جوان آنلاین: بیستوپنجمین تفاهم خواهرخواندگی برای پایتخت کشورمان، در سفر اخیر علیرضا زاکانی به سوریه امضا شد. حالا تهران و دمشق بهطور رسمی خواهرخوانده هستند. نخستین پیمان خواهرخواندگی پس از انقلاب در سال ۱۳۷۳ با «بیشکک» پایتخت قزاقستان امضا شد و بعدها با اضافه شدن شهرهای دیگری از جمله مسکو، بانکوک، پکن، بوداپست و آنکارا ادامه یافت.
ششمین دوره مدیریت شهری برای گسترش روابط دیپلماتیک میان شهرهای همسایه به ویژه کشورهای محور مقاومت مصمم بود. برای همین در مرداد ۱۴۰۱، تفاهمنامه خواهرخواندگی میان تهران و کربلا به امضا رسید. در سفر اخیر علیرضا زاکانی به سوریه نیز علاوه بر امضای تفاهم خواهرخواندگی، محورهای متعدد دیگری برای گسترش همکاریهای دوجانبه مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
تهران با چه شهرهایی خواهرخوانده است؟
اولین تفاهمنامه خواهرخواندگی برای پایتخت کشورمان با سئول، پایتخت کرهجنوبی در سال ۱۳۴۲ امضا شد. همچنین برخی روایتها از انعقاد تفاهمنامه خواهرخواندگی با لسآنجلس امریکا نیز پیش از انقلاب وجود داشت که اسناد آن امروز در دسترس نیست. بعد از انقلاب، اما گسترش همکاریهای فرهنگی و اقتصادی در چارچوب دیپلماسی شهروندی با دیگر شهرها با تمرکز بر کشورهای حوزه آسیا دنبال شد.
به این ترتیب تفاهمات جداگانهای برای خواهرخواندگی با این شهرها به دست آمد: دوشنبه تاجیکستان ۱۳۷۴، کویت ۱۳۷۵، برازیلیا ۱۳۷۵، خارطوم سودان ۱۳۷۹، قدس شریف ۱۳۷۹، هاوانا کوبا ۱۳۷۹، کاراکاس ونزوئلا ۱۳۸۰، اشوانی آفریقای جنوبی ۱۳۸۰، صنعا یمن ۱۳۸۳، مسکو ۱۳۸۳، مینسک بلاروس ۱۳۸۵، آنکارا ۱۳۹۲، پکن ۱۳۹۲، بوداپست مجارستان ۱۳۹۴، تفلیس گرجستان ۱۳۹۴، سارایوو بوسنی و هرزگویین ۱۳۹۵، ماناگوآ نیکاراگوئه ۱۳۹۹ و کربلا در ۱۴۰۱.
مدیریت شهری همچنین علاوه بر پیمان خواهرخواندگی، با شهرهای بسیار دیگری تفاهمنامه همکاری نیز امضا کردهاست؛ از آن دسته میتوان به شانگهای چین در سال ۱۳۹۹، ورشو پایتخت لهستان در سال ۹۶، بلگراد لهستان در سال ۹۵، میلان ایتالیا در سال ۹۴، لبنان در سال ۹۴، هانوی ویتنام در سال ۹۱، سنپترزبورگ روسیه در سال ۱۳۸۳ و پاریس فرانسه در سال ۱۳۷۹ اشاره کرد.
چرا سوریه؟
سالها جنگ و جنایت تکفیریها و گروهک تروریستی داعش، بیشتر زیرساختهای سوریه را ویران کرد. کشوری که روزگاری داعیهدار بزرگتری کردن برای جهان عرب بود و با تاریخ و فرهنگ دور و درازی که داشت، مقصد بسیاری از گردشگران در کرانههای شرقی دریای مدیترانه بود. مجاهدتهای مدافعان حرم و تلاشهای فرمانده شهید سپاه قدس حاج قاسم سلیمانی، اما حکمرانی داعشیها را در منطقه پایان داد.
دمشق زیر خاکستر سالها جنگ و ویرانی زنده ماند. حالا نوبت بازسازی است. دولت مرکزی این کشور برای همین به دنبال معرفی فرصتهای سرمایهگذاری و استفاده از تجربیات بینالمللی است. در همین راستا، اکسپوی شهر دمشق با مشارکت بیش از ۶۰۰ شرکت از بخشهای مختلف صنعتی (مهندسی، نساجی، غذایی و دارویی)، در روزهای گذشته برگزار شد و در آن بسیاری از فرصتهای کاری و سرمایهگذاری به نمایش درآمد.
برنامههای شهردار تهران در سفر به سوریه چه بود؟
سفر شهردار تهران به سوریه دو محور اصلی داشت که یکی از آنها ارائه راهکارهای همکاری دوجانبه در زمینههای مختلف اعم از خدمات شهری، اقتصادی، فرهنگی و گردشگری و دیگری انتقال تجربیات شهرداری تهران به استانداری دمشق بود. در همین راستا انتظار میرود فصل جدید از تعاملات با این کشور رقم بخورد.
استقبال گرم استاندار دمشق، محمد طارق کریشاتی و حسین اکبری، سفیر جمهوری اسلامی حاکی از آن است که این سفر مورد توجه ویژه مدیران شهری پایتختهای ایران و سوریه قرار گرفته است تا بتواند علاوهبر افزایش سطح تعاملات مشترک، همکاریهای جدید را در حوزههای مختلف رقم بزند.
شهردار تهران با چه کسانی دیدار کرد؟
در طول سفر شهردار تهران به سوریه علیرضا زاکانی با حسین عرنوس در مقام نخستوزیر، لمیا شکور در سمت وزیر اداره محلی و محیطزیست، محمد سامرالخلیل متصدی سمت وزیر اقتصاد، طارق کریشاتی استاندار دمشق و احمد ابراهیم استاندار ریف دمشق دیدار کرد.
در جریان دیدارهای مختلف شهردار تهران با مقامات مختلف سوریه روز پنجشنبه توافقنامه خواهرخواندگی تهران و دمشق برای تقویت و تعمیق همکاریها و تبادل تجربیات در زمینههای مختلف خدماتی، اقتصادی، اجتماعی و گردشگری با همکاری محمد طارق کریشاتی، استاندار دمشق به امضا رسید.
کدام پروژهها مورد همکاری تهران و دمشق واقع میشوند؟
به گفته شهردار تهران اقدامات و پروژههای متعددی در حوزه حملونقل عمومی بهویژه خطوط مترو، برقیسازی اتوبوسها و مدیریت پسماند در حال انجام است و پروژههایی هم برای ارتقای سطح خدمات و اقتصاد شهر اجرایی میشود. پیمان خواهرخواندگی میتواند همکاری مشترک تهران و دمشق را بیشتر کند.
همچنین طارق کریشاتی استاندار دمشق درباره پروژههای مشترک با تهران ضمن اشاره به علاقه این شهر به الگوبرداری از تجربیات شهرداری تهران در زمینه خدمات شهری و رونق جاذبههای گردشگری و فرهنگی اعلام کرد: تقویت روابط و همکاری در زمینههای مختلف و دستیابی به سطح مطلوبی از عملکرد براساس برنامههای مدون قابل دسترسی است. استانداری دمشق برای همکاری با شهرداری تهران در زمینه ارتقای خدمات و مشارکت در اجرای پروژههای راهبردی مورد نیاز دمشق مانند مترو، مدیریت پسماند و حملونقل آمادگی دارد.
مهندس عماد علی، مدیر اداره پسماند استان دمشق نیز بیان کرد که روزانه حدود ۳هزار تن زباله جمعآوری میشود که از این میزان حدود ۵تن زباله بیمارستانی است؛ بنابراین اجرای پروژههای سرمایهگذاری زیستمحیطی و توسعهای از طریق مشارکت ضرورت دارد.
با توجه به اینکه خواهرخواندگی قراردادی است بین سران مملکتی یا سران دو شهر که برای ایجاد همبستگی و اتحاد بیشتر انسانی و فرهنگی بسته میشود، این انتظار میرود همکاریهای مشترک بین تهران و دمشق بتواند علاوه بر ایجاد همکاری و افزایش تعاملات بر تجربیات و گسترش روابط منطقهای برای ایران نیز اثرات مثبتی بگذارد.