کد خبر: 449034
تاریخ انتشار: ۲۸ مرداد ۱۳۹۰ - ۱۵:۰۴
به گزارش باشگاه خبرنگاران به نقل از فارين پاليسي، "ابوالقاسم بينات" نويسنده اين مقاله با ارائه آمار و اطلاعاتي در خصوص وضعيت اقتصادي ايران در سالهاي اخير گفته است استرتژي فعلي غرب در قبال ايران مبالغه در تاثير تحريم ها بر اقتصاد ايران است.

بينات نوشت: غرب با ارائه تصويري تاريک و سياه از واقعيات اقتصادي ايران و ناديده گرفتن عناصر متعدد و مثبت آن قصد دارد در مورد اثرات تحريم ها بر اقتصاد ايران مبالغه کند.

اين تحليلگر مسائل سياسي گفته است: گزارش اخير صندوق بين المللي پول در مورد اقتصاد ايران و ارائه ارزيابي مثبت از اصلاحات اقتصادي صورت گرفته توسط دولت ايران و نيز ترسيم چشم انداز مثبت درباره اقتصاد ايران واکنش هاي را در غرب برانگيخته است.

صندوق بين المللي پول در گزارش خود به طور ويژه از اصلاح نظام يارانه اي ايران که حدود ۶۰ ميليارد دلار يارانه را از اقتصاد عمدتا بخش انرژي حذف کرد، تمجيد کرده و گفته بود: اصلاح نظام يارانه اي و هدفمند سازي آن، ميزان کارآمدي و رقابت پذيري اقتصاد را افزايش مي‌دهد، توزيع درآمد ها را بهبود مي‌بخشد، فقر را کاهش مي‌داد و به ايران کمک مي‌کند تا پتانسيل رشد اقتصاد خود را تحقق بخشد.

اين گزارش تاکيد کرده بود: درآمدهاي ناشي از افزاش قيمت انرژي در حمايت از تقاضاي داخلي، بهبود توزيع درآمد و کاهش فقر نقش مهمي دارد.

اين اولين باري نيست که صندوق بين المللي پول(IMF) از چشم انداز اقتصادي ايران ارزيابي نسبتا مثبتي ارائه مي‌دهد.در سالهاي قبل نيز IMF انجام اصلاحات اقتصادي ساختاري توسط ايران در شکل خصوصي سازي، کاهش نقش دولت در فعاليت هاي اقتصادي و آزاد سازي قميت انرژي و محصولات کشاورزي را مثبت ارزيابي کرده بود.

اما تازه ترين گزارش IMF در مورد اقتصاد ايران با واکنش هاي منفي از سوي چند کشور غربي مواجه شده است.

برخي از رسانه هاي آمريکايي با انتقاد از اين گزارش معتقدند در اين گزارش واقعيت اقتصادي ايران ناديده گرفته است.

بينات در ادامه مي‌نويسد: با وجود آن که شکي نيست که برخي از اين ويژگيهاي منفي در اقتصاد ايران وجود دارد، اما همه واقعيت اقتصاد ایران، این نیست.

نمی توان اصلاحات اقتصادی بزرگی را که طی چند سال گذشته در ایران صورت گرفته انکار کرد. اصلاحات که در دراز مدت به اقتصاد ایران کمک شایانی خواهد کرد.

بینات سپس به بخشی از این اصلاحات اقتصادی و تاثیر آنها بر اقتصاد ایران اشاره کرده و گفته است:‌ خصوصی سازی گسترده شرکت های دولتی در چند سال اخیر نماد اصلاحات اقتصادی در ایران بوده که این امر پس از تفسیر مفادي از قانون اساسی و توسط نهادهای عالی رتبه تصمیم سازی سیاسی به عینیت رسید.

طبق اعلام سازمان خصوصی سازی ایران طی پنج سال گذشته ۵۸۹ شرکت دولتی به ارزش ۸۳ میلیارد دلار خصوصی شده اند و بعضی از شرکتهای خصوصی شده به خصوص شرکت های بخش مخابرات پس از خصوصی شدن رشد مثبتی داشته اند. بخش غیرنفتی ایران نیز در سال های اخیر به رشد اقتصادی ایران کمک فراوانی کرده است.

گرچه بازار وسیع داخلی ایران عامل بازدارنده برای رشد صادرات غیرنفتی است، خصوصی سازی شرکت ها به ویژه شرکت های بخش های انرژی و صنعتی در سال های اخیر به صادرات غیرنفتی ایران کمک کرده است. فراورده های پتروشیمی بخش اعظم صادرات غیرنفتی ایران را تشکیل می دهد. در شش سال اخیر صادرات غیرنفتی ایران بیش از ۴ برابر رشد داشته و از ۶.۴ میلیارد دلار در سال ۲۰۰۴ به ۲۶.۳ میلیارد دلار در پایان سال ۲۰۱۰ رسید. هر چند که صادرات نفت بخش اعظم درآمدهای ارزی ایران را تشکیل می دهد اما در سال های اخیر سهم فراورده های غیرنفتی در مجموع صادرات ایران به طور چشمگیری افزایش داشته و اکنون نزدیک به ۳۰ درصد مجموع صادرات ایران را شامل می شود.

خصوصی سازی و دیگر اصلاحات اقتصادی نقش مهمی در جذب سرمایه گذاری مستقیم خارجی ایران داشته است.

با وجود کاهش شدید سرمایه گذاری مستقیم خارجی در سطح جهان در سال های اخیر، گزارش کنفرانس تجارت و توسعه سازمان ملل متحد(آنکتاد) در مورد سرمایه گذاری جهانی نشان می دهد مجموع سرمایه گذاری مستقیم خارجی وارد شده به ایران طی ۶ سال گذشته ۱۳ برابر شده است.

پس از دو سال عدم رشد در جذب سرمایه مستقیم خارجی ورود این قبیل سرمایه گذاری به ایران از سال ۲۰۰۸ به بعد به شدت افزایش یافت و در نتیجه در سال ۲۰۰۹ میزان جذب سرمایه گذاری مستقیم خارجی در ایران ۸۶ درصد و در سال ۲۰۱۰ میلادی ۲۰ درصد رشد داشت. با وجود آن که حجم ورود سرمایه گذاری خارجی به ایران در مقایسه با حجم ورود این قبیل سرمایه گذاری ها به بعضی از کشورهای در حال توسعه از جمله ترکیه و عربستان اندک است، اما نشان می دهد ظرفیت بهبود یافته ایران برای جذب سرمایه گذاری خارجی است.

بینات ضمن اشاره به اینکه اقتصاد ایران برای کاهش وابستگی خود به صادرات نفتی و ایجاد شرایط لازم جهت دستیابی به رشد اقتصادی پایدار راه طولانی در پیش دارد، می گوید: اختلاف سیاسی ایران و غرب بر سر برنامه هسته ای ایران باعث شده تا دو طرف با اهداف سیاسی جنبه هایی از واقعیت های اقتصادی ایران را پررنگتر کنند. مقامات ایران تحریم های غرب علیه ایران را نعمت دانسته و از غرب بابت تحمیل چنین تحریم هایی سپاسگذارند؛ زیرا این اقدام آنها باعث شد ایران اصلاحات اقتصادی معطل مانده خود را اجرا کند./
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
captcha
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار