرگذار خاورميانه درباره سوريه و همچنين مباحث پيرامون مذاكرات ايران و ۱+۵ را نيز در بر ميگيرد. فرستاده پوتين در اين سفر با علي اكبر صالحي، وزير امور خارجه و امير عبداللهيان معاون عربي و آفريقاي وزارت خارجه كشورمان ديدار و گفت و گو كرد.
پس از بالا گرفتن خشونتها در سوريه اين اولين باري است كه يك مقام روسي در اين سطح وارد تهران ميشود تا در خصوص مسائل سوريه بحث و تبادل نظر كند. جداي از بحث مذاكرات مستقيم ايران و امريكا كه واشنگتن پست بر سر زبانها انداخت، قدرتگيري رفتاري جمهوري اسلامي ايران در مسئله سوريه كه با پيشنهاد طرح آتش بس با افزايش نفوذ همراه بوده، باعث شده تا روسها نسبت به ميزان قدرت و نفوذ ايران در سوريه و همچنين تاثير اين نفوذ در معادلات منطقهاي حساس شده و به طور مستقيم وارد گفت و گو با مقامات تهران شوند. به هر جهت روسها مثل همه قدرتهاي تاثيرگذار نگران افزايش قدرت ديگران هستند در اين ميان نيمنگاهي به ايران نيز دارند.
ديدار عبداللهيان و باگدانوف معاون وزير امور خارجه روسيه در اولين ديدار خود با امير عبداللهيان نشست داشت. معاون وزير امور خارجه ما در اين نشست با تشريح آخرين وضعيت منطقهاي و بينالمللي درباره سوريه گفت: ديدگاههاي طرفهاي مختلف درحال نزديك شدن به يكديگر است و به اين نتيجه رسيدهاند كه بايد راه حل سياسي در سوريه را مورد توجه قرار دهند.
وي با اشاره به خطر گروههاي تندرو در دامن زدن به بحران منطقه، خواستار توجه همه طرفها به منافع و مصالح مردم سوريه شد و تلاشهاي كشورمان در رسيدن به ثبات و آرامش در سوريه از طريق انجام مذاكرات در قالب اجلاس چهارجانبه و گروه تماس نم (جنبش عدم تعهد) را تشريح كرد.
امير عبداللهيان ارائه طرح جمهوري اسلامي ايران را براي حل و فصل مشكل سوريه كه به نمايندگان كشورهاي مرتبط و اخضرابراهيمي نماينده ويژه دبيركل سازمان ملل در امور سوريه تسليم شده، نيز بخشي از تلاشهاي تهران براي حل موضوع سوريه دانست و گفت: ما قوياً از مردم سوريه و اصلاحات بشار اسد حمايت ميكنيم و از تمام طرفها ميخواهيم به برقراري آتش بس پايدار در اين كشور كمك كنند. ميخائيل باگدانف نيز در اين ديدار با تمجيد از نقش مثبت و فعال جمهوري اسلامي ايران در صحنه سوريه و يادآوري اقدامات روسيه در كمك به حل بحران اين كشور، ادامه وضعيت فعلي در سوريه را مغاير با منافع كشورهاي منطقه و موجب توسعه بحران به خارج از مرزهاي سوريه ارزيابي كرد.
وي همچنين خواستار توجه طرفين به مفاد طرح كوفي عنان و پيگيري اجراي آن شد و اظهار داشت: از پيشنهاد آقاي اخضر ابراهيمي درباره آتشبس در سوريه به مناسبت عيد قربان نيز حمايت ميكنيم. وي با تأكيد بر اهميت استمرار رايزني دو كشور درمورد سوريه خاطر نشان كرد: مسكو قوياً معتقد است مشكل سوريه راه حل نظامي ندارد و بايد با گفت و گوي سياسي ميان دولت و گروههاي مخالف به وضعيتي با ثبات برسيم.
حمايت ديرهنگام روسها از آتش بس چند روزي هست كه طرح آتش بس در سوريه به ميان آمده و بسياري از كشورها از جمله ايران، سوريه، امريكا، تركيه و. . . از آن حمايت كردهاند. اما وزارت خارجه روسيه بعد از گذشت چند روز، ديروز از اين آتش بس حمايت كرد كه گويا به دنبال سبك و سنگين كردن طرح مورد نظر و احتمال وقوع يا نقض آن بود. سرگئي لاوروف، وزير خارجه روسيه با تأكيد بر اينكه طرح اخضر الابراهيمي مبني بر برقراري آتش بس در عيد قربان در زمان مناسبي مطرح شد، اعلام كرد كه روسيه همواره از موضوع برقراري آتشبس در سوريه و توقف اقدامات خشونتآميز در اين كشور حمايت ميكند. وي در ادامه خاطرنشان كرد: روسيه همواره در كنار پايان دادن به تمام اقدامات خشونتآميز در سوريه و در كنار حلوفصل مسالمتآميز بحران كه بدون مداخله بيگانگان باشد، ميايستد.
لاوروف از دولت سوريه و تمام مخالفان خواست كه به پيشنهاد اخضر الابراهيمي پاسخ مثبت بدهند.
وزير خارجه روسيه تصريح كرد: ما بر اين باوريم كه با اين اقدام گامي بسيار مهم در راستاي آتشبس طولاني مدت و آغاز روند سياسي خواهيم برداشت. از سوي ديگر «پيتر هين» عضو مجلس عوام انگليس راه حل بحران سوريه را روي آوردن به راهكارسياسي با مشورت ايران و روسيه دانست.
پيترهين كه دو بار به عنوان وزير امور خاورميانه در دولت حزب كارگران انگليس حضور داشت، خاطرنشان كرد: تنها راه حل بحران سوريه، رسيدن به راهكاري سياسي با مشورت ايران و روسيه است. هين در مقالهاي تحت عنوان فاجعه ديپلماتيك در روزنامه گاردين نوشت: انگليس، فرانسه، امريكا و همپيمانان آنها يعني تركيه، قطر و عربستان بايد بدانند كه جنگ داخلي در سوريه به نفع هيچ طرف نخواهد بود و حتي دعوت تركيه براي دخالت نظامي غربي جهت توقف فاجعه انساني، بحران سوريه را حل نخواهد كرد. اين در حالي است كه شبكه خبري العالم گزارش داد: بر اساس اطلاعاتي كه كارشناسان مستقل در سازمان ملل ارائه كردهاند، گروههاي سلفي وهابي از ۱۱ كشور عربي، آسيايي و اروپايي در شهرهاي مختلف سوريه مستقر شده و در حال اجراي عمليات تروريستي هستند.