کد خبر: 1350641
تاریخ انتشار: ۱۵ فروردين ۱۴۰۵ - ۲۳:۰۳
آسمان ناامن ایران به روی متجاوزان در پایان هفته پنجم جنگ با ضربات پیاپی پدافند ایران به پرنده‌های امریکایی از جمله سرنگونی چند فروند جنگنده و بالگرد آن هم در یک روز، دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور امریکا، عملاً در برابر رسانه‌های کشورش حرفی برای دفاع از ادعای نابودی پدافند ایران ندارد.
مهرزاد اصغریان

جوان آنلاین: با ضربات پیاپی پدافند ایران به پرنده‌های امریکایی از جمله سرنگونی چند فروند جنگنده و بالگرد آن هم در یک روز، دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور امریکا، عملاً در برابر رسانه‌های کشورش حرفی برای دفاع از ادعای نابودی پدافند ایران ندارد. همزمان با حملات ایران به اهداف امریکایی در منطقه، صدای اعتراضات در بدنه نظامی و دیپلماتیک امریکا علیه رویکرد مشوش دولت ترامپ و شخص وزیر جنگ وی بلند شده است.

دونالد ترامپ که از روز‌های آغاز تهاجم این رژیم و صهیونیست‌ها به ایران، همواره بر گزاره شکست تهران تأکید داشت و به ویژه روی نابودی نیروی هوایی و پدافند ایران دست گذاشته بود، روز جمعه با شرایطی مواجه شد که عملاً در توجیه اظهارات قبلی خود، باز ماند. بنابر آنچه رسانه‌های امریکایی و عبری نیز به آنها اذعان کرده‌اند، آتش پدافند ایران، جمعه سیاهی را برای نیروی هوایی امریکا رقم زد. خبرگزاری آسوشیتدپرس دیروز شنبه به نقل از مقامات امریکایی اعلام کرد که ایران روز سوم آوریل (۱۴ فروردین) یک فروند جنگنده اف-۱۵ امریکایی را سرنگون کرد که تاکنون یکی از خلبانان آن نجات یافته و جست‌و‌جو برای خلبان دیگر همچنان ادامه دارد. مارک کانسیان، سرهنگ بازنشسته نیروی دریایی و مشاور ارشد دفاعی مرکز مطالعات راهبردی و بین‌المللی، معتقد است که احتمالاً یک موشک دوش‌پرتاب موجب سقوط این جنگنده شده است. رسانه‌ها دیروز نیز سرنگونی یک فروند جنگنده آ-۱۰ تاندربولت، معروف به وارتاگ امریکایی با آتش پدافند نیرو‌های ایرانی و سرنگونی آن در کویت را تأیید کردند. به نوشته این رسانه امریکایی، هواپیما‌هایی که روز جمعه سقوط کردند، نخستین هواپیما‌های امریکایی سرنشین‌داری نبودند که در ایران از بین رفتند و ایران، بنابر اعلام شبکه ان‌بی‌سی که از سامانه پیشرفته شناسایی مادون‌قرمز پنهان‌کار برای سرنگونی جنگنده امریکایی استفاده کرده است، شماری از تحلیلگران نظامی نیز تأیید کرده‌اند. این فناوری به سازوکار تشخیص غیرفعال مادون‌قرمز اشاره دارد که در ایران به سیستم ماجد شناخته می‌شود و نقطه‌ضعف اصلی جت‌های جنگنده مدرن امریکایی مانند F-۱۵ و F-۳۵ به شمار می‌رود.

فهرست طولانی خسارات امریکا

آسوشیتدپرس تصریح کرد که سرنگونی دو فروند هواپیمای نظامی امریکایی به دست نیرو‌های مسلح ایران، ضربه‌ای بسیار نادر در ۲۴ سال گذشته به امریکا بوده و نشان می‌دهد که علی‌رغم ادعای رئیس‌جمهور امریکا مبنی بر نابودی کامل توانمندی دفاعی جمهوری اسلامی ایران، این کشور همچنان توانایی پاسخ متقابل را دارد. هوستون کانتول، سرتیپ بازنشسته نیروی هوایی و خلبان پیشین جنگنده اف-۱۶، گفت که آخرین بار یک فروند جنگنده پشتیبانی نزدیک آ-۱۰ در سال ۲۰۰۳ و حین حمله به عراق سرنگون شد. بنابر گزارش شبکه خبری ان‌بی‌سی، ایران همچنین دو بالگرد بلک هاوک یواچ-۶۰ که در عملیات جست‌و‌جو و نجات شرکت داشتند را هدف قرار داد و این مقام گفت که بر اثر این حمله، اعضای تیم به شدت زخمی شدند، اما همه آنها سالم هستند. در مجموع، ایران طی یک روز، کمتر از ۴۸ ساعت پس از آنکه ترامپ یک بار دیگر از نابودی کامل ایران سخن گفت، باعث سقوط دو هواپیمای نظامی شامل جنگنده اف-۳۵ و یک آ-۱۰ و اصابت دو بالگرد بلک هاوک شد. در مجموع و در میان تجهیزات کلان نابودشده امریکایی می‌توان به جنگنده F-۳۵ به ارزش ۱۱۰ میلیون دلار، جنگنده F-۱۵ مجموعاً به ارزش ۳۶۰ میلیون دلار، هواپیمای A-۱۰ به ارزش ۱۸.۸ میلیون دلار، هواپیمای آواکس E ۳ به ارزش ۷۰۰ میلیون دلار، هواپیمای سوخت‌رسان (مجموعاً به ارزش ۳۲۰ میلیون دلار)، بالگرد HH-۶۰ M و HH-۶۰ W مجموعاً به ارزش ۶۰ میلیون دلار، ۱۷ پهپاد MQ-۹ امریکا مجموعاً به ارزش ۵۱۰ میلیون دلار و نابودی یک فروند بالگرد شینوک امریکایی در کویت اشاره کرد. روزنامه وال استریت ژورنال در پی سرنگونی دو جنگنده امریکایی در ایران تأکید کرده که این اتفاق، یک شکست مضاعف برای دولت ترامپ به حساب می‌آید و اکنون این ایران است که می‌تواند هزینه جنگ را برای امریکا بیش از پیش افزایش دهد. سرلشکر محمد الصمادی، ژنرال بازنشسته ارتش اردن، در گفت‌و‌گو با شبکه «العربی» قطر گفت: «امریکا و اسرائیل در ابتدای جنگ، حملات خود را از خارج مرز‌های ایران و بر فراز سواحل انجام می‌دادند.» وی می‌گوید: «هر گونه اظهارنظر امریکا و اسرائیل درباره تسلط بر آسمان ایران صحت نداشته و با واقعیت همخوانی ندارد؛ هر چند شاهد تکرار این ادعا‌ها در برخی شبکه‌های عربی بوده‌ایم.»

دیوانه‌ای که ارتش را نابود می‌کند

همزمان، دامنه انتقاد‌ها به ترامپ و دولتش افزایش داشته است. ۳۰ ژنرال امریکایی با هرگونه حمله زمینی به ایران مخالفت کردند. این در حالی است که تاکنون ۱۲ مقام ارشد ارتش امریکا از جمله رئیس ستاد مشترک به دلیل مخالفت با عملیات علیه ایران برکنار شده‌اند. در این بین، رندی جورج، رئیس ستاد ارتش امریکا که با فشار‌های پی‌درپی «پیت هگست»، وزیر جنگ ایالات متحده، مجبور شد از سمتش کناره‌گیری کند، در اظهاراتی تند از رویکرد دولت ترامپ انتقاد کرد و گفت: «یک دیوانه، ارتش بزرگ امریکا را به سوی ویرانی و نابودی خواهد کشاند.» مایک لوین، عضو دموکرات مجلس نمایندگان امریکا از ایالت کالیفرنیا، طی پیامی در شبکه اجتماعی ایکس به شدت از اقدام هگست برای اخراج بیش از ۱۰ ژنرال ارتش این کشور انتقاد کرد و نوشت: «رئیس ستاد ارتش امریکا، یک کهنه‌سرباز جنگی با سابقه حضور در عراق و افغانستان، از پیت هگست پرسید که چرا مانع ارتقای دو افسر سیاه‌پوست و دو افسر زن که مستحق ارتقای رتبه بودند، می‌شود.» لوین ادامه داد: «هگست از پاسخ دادن خودداری کرد. سپس او را اخراج کرد.» به نوشته او، ۹ مقام امریکایی به ان‌بی‌سی نیوز گفتند که هگست ارتقای بیش از ۱۰ افسر ارشد سیاه‌پوست و زن را در هر چهار شاخه ارتش مسدود کرده یا به تعویق انداخته است. مایک لوین تصریح کرد: «او یک مجری سابق تلویزیون غیرقابل کنترل و فاقد صلاحیت است و هیچکس در حزب جمهوری‌خواه در این مورد حرفی نخواهد زد، زیرا نمی‌خواهند که ترامپ را عصبانی کنند.» همچنین، گزارش نشریه امریکایی اینترسپت نشان می‌دهد که وزارت جنگ امریکا (پنتاگون) در حال پنهان‌سازی بخشی از تلفات انسانی خود در جریان جنگ علیه ایران در خاورمیانه است. بر اساس گزارش این نشریه امریکایی، تحقیقات مستقل حاکی از آن است که شمار کشته‌ها و مجروحان نیرو‌های امریکایی از زمان آغاز جنگ در فوریه ۲۰۲۶، از ۷۵۰ نفر فراتر رفته است. با این حال، پنتاگون با ارائه داده‌های قدیمی به رسانه‌ها تلاش دارد مانع از شکل‌گیری مجدد «کابوس جنگ ویتنام» در افکار عمومی امریکا شود.

تداوم حملات ایران به اهداف امریکا

در ادامه حملات نیرو‌های مسلح ایران به منافع امریکا در منطقه، دفتر رسانه‌ای دولتی در دوبی اعلام کرد مقامات حادثه‌ای مربوط به ساختمان اوراکل به عنوان یکی از بزرگ‌ترین شرکت‌های جهان در حوزه تولید سامانه‌های سخت‌افزاری و نرم‌افزاری در شهر اینترنتی دوبی را منتشر کردند. در پی این حمله، آتش‌سوزی گسترده در محل این شرکت روی داده است. یک روز قبل نیز اعلام شد مرکز رایانش ابری شرکت آمازون در بحرین بر اثر حمله ایران آسیب جدی دیده است. شرکت امارات گلوبال آلومینیوم نیز اعلام کرد که احیای کامل تولید در کارخانه ابوظبی که در حملات موشکی و پهپادی ایران به شدت آسیب دیده، ممکن است تا ۱۲ ماه به طول انجامد. این مجتمع بزرگ‌ترین تولیدکننده آلومینیوم در امارات بوده و در زمینه بازیافت ضایعات و تولید آلومینیوم اولیه تخصص دارد. کارشناسان اقتصادی معتقدند این آسیب می‌تواند بر زنجیره تأمین جهانی آلومینیوم به ویژه در صنایع خودروسازی، بسته‌بندی و ساختمان تأثیر بگذارد. یک منبع در شرکت نفت بصره از وقوع آتش‌سوزی در یک مجتمع نفتی در بصره خبر داد. این منبع در شرکت نفت بصره به الجزیره گفت که یک پهپاد به یک مجتمع شرکت نفتی در برجسیه برخورد کرده و باعث آتش‌سوزی شده است.

برچسب ها: جنگ ، ایران ، امریکا
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
captcha
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار