با تداوم تجاوز رژیم صهیونیستی به کشورمان و همچنین پاسخ ایران به حملات، ابهاماتی در میان سپردهگذاران بانکی و بورسی ایجاد شد. در پی این مسئله روز گذشته مقامات مسئول توضیحاتی در این زمینه ارائه کردند که هیجانات کاذب را کاهش داد و برای سرمایهگذاران اطمینان ایجاد شد، به خصوص اینکه روز گذشته بر اساس پیگیریها روند معمول پرداخت سودهای بانکی و بورسی ادامه یافت و واریز سود انجام شد.
طبق تصمیم نخستین جلسه شورای عالی بورس به ریاست مدنیزاده، وزیر جدید اقتصاد، صندوقهای درآمد ثابت طی ساعت ۹ تا ۱۱صبح روز ۳۱خردادماه و پس از ۱۰ روز تنش و تعطیلی مورد معامله قرار گرفتند. در روز شنبه افراد حقیقی با خروج بیش از ۱۷هزارمیلیارد تومان نقدینگی، رقم قابل توجهی از خروج پول را به ثبت رساندند. این در شرایطی است که سود صندوقهای با درآمد ثابت طبق روال معمول توزیع میشود. روز گذشته نیز سود صندوقهای درآمد ثابت در زمان مقرر هر ماهه پرداخت شد.
توزیع سود صندوقهای با درآمد ثابت طبق روال معمول
مدیر مرکز نظارت بر صندوقهای سازمان بورس و اوراق بهادار گفت: صندوقهای سرمایهگذاری در اوراق با درآمد ثابت فعال هستند و این روزها، جزو روزهای کاری آنها بهشمار خواهد آمد و سود صندوقهای با درآمد ثابت طبق روال معمول توزیع میشود. علیاکبر ایرانشاهی گفت: صندوقهای سرمایهگذاری در اوراق با درآمد ثابت دو نوع هستند؛ نوع اول: صندوقهای با توزیع سود و نوع دوم صندوقهای بدون توزیع سود؛ صندوقهای سرمایهگذاری نوع اول طبق روال معمول توزیع سود خود را مطابق تاریخهای از پیش اعلام شده، انجام داده و خواهند داد.
ایرانشاهی در رابطه با اینکه آیا روزهایی که بازار به دلیل شرایط جنگی بسته بوده جزو روزهای کاری صندوقها محسوب میشود و آیا سود آن روزها نیز به سرمایهگذاران تعلق میگیرد یا خیر افزود: در این مورد متناسب با مصوبات هیئت مدیره سازمان بورس و همچنین شورای عالی بورس تصمیم مقتضی اتخاذ و اعلام میشود. بر اساس مصوبه شورای عالی بورس، صندوقهای سرمایهگذاری در اوراق با درآمد ثابت فعال هستند و این روزها، جزو روزهای کاری آنها بهشمار خواهد آمد.
مدیر مرکز نظارت بر صندوقهای سازمان بورس در پاسخ به پرسشی دیگر مبنی بر اینکه آیا امکان ابطال واحدهای صندوقهای سرمایهگذاری در اوراق با درآمد ثابت وابسته به بانکها، در شعب بانکها، بهجای ابطال در کارگزاریهای بازار سرمایه، وجود دارد یا خیر گفت: طبق سازوکار قانونی موجود برای صندوقهای ETF، سرمایهگذاران باید یونیتها و واحدهای سرمایهگذاری خود را صرفاً از طریق شبکه کارگزاری بورس خرید و فروش کنند، بنابراین طبق ضوابط قانونی نمیتوان در صندوقهای ETF شعب بانکها را جایگزین شبکه کارگزاری بورس کرد، مگر در آن دسته از شعب بانکها که شعبه کارگزاری بورس در آن مستقر شده باشد.
همچنین در شرایطی که برخی کارشناسان خواستار توقف معاملات در شرایط هیجانی بازار بودند روز گذشته حجتالله صیدی، رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار از تصمیمگیری برای توقف یا تداوم فعالیت بورس خبر داد و اظهار داشت: از روز شنبه معاملات صندوقهای سرمایهگذاری در اوراق با درآمد ثابت و همچنین معاملات فیزیکی در بورسهای کالا و انرژی بار دیگر از سر گرفته شد.
رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار گفت: بازار روان و خوبی داشتیم، خیلی از صندوقها مثبت بودند، البته مثل شرایط معمول، برخی صندوقها هم منفی معامله شدند، اما عموماً بازار مثبت و نقدشوندگی بالا بود. رئیس سازمان بورس اعلام کرد: در روز یکشنبه نیز طبق همین روال، معاملات ادامه یافت و برای معاملات روز دوشنبه طبق اعلام قبلی، درباره توقف یا از سرگیری معاملات در بازار سهام تصمیم خواهیم گرفت؛ در این مورد از مجاری رسمی اطلاعرسانی خواهد شد.
صیدی تأکید کرد: توقف معاملات بیشتر به این دلیل رخ داد که سهامداران و فعالان بازار سرمایه برای رصد، بررسی و تصمیمگیری، فرصت کافی در اختیار داشته باشند.
وی افزود: بر همین مبنا ممکن است فرجه و مهلت در نظر گرفته شده کافی تشخیص داده شود و از روز دوشنبه معاملات سهام از سر گرفته شود، البته این امکان هم وجود دارد که توقف معاملات سهام تا پایان هفته جاری تمدید شود.
بانکها به تعهدات خود پایبند هستند
احمد شریفی، کارشناس بانکی نیز در گفتوگو با «جوان» در خصوص امنیت سرمایه گذاری و وضعیت پرداخت سودهای بانکی گفت: در شرایط هشت سال دفاع مقدس نیز کشور درگیر تنش بود، اما روال فعالیت نظام بانکی به صورت معمول ادامه یافت. این کارشناس بانکی در خصوص مطالبه جمعی سپردهها افزود: نظام بانکی ارتباطی با جنگ ندارد. کشور در زمان جنگ هم پابرجاست و اداره میشود و به تعهدات خود پایبند است.
شریفی ادامه داد: همزمان با اولین روز ماه، طبق گزارشها وضعیت پرداخت سودهای بانکی طبق روال معمول ادامه یافت. محمدرضا فرزین، رئیس بانک مرکزی نیز تأکید کرد که هیچگونه محدودیتی در خدمات بانکی وجود ندارد و تمامی خدمات بانکی، از جمله نقل و انتقالات، برداشت و واریز وجه، ارائه خدمات اعتباری و ارزی، طبق روال گذشته در حال انجام است. با توجه به افزایش حجم تقاضا برای اسکناس فرشاد محمدپور، معاون تنظیمگری و نظارت بانک مرکزی هم در این باره گفت: هیچ گونه کمبود اسکناسی در کشور وجود ندارد و اخباری که بعضاً منتشر میشود کاملاً غلط است و در زمینه توزیع اسکناس نیز پشتیبانی مطلوبی در این زمینه انجام شده است و با توجه به بازخوردی که از شعبات بانکی دریافت میکنیم توزیع اسکناس در کشور را با آن همراستا میکنیم. شعب کشیک بانکها در مقطع کنونی موظف به ارائه تمامی خدمات به مشتریان هستند و در هیچ یک از خدمات بانکی نباید خللی ایجاد شود.
حفظ امنیت دارایی رمزارزی صرافیها
در راستای امنیت سرمایه گذاری در صرافیهای رمز ارز نیز تدابیر امنیتی صورت گرفت تا از این بابت نگرانیها برای سرمایه گذاران این بخش برطرف شود. روز گذشته و به دستور مستقیم پلیس فتا، تمامی صرافیهای رمزارزی فعال در ایران موظف به انتقال تمام داراییهای دیجیتال کاربران به کیفپولهای سرد (Cold Wallets) شدند. این اقدام فوری به توقف کامل قابلیت برداشت رمزارز در این پلتفرمها منجر شده است و کاربران تا اطلاع ثانوی امکان برداشت داراییهای خود را ندارند. این تدبیر امنیتی سراسری در پی سرقت بزرگ حدود ۱۰۰میلیون دلاری از صرافی «نوبیتکس» در تاریخ ۲۸خرداد اتخاذ شده است. هدف از این اقدام، افزایش سطح امنیت و جلوگیری از تکرار حوادث مشابه برای سایر صرافیها و حفاظت از داراییهای کاربران در برابر حملات سایبری احتمالی اعلام شده است.
به گفته رضا مسعودیفر، مدیرعامل صرافی تترلند، این دستور یک ابلاغیه عمومی به تمام صرافیها بوده و محدود به یک پلتفرم خاص نیست.
وی همچنین افزود که به دلیل اختلال و مسدود شدن دسترسی به APIهای بانکی، امکان برداشت ریالی (تومان) نیز در حال حاضر برای کاربران وجود ندارد.