«نزديك به يك چهارم جمعيت كشور اختلال روانپزشكي دارند.» شايد خبر براي شنونده كوتاه و مختصر باشد اما بايد ساعتها روي آن تأمل كرد. خبري كه ميگويد 25درصد جمعيت كشور به نوعي از اختلالات رواني رنج ميبرند و بايد درمان شوند.
نايب رئيس انجمن روانشناسان ايران گفته بيماريهاي رواني بعد از بيماري قلب و عروق و تصادفات رانندگي جادهاي بيشترين آمار را در ايران به خود اختصاص ميدهد و از هر چهار خانواده يك خانواده درگير بيماري روان است.
متأسفانه در حال حاضر شرايطي به وجود آمده كه هر مسئولي در هر جايگاه و منصبي ميتواند هر آمار و ارقامي را به كل كشور نسبت داده و به راحتي و از طريق رسانهها منتشر كند. اينكه يك چهارم ايرانيان اختلال روان دارند آمار بسيار وحشتناكي به شمار ميآيد اما اينكه اين عدد بر اساس كدام تحقيق و پژوهش به دست نايب رئيس انجمن روانشناسان ايران رسيده بسيار مهمتر است.
دكتر مجيد صادقي معتقد است «اضطراب و افسردگي تقريباً دو سوم بيماري رواني را تشكيل ميدهند.» اگر جملات ايشان مستند و درست باشد و بپذيريم كه اين آمار تمام ردههاي سني را در برمي گيرد، بايد بگوييم حدود 19ميليون نفر از جمعيت كشور دچار اختلالات روان هستند، كه نزديك به 12ميليون نفر آنها از اضطراب و افسردگي رنج ميبرند.
اما اين آخر بازي نيست. كارشناسان معتقدند زماني كه از بيماريهاي رواني صحبت به ميان ميآيد و اضطراب و افسردگي را جزو شايعترين آنها معرفي ميكنيم بايد به يك نكته توجه داشته باشيم كه اين نوع بيماريها در زنان حدود دو برابر مردان بروز ميكند. زنان به دليل تفاوتهاي فيزيولوژيك و نقش اجتماعي خود در جامعه بيش از مردان دچار اختلالات رواني ميشوند و افسردگيها و حتي اضطرابها در آنان ممكن است تا پايان عمر ادامه داشته باشد.
آنطور كه نايب رئيس انجمن روانشناسان ايران گفته «دوره جواني بيشترين زمان ابتلا به بيماريهاي رواني است. بروز اين بيماريها از دهه 2 و 3 عمر فرد كه در اوج توانمندي و بالا بودن عملكرد است، ايجاد ميشود. همچنين در دوران سالمندي بيمار به زوال عقل و آلزايمر هم دچار ميشود.»
البته دكتر صادقي بيش فعالي را نيز بروز نوعي بيماري رواني در كودكان دانسته و معتقد است: «بيش فعالي و كم توجهي نوعي بيماري است كه در پسران بيشتر از دختران ايجاد ميشود كه بايد درمان شود تا فرد در آينده با مشكل جدي مواجهه نشود.»
به هر حال نايب رئيس انجمن روانشناسان ايران هيچ طيف و گروه و سني را بينصيب نگذاشته و ثابت كرده كه از هر چهار نفر يك نفر دچار اختلالات رواني است. حال ما ميپرسيم اگر اين آمار درست باشد، واقعاً چند نفر از اعضاي انجمن روانشناسان ايران از اين بيماري رنج ميبرند؟