جوان آنلاین: علی اصغر نخعی راد، نماینده مجلس معتقد است: در بودجه سال ۱۴۰۲ دیدیم که در زمان ریاست جمهوری شهید رئیسی، اهتمام جدی بر وام ازدواج و فرزندآوری داشتیم. پرداختهای خوبی در این زمینه وجود داشت و تسهیلات حمایتی در دستور کار بود. دولت جدید و تیم اقتصادی آن اعتقادی به پرداخت تسهیلات خرد و حمایتی به مردم ندارد و شاهد کم توجهی به این امر در بودجه ۱۴۰۴ هستیم. در مجلس تلاش کردیم، تا حد زیادی به اصلاح تبصره تسهیلات بانکی بپردازیم و آن را به نفع تسهیلات خرد مردمی تغییر دهیم.
یکی از بخشهای مهم بودجه که مستقیماً به اقشار ضعیف و متوسط جامعه ارتباط پیدا میکند، تبصره تسهیلات بانکی است. به زعم بسیاری از نمایندگان مجلس، تنظیمکنندگان لایحه بودجه ۱۴۰۴، توجهی به تسهیلات خرد، مردمی و حمایتی نداشتهاند. حمایت بیسابقه وزیر جدید اقتصاد و معاون بانکی وی از پرداخت تسهیلات با نرخ سود پایین به کارکنان و زیرمجموعههای بانکی آن در شرایطی که جوانان برای وام ازدواج و فرزندآوری در صفوف طولانی دریافت وام یا در انتظار برای دریافت اعتبارات جدید در بانکها هستند، عجیب به نظر میرسد. در حالی که به بهانه نبود نقدینگی به حذف بندهای راهبردی افزایش تسهیلات خرد و حمایتی مبادرت شده است، چنین پیشنهادی توجیه ندارد.
از آنجایی که تسهیلات خرد و مردمی طیف وسیعی از مردم را در برمیگیرد و عمدتاً مخاطب آن اقشار ضعیف و متوسط جامعه هستند، این نوع تسهیلات در دولت شهید رئیسی، با جدیت در دستور کار بود. اما شاهد هستیم، با روی کار آمدن تیم جدید اقتصادی در کشور این امر به فراموشی سپرده شده است و مجدداً در حال بازگشت به دوران پرداخت وامهای کلان و غیرشفاف به افراد خاص هستیم.
علی اصغر نخعی راد، نماینده مجلس در خصوص مشکلات لایحه بودجه ۱۴۰۴ به ویژه در بخش تسهیلات بانکی و توجه نداشتن به تسهیلات خرد و حمایتی و همچنین بازگشت بیعدالتی در پرداخت تسهیلات خرد به مردم با روی کار آمدن تیم جدید وزارت اقتصاد و معاونین بانکی آن به «جوان» میگوید: متأسفانه شاهد هستیم در لایحه بودجه ۱۴۰۴ به اندازه کافی به پرداخت تسهیلات خرد و حمایتی به مردم توجه نشده است. این اشکال بودجه، در مجلس مشخص بود و در زمان بررسی بودجه در کمیسیون تلفیق و صحن مجلس به این مسائل اشاره شد.
وی ادامه میدهد: با توجه به مشکلاتی که در لایحه بودجه وجود داشت، جمع زیادی از نمایندگان مجلس به کلیات بودجه رأی مثبت ندادند. قرار بر این شد، بودجه در کمیسیون تلفیق اصلاح شود و با این شرط کلیات بودجه مورد تصویب قرار گرفت.
این نماینده مجلس خاطرنشان میکند: در بودجه سال ۱۴۰۲ دیدیم، در زمان ریاست جمهوری شهید رئیسی اهتمام جدی بر وام ازدواج و فرزندآوری داشتیم. پرداختهای خوبی در این زمینه وجود داشت و تسهیلات حمایتی در دستور کار بود. دولت جدید و تیم اقتصادی آن اعتقادی به پرداخت تسهیلات خرد و حمایتی به مردم ندارد و شاهد کم توجهی به این امر در بودجه ۱۴۰۴ هستیم. در مجلس تلاش کردیم تا حد زیادی به اصلاح تبصره تسهیلات بانکی بپردازیم و آن را به نفع تسهیلات خرد مردمی تغییر دهیم.
نخعیراد، در خصوص حمایت معاونت بانکی وزارت اقتصاد از پرداخت تسهیلات با نرخ سود پایین به کارکنان و زیرمجموعههای بانکی در شرایطی که پرداخت تسهیلات خرد و حمایتی با مشکل مواجه است، تصریح میکند: متأسفانه شاهد حمایت وزیر اقتصاد و بعد هم معاون بانکی این وزارتخانه از اعطای تسهیلات به کارکنان شبکه بانکی کشور هستیم. باید دقت داشته باشیم، بانکها زیر نظر وزارت اقتصاد نیستند و این امر در حیطه اختیارات بانک مرکزی است. اما به هر حال، حمایت از پرداخت وام به اقشاری خاص در شرایطی که پرداخت تسهیلات خرد و حمایتی با مشکل روبهروست، پسندیده نیست و پیامدهای خوبی در جامعه ندارد.
وی ادامه میدهد: وقتی بانکها برای پرداخت وام ازدواج، فرزندآوری، اشتغال و... بهانه میآورند که با کمبود مواجه هستند، پرداخت تسهیلات با شرایط خاص به کارکنان خودشان توجیه ندارد. در شرایطی که کشور در مضیقه و تنگناست باید به نفع اقشار ضعیف جامعه عمل کنیم، در این وضعیت اعطای تسهیلات کلان و غیرشفاف به افرادی خاص درست نیست.
این نماینده مجلس خاطرنشان میکند: لایحه بودجه ۱۴۰۴ ضعفهای زیادی داشت. یکی از آنها مربوط به تبصره تسهیلات بانکی و حذف بندهای راهبردی افزایش تسهیلات خرد و حمایتی متناسب با تورم بود که تلاش کردیم به اصلاح آن اقدام کنیم. امیدواریم این نقایص در کمیسیون تلفیق برطرف شود.
نخعیراد میگوید: کمیسیون تلفیق کارش را شروع کرده است و نمایندگان در حال بررسی و اصلاح بودجه پیشنهادی سال ۱۴۰۴ هستند. در ادامه لایحه بودجه، برای تصویب به صحن آورده میشود. تلاش خود را به کار خواهیم گرفت، ایرادات لایحه بودجه را رفع کنیم و به ویژه اصلاح تبصره تسهیلات بانکی را به نفع تسهیلات خرد و مردمی داشته باشیم.