جوان آنلاین: انگار كرونا قصد ندارد دست از سر ما بردارد! افزايش بيماريهاي تنفسي طي هفتههاي اخير موجب شده تا معاون بهداشت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي در نامهاي به معاونان بهداشت دانشگاههاي علوم پزشكي كشور، بر ضرورت افزايش و تشديد اقدامات مراقبتي و پيشگيرانه در برابر بيماريهاي حاد تنفسي، به ويژه بيماري كوويد و آنفلوآنزا تأكيد كند. در عين حال قباد مرادي سرپرست مركز مديريت بيماريهاي واگير وزارت بهداشت ضمن تأكيد بر رصد مستمر عفونتهاي تنفسي در كشور ميگويد«سويه جديد و خطرناكي از كوويد۱۹ در كشور و دنيا در گردش نيست. سويههاي در گردش، سويههاي معمول هستند. سويههاي در گردش هم از سويههاي معمولي هستند كه شرايط اضطرار را ندارند. همچنين نگراني چنداني در خصوص ايجاد سويه جديد يا تغيير رفتار ويروس وجود ندارد.» وي در عين حال از مردم ميخواهد در اماكن شلوغ ماسك بزنند و نكات بهداشتي را رعايت كنند.
ويروس كرونا يا همان كوويد ويروس تازهاي نيست. كوويد 19 جهشي از ويروس در سال 2019 بود كه به پاندمي بيماريهاي تنفسي در دنيا منجر شد و بيش از دو سال دنيا را با خود درگير كرد و موجب مرگ چندين ميليون نفر شد. اين ويروس اما هنوز هم وجود دارد. همچنانكه پيش از پاندمي 2019 هم بود، اما ظاهراً سويههاي تازهتر كرونا به اندازه كوويد 19 كشنده و خطرناك نيستند. با وجود اين، تجربه ناخوشايند پاندمي كرونا در 2019 موجبشده تا با احتياط بيشتري نسبت به گردش اين ويروس موضعگيري كنيم و با آن مواجه شويم. به همين خاطر هم طي هفتههاي اخير با رشد آمار ابتلا به بيماريهاي تنفسي، علیرضا رئيسي، معاون بهداشت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي در نامهاي به معاونان بهداشت دانشگاههاي علوم پزشكي نوشت: «با وجود اعلام پايان وضعيت اضطراري بيماري كرونا از سوي سازمان جهاني بهداشت، رصدهاي صورتگرفته در سامانههاي ديدهوري و مراقبت غيرديدهوري كشور حاكي از افزايش موارد ابتلا به ويروس كرونا در هفتههاي اخير است. همچنين روند گردش ويروسهاي تنفسي در كشور همچنان ادامه دارد.»
بر اين اساس، معاونت بهداشت وزارت بهداشت از معاونان بهداشت دانشگاهها و دانشكدههاي علوم پزشكي كشور درخواست كردهاست تا ضمن اجراي دقيق اقدامات مراقبتي و آموزشي، گزارش عملكرد دورهاي خود را به مركز مربوطه ارسال كنند.
رشد 2 درصدي كوويد
قباد مرادي، سرپرست مركز مديريت بيماريهاي واگير وزارت بهداشت درباره رشد ميزان ابتلا به كرونا در كشور ميگويد: «آخرين يافتههاي نظام مراقبت و ديدهباني عفونتهاي تنفسي بيانگر اين است كه نسبت ابتلا به كوويد طي چند هفته گذشته افزايش يافته و نسبت ابتلا به اين بيماري از 2 درصد به 4 درصد رسيدهاست. افزايش دو درصدي از نظر ميزان و سويه نگرانكننده نيست.» سرپرست مركز مديريت بيماريهاي واگير وزارت بهداشت درباره نامه وزارت بهداشت به دانشگاههاي علومپزشكي گفت: «معاونت بهداشت وزارت بهداشت، وظايف و مأموريتهاي بسياري بر عهده دارد و در راستاي «ديدهباني زيستي» كه يكي از وظايف اين معاونت به حساب ميآيد، تغييرات عوامل عفونتهاي تنفسي در گردش و توصيههاي لازم را به نظام بهداشتي و درماني كشور ارائه ميدهد. نامه معاونت بهداشت وزارت بهداشت به دانشگاههاي علومپزشكي در راستاي همين وظايف و به منظور حفظ آمادگي و هوشياري نظام سلامت براي مواجهه با بيماريها است.»
سويههاي در گردش، خطرناك نيستند
مرادي با بيان اينكه هيچ سويه جديد و خطرناكي از كوويد در جريان نيست، درباره ويروس اخير كرونا اينگونه توضيح ميدهد: «سويه جديد و خطرناكي از كوويد در كشور و دنيا در گردش نيست. سويههاي در گردش، سويههاي معمول هستند.»
به گفته وي كوويد۱۹ به يك بيماري بومي در سطح جهان تبديل شده و رصد اين بيماري به منظور شناسايي تغيير رفتار از برنامههاي معمول وزارت بهداشت است. سويههاي در گردش هم از سويههاي معمولي هستند كه شرايط اضطرار را ندارند. همچنين نگراني چنداني در خصوص ايجاد سويه جديد يا تغيير رفتار ويروس وجود ندارد. سرپرست مركز مديريت بيماريهاي واگير وزارت بهداشت درباره ضرورت رعايت پروتكلهاي بهداشتي ميافزايد: « رعايت آداب بهداشتي به مردم توصيه ميشود. شستوشوي دستها از اهميت فراواني برخوردار است و از مردم ميخواهم كه دستهاي خود را مرتب بشويند. اگر به عفونتهاي تنفسي مبتلا هستيد، استفاده از ماسك ضروري است.»
رشد آرام كرونا
محمدرضا صالحي، عضو كميته كشوري علمي كرونا در اينباره ميگويد: «بررسيها بيانگر اين است که ميزان عفونتهاي تنفسي طي دو هفته گذشته نسبتاً افزايشيافته و اين موضوع به طور ويژه در هفته پيش بيشتر مشهود است.»
وي با بيان اينكه با روند آرام افزايش بيماري مواجه هستيم، توضيح ميدهد: « اگرچه به نظر ميرسد با روند افزايش آرام بيماري مواجه هستيم، اما اظهار نظر نهايي به پايش بيشتر نياز دارد. اطلاعاتي كه در اختيار دارم بيانگر اين است كه با سويه جديد مواجه نيستيم اما همكاران ايمونولوژي بايد به بررسي شرايط بپردازند تا بدانيم آيا با سويه جديد مواجه هستيم يا سويههاي قديمي طغيان كردهاند؟»
صالحي درباره علائم بيماري هم توضيح ميدهد: «سيستم تنفسي فوقاني تحتتأثير قرار ميگيرد و علائمي مانند گلودرد، سردرد، آبريزش بيني و عطسه و سرفه خشك دارد. همچنين افراد مسن، بيماران داراي بيماري زمينهاي و افرادي كه پيوند عضو پيوند نيز داراي درگيري ريوي ميشوند.»
ضرورت رعايت پروتكلهاي بهداشتي
عضو كميته كشوري علمي كرونا درباره ضرورت رعايت پروتكلهاي بهداشتي ميافزايد: « اگرچه كودكان جزو گروههاي پرخطر محسوب ميشوند، اما دادهها از افزايش اين بيماري در اطفال حكايت نميكند. افراد داراي بيماري زمينهاي جدي مانند نارسايي كلويي و نارسايي قلبي، بزرگسالان بالاي 65 سال، بيماران شيمي درماني، افرادي كه از كورتون استفاده ميكنند و افراد پيوند عضو ميبايست نسبت به رعايت پروتكلها دقت كنند و از حضور در مكانهاي عمومي مانند مترو، اتوبوس و هرگونه اجتماعي خودداري كنند. اين افراد بايد از تماس با افراد مشكوك به بيماري و بيمار اجتناب كنند و تمام اين شرايط بايد تا زماني كه مشخص شود آيا با طغيان جديدي روبهرو هستيم يا خير، رعايت شود.»