جوان آنلاین: با افزایش فشارهای بینالمللی برای توقف جنگ در غزه و احتمال حصول توافق آتشبس در این باریکه، صدای مخالفتها از داخل تلآویو بلند شده و وزرای تندرو کمافیالسابق بر ادامه جنگ تا نابودی کامل حماس پافشاری میکنند. در این میان، ایتمار بنگویر، وزیر امنیت داخلی تهدید کرده که در صورت برقراری آتشبس و ارسال کمکها به غزه از کابینه ائتلافی خارج خواهد شد؛ تهدیدی که میتواند کابینه شکننده نتانیاهو را در آستانه فروپاشی سیاسی قرار دهد.
درحالی که رژیم صهیونیستی در ۲۰ ماه گذشته با وجود انجام حملات گسترده به غزه دستاورد خاصی نداشته و تلفات سنگینی را متحمل شده است، وزرای افراطی این رژیم مدعی هستند که باید جنگ را تا رسیدن به اهداف اعلانی ادامه دهند. در حالیکه مذاکرات غیرمستقیم میان اسرائیل و حماس با میانجیگری قطر برای دستیابی به آتشبس در غزه ادامه دارد، شکاف درون کابینه اسرائیل آشکارتر شده است. ایتماربنگویر، وزیر امنیت داخلی اسرائیل احتمال خروج خود از کابینه این رژیم را مطرح و تهدید کرد کابینهای که قادر به نابودی حماس نباشد، حق ندارد وجود داشته باشد. به گزارش الجزیره، بنگویر روز یکشنبه در اظهاراتی گفت: «توافقی که ما در مورد آن میشنویم، یک اشتباه فاحش است، نتانیاهو خطوط قرمز را میداند و امیدوارم به لحظهای که باید تصمیم به خروج بگیریم، نرسیم.» او افزود: «از نخستوزیر میخواهم که فوراً مذاکرات را متوقف کند، تیم مذاکرهکننده را از دوحه بازگرداند و به جای ارائه امتیازاتی که به امنیت اسرائیل آسیب میرساند، یک عملیات نظامی گسترده در غزه آغاز کند.» بنگویر در ادامه توافق با حماس را یک اشتباه فاحش دانست و مدعی شد با این توافق همه زندانیان اسرائیلی آزاد نمیشوند و وارد کردن کمکهای بشردوستانه به غزه یک اشتباه بزرگ خواهد بود، زیرا هیچ دلیلی برای وارد کردن کمکها وجود ندارد. او از کابینه خواست «حماس را تا پایان درهم بکوبد.» وزیر امنیت داخلی اسرائیل ادعا کرد کمکها در صورت ورود به غزه به دست حماس خواهد رسید و طبق قوانین بینالمللی نباید به دست حماس برسد، چرا که همین کمکها مانع از پیروزی ارتش شده است. بنگویر با بیان اینکه بین او و بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل گفتوگویی وجود دارد، گفت: «نخست وزیر حدود من را میداند، اگر نتوانیم حماس را سرنگون کنیم، این دولت حق وجود نخواهد داشت.»
این درحالی است که کانال ۱۲ اسرائیل دیروز گزارش داد که در حال حاضر مذاکراتی بین حماس و این رژیم در دوحه برای آزادی ۱۰ اسیر اسرائیلی در ازای آتشبس موقت در غزه به مدت دو ماه در حال انجام است و تلآویو منتظر پاسخ حماس است تا در صورت موافقت آتشبس موقت را اجرایی کنند. این درحالی است که در شروط تلآویو، درخواستهایی از جمله خلع سلاح حماس وجود دارد که راه رسیدن به توافقات را دشوار میکند زیرا رهبران مقاومت بارها هشدار دادهاند که سلاح مقاومت خط قرمز است و درباره آن با دشمن اشغالگر مذاکره نمیکنند.
۲ گزینه پیش روی صهیونیستها
به رغم اصرار افرادی مانند بنگویر به ادامه جنگ در غزه، سایر مقامات صهیونیستی نظر متفاوتی دارند و ادامه نبرد با گروههای مقاومت را به صلاح نمیدانند. یک مسئول نظامی ارشد صهیونیست با بیان اینکه این رژیم هیچ طرح واقعی برای آزادی اسرای اسرائیلی ندارد و با حملات شدید به غزه جان آنها را به خطر میاندازد گفت اسرائیل باید بین اشغال غزه و مرگ اسرا یا توافق با حماس برای پایان جنگ یکی را انتخاب کند. روزنامه یدیعوت آحارانوت روز یکشنبه به نقل از این منبع نظامی ارشد صهیونیست که نام او فاش نشده است، تأکید کرد: هیچ گزینهای جز مذاکره با حماس و رسیدن به توافق با این جنبش برای بازگرداندن اسرای اسرائیلی به شکل زنده از غزه وجود ندارد. این منبع تأکید کرد: حملات شدید اسرائیل در نوار غزه فاقد هرگونه برنامهای درباره اسرای اسرائیلی است و اسرائیل از ماههای طولانی تلاش کرده با فشار نظامی اسرا را برگرداند، اما موفق نشده است. «موشه یعلون» وزیر جنگ سابق رژیم صهیونیستی هم حمله تندی به نتانیاهو کرد و کابینه او را نازی خواند و نسبت به آینده اسرائیل هشدار داد. موشه یعلون در سخنرانی خود در کنفرانس موسوم به «آینده اسرائیل» اعلام کرد: «تصویری تاریک از وضعیت کنونی اسرائیل وجود دارد. اسرائیل با جدیترین بحران از زمان تأسیس خود در سال ۱۹۴۸ و شاید بدترین بحران از زمان آغاز جنبش صهیونیسم مواجه است.» وی افزود: «درک این بحران کلید خروج از آن است و باید به این روند نژادپرستانه و فاشیستی شکست خورده خود پایان دهیم. نتانیاهو و وزرای کابینه او میخواهند جنگ را به شکل نامحدود ادامه دهند، حتی اگر بهای آن قربانی شدن گروگانها (اسرای صهیونیست) در غزه باشد.»
نگرانی صهیونیستها درباره عواقب جنگ افروزی کابینه نتانیاهو در غزه درحالی است که ارتش صهیونیستی توان لازم برای ادامه جنگ با گروههای مقاومت را ندارد. اصرار وزرای تندرو به ادامه جنگ در غزه در شرایطی مطرح میشود که ارتش اسرائیل با فرسایش شدید نیروی انسانی، کاهش روحیه نظامیان و فشار فزاینده داخلی و بینالمللی مواجه است. گزارشها از درون ارتش حاکی از کاهش آمادگی رزمی و بحران در ساختار فرماندهی است، بهویژه پس از ماهها درگیری و تلفات سنگین. تحلیلگران معتقدند ارتش اسرائیل عملاً توان ادامه جنگ طولانیمدت را از دست داده و در آستانه فروپاشی ساختاری قرار دارد. روزنامه هاآرتص دیروز در گزارشی اعلام کرد که ارتش اسرائیل به دلیل کمبود نیرو و خودکشی نظامیان، نیروهایی را به جنگ فرا میخواند که از اضطراب پس از سانحه رنج میبرند. طبق این گزارش، از زمان آغاز جنگ تا پایان سال ۲۰۲۴ میلادی، دست کم ۳۵ نظامی صهیونیست خودکشی کردند.