جوان آنلاین: دونالد ترامپ در پیامی در شبکه اجتماعی «تروث سوشیال» مدعی شد که «کانال سوئز و کانال پاناما بدون ایالات متحده هرگز وجود نداشتند».
او مدعی شد نقش تاریخی آمریکا در ایجاد این آبراههای حیاتی، خواسته او را توجیه میکند و افزود که به مارکو روبیو، وزیر خارجه خود دستور داده است این موضوع را «فوراً» پیگیری کند.
اظهارات ترامپ واکنشهای متفاوتی در مصر و پاناما برانگیخت. برخی این سخنان را تحریکآمیز و مداخله در حاکمیت ملی دانستند. در مصر، این اظهارات نارضایتی گستردهای در شبکههای اجتماعی ایجاد کرده و بسیاری از کاربران نوشتهاند که تاریخ کانال سوئز بسیار ریشهدارتر از کشور آمریکا است.
منابع دیپلماتیک مصری نیز در گفتوگو با شبکه آرتی تأکید کردند که اداره کانال سوئز یک مسئله حاکمیتی صرف برای مصر است و این کانال بر اساس معاهده قسطنطنیه ۱۸۸۸ فعالیت میکند؛ «معاهدهای که عبور آزاد برای همه کشورها را در ازای پرداخت هزینههای یکسان تضمین کرده است».
نادیده گرفتن حاکمیت مصر
دکتر ایمن سلامه، کارشناس حقوق بینالملل مصر، در واکنش به اظهارات ترامپ مبنی بر عبور رایگان کشتیهای نظامی و تجاری آمریکا از کانال سوئز، این سخنان را «نقض غیرقابل قبول حقوق بینالملل و بیاعتنایی کامل به حقوق حاکمیتی مصر» دانست.
او تأکید کرد که کانال سوئز «شریان حیاتی تجارت جهانی» است و تحت چارچوب حقوقی مستحکم مصری فعالیت میکند که شامل قوانین روشن و آییننامههای دقیقی درباره تعیین هزینههای عبور و موارد معافیت محدود است.
سلامه در گفتوگو با شبکه RT تصریح کرد که اداره کانال سوئز مطابق با قوانین جمهوری عربی مصر و آییننامههای اجرایی آن، ترافیک و هزینههای عبور کشتیها را تنظیم میکند.
او افزود که «این قوانین هیچ تمایزی میان ملیت یا ماهیت کشتیها قائل نمیشوند» و معیارهای مشخصی همچون وزن و نوع کشتی را مبنای محاسبه هزینهها قرار میدهند.
وی تأکید کرد که «در هیچیک از قوانین مصر بندی وجود ندارد که ایالات متحده یا هیچ کشور دیگری را از پرداخت عوارض عبور معاف کند».