هادي رضائي: پس از پيروزي انقلاب اسلامي و در پي آن استقرار نظام و دولت اسلامي(البته فقط در نوشتن اين چند كلام ساده است ولي درعمل و محقق شدن آن خدا ميداند) حال نوبت به برپايي جامعه اسلامي ميرسد. تا به اين جاي كار ۳ گام از ۵ گام تعيين شده براي تشكيل امت اسلامي برداشته شده است(اين سير، يك زنجيره منطقي است.) ولي گويا مهمترين، كليديترين و وقتگيرترين قسمت اين مسير ۵ پلهاي، گام چهارم يعني تشكيل و برپايي جامعه اسلامي باشد، كه به قول رهبر بزرگوار انقلاب، ما در اين مرحله قرار داريم و تشكيل آن هدف ميانه ماست كه متأسفانه هنوز محقق نشده است.
البته ناگفته عيان است كه جامعه اسلامي با نظام و دولت اسلامي فرق دارد و جامعه اسلامي در مرتبهاي بالا و جامع قرار ميگيرد، در جامعه اسلامي است كه بايد ادارات اسلامي شود، در جامعه اسلامي است كه بايد بساط رشوهگيري و زيرميزي، گاهي اوقات زيرتختي ( بيمارستاني) و در برخي اوقات(شما بخوانيد اغلب)روميزي برچيده شود، در جامعه اسلامي است كه بايد بانكها اسلامي و به دور از ربا شود و. . .
البته اين مراحل تكاملي كه در بالا ذكر شد فقط مختص به ايران اسلامي است؛ ايراني كه تنها جمهوري اسلامي نه تنها در منطقه، بلكه در جهان ديروز و امروز است و ساير كشورهايي كه ادعاي اسلامي دارند يا لائيكاند مثل تركيه يا پادشاهياند مثل آلها يا اگر خيلي هنر كنند سكولار از آب در ميآيند.
صاحبنظران اين امر، مهمترين عامل كمك كننده به تشكيل جامعه اسلامي را برقراري عدالت آن هم از نوع اجتماعي آن ميدانند، از آنجا كه عدالت جنبههاي گوناگوني دارد لذا در اين بحث بيشتر به بعد اجتماعي آن توجه ميشود. شخص نگارنده اصلاً و به هيچ وجه در جايي قرار ندارد كه بخواهد از عدالت تعريفي ارائه كند چون عدالت بيشتر از آن كه تعريفي باشد اجرا كردني است اما اين حق را براي خود و ساير هم نسلانش قائل است كه حداقل بتواند بگويد اين شيوهاي كه در ادامه ميآيد اجراي درستي از آن نيست:
حكايت است كه معلمي از دانشآموزان ابتدايي كلاسش پرسيد: فرق فقير با ثروتمند در چيست ؟ يكي از دانشآموزان بلند شد در حالي كه گوشي تمام لمسي موبايلش در جيب شلوارش خودنمايي ميكرد و ساعت فلان ماركش كه از مچ دستش بزرگتر بود تو ذوق ميزد، گفت: آقا اجازه! به نظر من آدمهاي فقير مايكروويوشان سولار(نوري) نيست، تلويزيون خانهشان سه بعدي نيست و فقط ال سي دي است، خدمتكارشان و رانندهشان خيلي پول ندارند و به جاي xbox با پلي استيشن بازي ميكنند! معلم سرش را پايين انداخت...
راستي در نگاه اين نسل فرق بين فقير و غني چيست؟ چه تصويري از فقر و در مقام بالاتر از عدالت و اجراي آن در ذهن دارند؟ اينها يا بهتر بگوييم نسل چهارميها در آينده اگر در مسير درست قرار نگيرند و صحيح هدايت نشوند، خداي ناكرده همان افرادي ميشوند كه به قول آن نماينده مجلس «درد اشكنه خورها را درك نميكنند» و چه بسا اين نسل همان افرادي ميشوند كه بعد از فارغالتحصيلي از دانشگاه اگر سوابق كيفري داشته يا نداشته باشند (البته براي نماينده شدن خيلي فرق نميكند!) به زور بندهاي«پ» وارد مجلس ميشوند و ميخواهند زمينه اجراي عدالت را فراهم كنند، هرچند در آن زمان ديگر آن صحبتهاي كودكانه را تكرار نميكنند، ولي شكلگيري آنها بر مبناي همان حرفها، انجام شده است، شاكله عقيدتي و انديشهاي آنها پرورش يافته آن فضايي است كه در آن بزرگ شدهاند.
و يا خداي ناكرده مه آفريدها (همين متهمان دادگاه فساد مالي بزرگ) از آنها به بار مينشيند كه با وقاحت تمام در دادگاه خود از اجرا نشدن عدالت شكايت ميكنند! يا ميشوند يكي از گردانندگان آن واحد خيالي دانشگاهي دانشگاه آزاد؛ واحدي كه چه عرض كنم بيشتر به واحد دلالي و كلاهبرداري ميماند. البته اي كاش اين واحد در ايران بود تا در آكسفورد! چون حداقل در حالت خوشبينانه، ارزي خارج نميشد، ارزي آن هم از نوع پوند و مقياسي برابر ميليون، كه هر پوند پوند آن ميتوانست براي درمان بيماران صعب العلاجي كه چاره درمانشان متأسفانه در همان لندن فراهم است، هزينه شود و يا به برگزاركنندگان يا خريداران حراج تهران (به تقليد از حراج كريستيز، چيزي كه ماهيتاً با عدالت در تضاد است، منظور همان پولهاي بادآورده و. . . ) بدل ميشوند؛ افرادي كه براي حفظ ژست روشنفكري، مبالغ گزافي بالغ بر ميليارد تومان را خرج ميكنند. تا آنجا كه در اذهان جا افتاده است هنرمندان اغلب از دارايي مادي محرومند و به ثروتهاي معنوي دلخوشند، پس اغلب اين خريداران را همان افراد شبه روشنفكر تشكيل ميدهند.
اگر بخواهيم مصاديق اجراي نادرست عدالت را ذكر كنيم مطلب به بيراهه ميرود، ولي احتمالاً از اجراي عدالت مهمتر فراهم كردن زمينه براي آن است؛ يعني فراهم كردن وسايل و ادوات آن و تربيت درست نسل چهارم كه مجريان آن هستند. شايد اگر نسلهاي بعدي مفهوم درستي از عدالت داشته باشند، زمينه اجراي درست آن نيز فراهم آيد. به فرض انجام اين امور، مهمترين گام در تحقق تشكيل جامعه اسلامي برداشته شده است، به اميد آن روز كه به اميدخدا خيلي دور نيست.