جوان آنلاین: در ۲۵اردیبهشت که به عنوان بزرگداشت حکیم ابوالقاسم فردوسی روز زبان فارسی نامیده شده است، کاربران شبکههای اجتماعی در توئیتهایی از عظمت شاهنامه فردوسی و زبان فارسی گفتند. کاربران تحلیلهایی را در خصوص کار بزرگ حکیم فردوسی به اشتراک گذاشتند و از یکدیگر خواستند به مناسبت این روز تصمیمی جمعی برای پاسداشت و تکریم زبان فارسی اتخاذ کنند. آنها همچنین از لزوم توجه بیشتر به شاهنامه برای تولید آثار هنری گفتند. در ادامه بخشهایی از نوشتههای کاربران را مرور کردهایم.
مهدی فضائلی:
رهبر انقلاب: فردوسی یک حکیم است... حکمت فردوسی چیست؟ حکمت الهی اسلامی... فردوسی، خدای سخن است، او زبان مستحکم و استواری دارد و واقعاً پدر زبان فارسی امروز است. او دل باخته و مجذوب مفاهیم حکمت اسلامی بود. شاهنامه را با این دید نگاه کنید.
صفحه توئیتری «خط رهبری»:
«فردوسی، خدای سخن است. او زبان مستحکم و استواری دارد و واقعاً پدر زبان فارسی امروز است. او دلباخته و مجذوب مفاهیم حکمت اسلامی بود، شاهنامه را با این دید نگاه کنید.» رهبر معظم انقلاب ۰۵/۱۲/۱۳۷۰
علیاکبر صالحی:
رساترین بیان حکمت و خرد ایرانی در طول تاریخ ایران زمین، در صفحات شاهنامه فردوسی طنینانداز است. به پاسداشت این صدای رسا و به بهانه روز فردوسی، عهد خود را در پاسداشت و تکریم زبان فارسی محکمتر کنیم.
صفحه توئیتری «نقد اندیشه»:
چارچوبهای ایران فرهنگی را باید درشاهنامه فردوسی دید که کتاب ملی ایرانیان است. فردوسی سلسلهجنبان جریانی اندیشهورزانه در تاریخ ایران شده است که ابنسینا، سهروردی، حتی ملاصدرا و دیگران آن را پی گرفتهاند و هنوز هم ظرفیتهای فکری و فرهنگیاش ناشناخته است.
حجت فغانی:
روز گرامیداشت زبان فارسی و بزرگداشت حکیم فردوسی، این پاسبان بزرگ هویت ایرانی، مبارک باد. اثر بیزوال او همانست که شاعره همتبار فرمود: شاهنامه وطن است، وطن بیمرگی. این حکمتنامه پارسی، شاهنامهها و سبدی سرشار از حکمت و حماسه است که مانند ندارد و رهنمای رستگاری و عدالتخواهی است.
محسن اسلامی:
حفظ هویت ایرانی با کمک شاهنامه فردوسی زیر سلطه بیگانگان یا استعمار، ایرانیان مفهوم ملیت خود را از طریق فرهنگ، خصوصاً زبانشان را در شعر از قبیل شاهنامه فردوسی و مناعت خویش در چلهنشینی و حریم زندگی خصوصی، پشت دیوارهای بلندی که هنوز هم نشان بارز معماری سنتی ایران است، حفظ کردهاند.
نوید مستقیضی:
«من با شاهنامه مأنوسم. حکمت شاهنامه حکیم ابوالقاسم فردوسی، حکمت اوستایی نیست. حکمت قرآنی است. اگر کسی به شاهنامه دقت کند، خواهد دید فردوسی ایران را سروده، اما با دید یک مسلمان، آن هم یک مسلمان شیعه.» رهبر معظم انقلاب ۱۰/۰۶/۱۳۷۲
سام گیوراد:
«سخن شاهنامه بر سر جوهرهاست که هستی انسان را میسازد، سر جدایی و پیوند آدمیان است و مهر و کین با طبیعت و آشکارکردن ژرفترین دردهای آدمی و از آنجا که این دردها تا به امروز بودهاند، در هر دورهای آدمیان خود را در شاهنامه بازیافتهاند.» /ش. مسکوب
امیر راقب:
به جای بازنشر ابیات شاهنامه بیایید هرکدام تصمیم بگیریم از امروز یک کلمه لاتین که در زبان روزمره هریک از ما پرتکرار شده است را با معادل فارسی جایگزین کنیم. خودم: «روال به جای روتین»؛ روی همین توییت، هرکس از تصمیم خودش بگوید تا هم مصممتر شویم و هم مجهزتر!
میثم مهدیار:
شاهنامه فردوسی مهمترین مانع سر راه شاهپرستی و نژادپرستی و استکبار دوستی ایرانیان در طول هزاره اخیر بوده است. در دوران پهلوی کارگزاران فرهنگی دستگاه تلاش کردند روایت و تفسیری شاهپرستانه، نژادگرایانه، سکولار و استکبار دوستانه از آن برسازند، اما انقلاب اسلامی کاسه کوزهها را بهم زد. اگرچه جمهوری اسلامی هم نتوانست از ظرفیتهای این مهمترین متن تاریخی ایران به زبان فارسی بهره مناسبی در ارتقای فرهنگ و سیاست در ایران پساانقلابی برد.
محمد فاضلی:
خیلی از ایرانیان، مثل من، سالها دوست داشتهاند شاهنامهفردوسی را بخوانند، اما فرصت و قسمت نشده است. پادکست فردوسیخوانی با صدای امیر خادم (دکترای ادبیات تطبیقی) که از اسفند ۹۶ تاکنون ۱۹۶ اپیزود آن منتشر شده، کار را راحت کرده است. من از Castbox میشنوم و تجربه لذتبخشی است.