کد خبر: 1351322
تاریخ انتشار: ۱۹ فروردين ۱۴۰۵ - ۰۶:۰۰
طناب نجات ایران برای خروج ترامپ از باتلاق جنگ تهران در مقابل طرح ۱۵ بندی زیاده‌خواهانه امریکا، یک طرح ۱۰ بندی داد
مهرزاد اصغریان

جوان آنلاین: پس از طرح ۱۵ ماده‌ای امریکا (که از نظر ایران زیاده‌خواهانه بود)، اکنون در بحبوحه تلاش میانجی‌گران برای کاهش تنش‌ها، تهران هم طرح جدید خود را در ۱۰ بند ارائه داده است؛ طرحی که در آن بر «آتش‌بس دائمی در ایران و تمام جبهه‌های محور مقاومت، لغو تمام تحریم‌ها و به رسمیت شناختن حقوق حاکمیتی ایران بر تنگه هرمز» تأکید شده است. ترامپ این پیشنهاد را «قابل توجه» دانسته، ولی مدعی شده که ناکافی است. به رغم تلاش‌های منطقه‌ای و رد و بدل شدن پیام‌ها، دامنه جنگ در روز‌های اخیر تشدید شده و دشمنان به زدن زیرساخت‌ها روی آورده‌اند. نیرو‌های مسلح هم ضرباتی را به منافع امریکا در منطقه و سرزمین‌های اشغالی وارد ساخته‌اند و رسانه‌های عبری، ۲۴ ساعت آینده را سرنوشت‌ساز توصیف کرده‌اند.

در حالی که امریکا و رژیم صهیونیستی سعی دارند با حملات گسترده هوایی، شروط جاه‌طلبانه خود را به ایران تحمیل کنند، اما تهران زیر بار فشار دشمنان تسلیم نشده و شروط مدنظر خود را برای توقف احتمالی جنگ اعلام کرده است. روزنامه نیویورک تایمز روز سه‌شنبه در گزارشی ۱۰ شرط ایران برای پایان دادن به جنگ را منتشر کرد. بر اساس این طرح: «تضمین عدم حمله مجدد به ایران و توقف تمامی حملات امریکا یا متحدانش علیه ایران، اعلام پایان دائمی جنگ (نه صرفاً یک آتش‌بس موقت)، توقف حملات اسرائیل علیه حزب‌الله در لبنان، لغو تمامی تحریم‌های امریکا علیه ایران، توقف تمامی درگیری‌ها علیه متحدان منطقه‌ای ایران، بازگشایی مسیر تردد ایمن در تنگه هرمز، دریافت حق عبور از کشتی‌ها در تنگه هرمز (طبق آن هر کشتی مبلغی حدود ۲ میلیون دلار به ایران پرداخت کند)، تقسیم درآمد‌های حاصل از این حق عبور با عمان، تعیین قوانین مشخص برای تردد ایمن کشتی‌ها در تنگه هرمز، و در نهایت صرف بخشی از این درآمد‌ها برای بازسازی زیرساخت‌های آسیب‌دیده در جنگ». ایران بار‌ها اعلام کرده که به آتش‌بس موقت (مانند آنچه برخی میانجی‌گران در روز‌های اخیر آن را مطرح کرده‌اند) تن نمی‌دهد و با توجه به تجربه تلخ گذشته، خواستار توقف دائمی درگیری است تا از تکرار حمله در آینده جلوگیری شود.

موضع ترامپ درباره طرح ایران

با اینکه دولت امریکا هنوز نظر نهایی خود را نسبت به پیشنهادات ده‌گانه ایران اعلام نکرده است، اما دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور امریکا، در واکنش به این طرح گفت: «این اقدام گامی قابل توجه، اما به اندازه کافی خوب نیست و خواهیم دید چه اتفاقی خواهد افتاد». این موضع ترامپ نشان می‌دهد که او به رغم سماجت، لجاجت و غرور، همزمان به دنبال یافتن راهی برای خروج از بن‌بست جنگی است که تصور می‌کرد خیلی زودتر از اینها تمام شود. البته او تهدید کرده که در صورت عدم توافق، حملات گسترده‌ای به زیرساخت‌های ایران انجام خواهد داد و حاضر است جنگ را ادامه دهد. ترامپ در ادامه عقب انداختن تهدید خود برای حمله به نیروگاه‌های ایران، مدعی شد که یک روز دیگر به تهران برای پذیرش توافق وقت داده است.

ترامپ با اینکه در سخنرانی جدید خود به ایرانی‌ها توهین‌های بی‌شماری کرد، ولی همزمان به قدرت ایران نیز اعتراف کرد و گفت: «فکر نمی‌کنم دشمنی بیشتر از ایران وجود داشته باشد. آنها جنگجویان توانمندی هستند، مردم بسیار سرسختی هستند. وقتی دشمن ضعیف است مشکلی ندارید، اما آن دشمن قوی است؛ البته نه به اندازه‌ای که حدود یک ماه پیش بودند».

تهدیدات ترامپ به نابودی زیرساخت‌های ایران (که از دید جهانیان جنایت علنی علیه بشریت را به تصویر می‌کشد) سبب نشده تا ایران از منافع ملی خود کوتاه بیاید، به خصوص که در تهران این تصور وجود دارد که هرگونه عقب‌نشینی مقابل ترامپ، دامنه مطالبات او را فراتر خواهد برد. مقامات امنیتی و سیاسی ایرانی بار‌ها اعلام کرده‌اند که برای جنگ طولانی آمادگی دارند و پاسخ وحشیگری دشمنان را خواهند داد. با اینکه ترامپ ادعا می‌کند حاضر به گفت‌و‌گو و توقف جنگ است، اما همزمان با دادن چراغ سبز به رژیم صهیونیستی برای نابودی زیرساخت‌های حیاتی ایران، آتش جنگ را شعله‌ور می‌کند. ایران صراحتاً هشدار داده که در صورت حمله به نیروگاه‌های ایران، ضمن بستن کامل تنگه هرمز، نه‌تنها نیروگاه‌های رژیم صهیونیستی را ویران خواهد کرد، بلکه نیروگاه برق تمام کشور‌های میزبان پایگاه‌های امریکا در منطقه را هدف مشروع خواهد دانست.

تهران تأکید دارد که تنش‌ها در منطقه باید برای همیشه پایان یابد و صلح در خاورمیانه برقرار شود؛ چیزی که امریکا و اسرائیل در سال‌های اخیر آن را به سمت ناامنی و بی‌ثباتی سوق داده‌اند. الآن ایران با کنترل تنگه هرمز و نحوه مدیریت تردد کشتی‌ها در این آبراه استراتژیک، تلاش می‌کند تا دشمنان را به پذیرش حق حاکمیتی بر این منطقه وادار کند. ترامپ در تازه‌ترین سخنان خود ادعا کرده واشنگتن باید از عبور و مرور کشتی‌ها در تنگه هرمز حق تردد بگیرد؛ لذا وقتی امریکا برای خود چنین حقی را قائل است، چرا ایران که تنگه هرمز در آب‌های سرزمینی‌اش قرار دارد، حق ترانزیتی دریافت نکند؟ هر چند برخی تحلیلگران عبری معتقدند که ترامپ با شروط ایران موافقت نخواهد کرد.

افزایش تحرکات دیپلماتیک در منطقه

با تشدید تنش‌ها بین ایران و جبهه صهیونی-آمریکایی، تلاش برخی کشور‌های منطقه برای توقف درگیری‌ها نیز سرعت گرفته است. سفیر ایران در پاکستان روز سه‌شنبه ابراز داشت تلاش‌های اسلام‌آباد در چارچوب حسن‌نیت با مرحله حساس و حیاتی نزدیک می‌شود. «رضا امیری مقدم» در شبکه اجتماعی «ایکس» نوشت: «تلاش‌های مثبت و سازنده پاکستان در چارچوب حسن نیت و میانجی‌گری برای توقف جنگ، در حال نزدیک شدن به مرحله‌ای حساس و سرنوشت‌ساز است.» این دیپلمات کشورمان بدون ارائه توضیح بیشتر بیان کرد که برای اطلاعات بیشتر منتظر باشید.

از سوی دیگر، سخنگوی وزارت خارجه چین هم روز سه‌شنبه در پاسخ به سوالی در مورد پیشنهاد آتش‌بس ایالات متحده (که با میانجی‌گری پاکستان ارائه شد) گفت: «پکن امیدوار است طرف‌های مربوطه از فرصت برای صلح استفاده و از طریق گفت‌و‌گو اختلافات را حل کنند.» به گزارش العربیه، سخنگوی وزارت خارجه چین افزود: «دستیابی به آتش‌بس در اسرع وقت و از سرگیری گفت‌و‌گو، تمایل مشترک جامعه بین‌المللی است و چین مایل است نقشی سازنده در این اقدام ایفا کند.»

حمله به بزرگ‌ترین پتروشیمی عربستان

به موازات حملات جنون‌آمیز دشمنان به زیرساخت‌های ایران، نیرو‌های مسلح کشورمان هم برخی مراکز حساس در منطقه را مورد هدف قرار دادند. از این رو، بزرگ‌ترین مجتمع پتروشیمی منطقه در الجبیل عربستان (که متعلق به شرکت‌های امریکایی «سادرا»، «اکسون مبیل» و «دارکمیکال» است) بامداد سه‌شنبه با اصابت دقیق موشک‌ها و پهپاد‌ها دچار خسارت سنگین شد. تصاویر منتشرشده، زبانه‌های آتش و ستون‌های دود غلیظی را نشان می‌دهند که از این منطقه صنعتی برمی‌خیزد. بر اساس گزارش «مساء پرس»، الجبیل یکی از مهم‌ترین شهر‌های صنعتی جهان است و در منطقه شرقی عربستان واقع شده و قلب اقتصادی این کشور محسوب می‌شود و یکی از بزرگ‌ترین مجتمع‌های پتروشیمی جهان را در خود جای داده است. همزمان، مجتمع پتروشیمی شرکت امریکایی «شوردن فیلیپس» در منطقه الجعیمه عربستان نیز با شلیک موشک‌های میان‌برد و حملات پهپادی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی مورد اصابت قرار گرفت و خسارات گسترده‌ای به تأسیسات آن وارد آمد.

به گزارش دراپ سایت، بر اساس گزارش‌هایی که در شبکه‌های اجتماعی دست به دست می‌شود، آتش‌سوزی بزرگی روز سه‌شنبه در مجتمع پتروشیمی EQUATE در منطقه صنعتی شعیبه کویت، به دنبال حمله گزارش‌شده با پهپاد ایرانی رخ داده است.

بر اساس گزارش‌ها، پایگاه و مخفیگاه نظامیان امریکایی در استان «أربیل» در اقلیم کردستان عراق نیز هدف حملات موشکی و پهپادی سنگین قرار گرفته است. علاوه بر این، مقامات شارجه اعلام کردند که ساختمان اداری شرکت مخابراتی ثریا در منطقه مرکزی امارات، هدف موشک بالستیک قرار گرفته است.

در بیانیه‌ای که سپاه پاسداران عصر روز سه‌شنبه صادر کرد، به کشور‌های عرب منطقه هشدار داده شد که بعد از این هر گونه خویشتنداری برای هدف قرار دادن زیرساخت‌های این کشور‌ها به پایان رسیده و بعد از این همه مراکز حیاتی منطقه، اهداف مشروع نیرو‌های مسلح ایران خواهند بود. این بیانیه پس از آن صادر شد که شماری از زیرساخت‌های ایران در روز‌های اخیر مورد اصابت دشمنان قرار گرفته و برخی از این حملات از خاک اعراب انجام شده است (بدون اینکه هیچ گونه اقدامی برای جلوگیری از حملات وحشیانه انجام دهند).

نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
captcha
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار