جوان آنلاین: بحث داغ این روزهای شبکههای اجتماعی موضوع اسنپبک در برجام و مکانیسم ماشه است. کاربران فضای مجازی بار دیگر بر عبارات رهبری معظم انقلاب، درباره مذاکرات برجام و عباراتی، چون من خوشبین نیستم و خسارت محض انگشت گذاشتند و این نکته را گوشزد کردند که اگر نگرانیها و توصیههای ایشان جدی گرفته میشد، الان در مقطع کنونی نبودیم.
حسین عباسیفر:
اسنپ بک؟ تعلیق؟ متن برجام؟ اینها هیچ اهمیتی نداشت. چون ژنرال زنگنه دستور داده بود برو امضا کن، مهم نیست چی مینویسی! مهم نیست چی امضا میکنی!
زندگی ۹۰میلیون ایرانی شده موضوع شوخی و بازیچه اینها...
ذولفنون:
مکانیزم ماشه، دقیقاً همان نقش مار در بازی مار و پله برجام را داشت، با این تفاوت که در برجام هیچ چیز تصادفی نبود. وقتی سالها تعهداتمان را انجام دادیم تا تحریمها برداشته شود در لحظه آخر برمیگردیم بههمان خانه اول.
کیان احمدی:
از کسانی که از عاشورا درس مذاکره میگیرند، یا نعوذبالله به امام حسین میگویند، شورش کرده و حکومت حق یزید بوده توقع بیشتری داری؟
پدرام:
آقای جلیلی نظرش این بود که قراردادی که در آن مکانیزم اسنپبک باشد ما را به ناکجاآباد میبرد و توافق نکردن بهتر است. الان ته آن ناکجا آبادیم.
شهاب:
شما اگه وزیر دولت شهید رئیسی باشی، به خاطر ترک فعل دادگاهی میشی (متهم ردیف بیست و دوم). ولی اگر وزیر دولت روحانی باشی، به خاطر خیانت برجام و مکانیسم ماشهای که به نظام تحمیل کردی، نیازی نیست به جایی پاسخگو باشی.
کیانوش جهانپور:
قبل از فعال شدن اسنپبک، مستند به خروج امریکا و نقض توافق از سمت طرفهای اروپایی و قصور طرفهای توافق در ایفای تعهدات و تخلف آنها در حمایت علنی از تجاوزات اسرائیل و امریکا علیه ایران رسماً از برجام خارج شوید...
یونس رحیمی:
دقیقاً از چی برجام باید خارج شد؟ مگر چیزی هم برای خروج مونده؟ ایران تمام تعهداتش توی برجام رو انجام داده. امریکا و اروپا تقریباً هیچ کدام رو انجام ندادن. بعد از فعالسازی مکانیسم ماشه دیگه باید از چی برجام خوشحال شد یا نگران بود؟
سعید:
اگر امریکا و اروپا از برجام خارج شوند، ما همچنان باقوت در برجام خواهیم ماند تا اروپا و امریکا رو رسوا کنیم!
محمد عارف:
ما تنهایی در برجام میمونیم. خلوتتر هم هست بهتره دیگه هیچ مزاحمی هم نیست.
محمدرضا عسگری:
فرق جلیلی با ظریف دقیقاً همینجاست، آنچه جلیلی ۱۰ سال پیش میدید ظریف تا همین چند ماه پیش انکار میکرد!
مالک شریعتی:
ماشه چکانده شده! قرار بود برجام تحریم را لغو و سایه جنگ را دور کند که به چکاندن ماشه تجاوز نظامی امریکای خارج شده از برجام به ایران ختم شد. حالا شدیدتر از مکانیزم_ماشه (حمله نظامی) اجرا شده و فعال شدنش دیگر اثر میدانی ندارد، اما اثر سیاسیاش کوبیدن آخرین میخ بر تابوت مذاکره است.
سیدیاسر جبراییلی:
فروردین ۱۳۹۴ توافقی مشهور به «توافق لوزان» انجام شد که پارامترهای برنامه جامع اقدام مشترک بود. وزارت خارجه ایران، در وصف این توافق بیانیهای صادر کرد که چنان مملؤ از موفقیت و دستاورد بود که موجی از پیامهای تبریک را در داخل درپی داشت. اما همزمان، وزارت خارجه امریکا نیز بیانیهای منتشر کرد که با ادعاهای تیم آقای دکتر ظریف، زمین تا آسمان متفاوت بود. ۱۴فروردین ۱۳۹۴ در یادداشتی با عنوان «بیانیه ایرانی خوب، بیانیه امریکایی بد! / کدام یک سند معتبر و واقعی «بیانیه لوزان» است؟» به بررسی تفاوتهای دو متن پرداختم که امروز، بازخوانی آن خالی از لطف نیست. در مجموعه نظام، همواره یک اصل مبنا بوده و آن، اعتماد به دستگاهها و مقامات رسمی کشور است. آن زمان، آقایان طلبکارانه میگفتند شما به حرف ما اعتماد دارید یا به حرف امریکاییها؟! پاسخش این بود که ما یقین داریم، یک مقام امریکایی نمیتواند در مسائل ملی، اطلاعات کذب به دولت و ملت خودش بدهد و اتفاقی نیفتد، اما در ایران چنین چیزی ممکن و تجربه شده است! خاطرات تلخی از آن دوران در اذهان منتقدان نقش بسته است...
محسن مقصودی:
طرف تمام طلاهای زن و بچهاش رو فروخته بود تا یه خونه بخره ولی تو معامله تضمینهای لازم رو نگرفته بود و نهایتاً بعد از چند سال کشمکش خونه رو بهش ندادن و پولش رو هم گرفتن... بعد اومده به خانواده گفته مگه چیه تازه برگشتیم به دوران چند سال پیش که خونه نداشتیم! طلاها چی شد؟ البته خیلی هم نگران نباشید، اینطور که متخصصین میگن تو این چند سال با وجود انجام تعهدات ما در برجام تقریباً همه تحریمهای اصلی از جمله تحریمهای بانکی و نفتی عملاً اعمال شده و اسنپبک صرفاً تیر خلاص به ظاهر برجام هست و بیشتر اثر ایجاد شوک روانی داره که باید مدیریت بشه.
حسین هرندی:
میگن طوری نشده که، تازه بر میگردیم به تحریمهای زمان احمدینژاد! ولی اون هشت سالی که باید صرف اقتصاد مقاومتی و نگاه به داخل میشد، صرف برجام شد.
فرشته صادقی:
«جواد ظریف هیچوقت مقابل یک مصاحبه کننده مخالف یا حتی بیطرف نمینشیند، تا مبادا کسی یقه دیپلماتش را بگیرد و بپرسد چرا به دروغ به ۸۰ و اندی میلیون نفر گفتی که اسنپبک در برجام نیامده؟ و بعداً گفتی قابلیت اجرایی ندارد؟ و امروز فهمیدیم هم آمده هم قابلیت اجرایی دارد؟.»
سلمان معمار:
مکانیزم ماشه رو هم گردن نمیگیرید؟! جلیلی قبولش کرد؟ شریعتمداری برجام رو نوشت؟! این همون آفتاب تابان نبود؟! بخدا که این هم گردن نخواهید گرفت.
این خط این نشان!...
حسن اسماعیلی:
۱۱سال طول کشید تا یه عده بفهمند ظریف یک دیپلمات تقلبی و پلاستیکی است که هیچ شناختی از معاهدات بینالمللی و سیاست خارجه نداره و جلیلی سالها از زمانه خود جلوتر است و هر آنچه در باب برجام گفت، حقیقت داشت.
پیمان:
حالا فهمیدید چرا مرحوم زارعی، هنگام تصویب برجام در ٢٠دقیقه، مثل ابر بهار اشک میریخت؟
رضا عسگری:
هم نصرالله را به کشتن دادند، هم سنوار را هم هنیه را هم سوریه را دودستی تقدیم کردند، هم آتشبس خفتبار به حزبالله تحمیل کردند و در یک کلام برجام منطقهای را نانوشته اجرا کردند! برای چه؟ که بریم با امریکا ببندیم تا مکانیزم ماشه فعال نشود! چرا؟ چون روحانی گفته ترامپ فقط منطقه را میخواهد، منطقه را بدهیم تا مکانیزم ماشه فعال نشود!
پیمان میری:
اونروز ک رهبر گفت آتیش بزنین و یه احمق گفت انگار منقله که آتیش بزنیم باید از برجام خارج میشدیم نه الان ک هیچ فرقی نداره!...
امیر نصرتی:
تا جایی که من متوجه شدم و پیگیری روند جاری، اسنپبک لاجرمه! با کمال تأسف و تأثر، مگر اینکه دستی غیبی به کمک ما بیاد!
زهرا سادات موسوی:
با کلمات رمانتیکی مثل دنیای فردا دنیای گفتمانهاست نه موشکها کاش جای تفنگ، ساز و گیتار داشتیم، ما سلاحامونو زمین میذاریم تا صلح برقرار شه، ترامپ میتونه صلح به منطقه بیاره ما تو توافق یه طرفه بهرغم له کردنش از سوی طرف مقابل میمونیم تا کاپ اخلاق بگیریم. جنگ واقعی به ایران آوردن؟!