هنوز قاف «قناعت» از دهانت بيرون نيامده تيزي تير نگاهشان را بر سيب گلويت احساس ميكني. قناعت آن هم در دنياي مدرن و امروزي مگر ميشود؟ انگار اين واژه فقط براي دنياي مادربزرگ و پدربزرگ بوده است و دستان تواناي آنها بوده كه ميتوانسته قناعت را در زندگي معنا كند و عينيت ببخشد. شايد هم به مدد نيروي همين مفهوم پرمعنا بوده است كه قديمترها جوانها خيلي زود به خانه بخت ميرفتند اما وقتي به سن و سال جوانان دمبخت امروزي ميرسيدند، همه چيز داشتند و با دو، سهتا بچه قد و نيمقد خود را آماده پذيرش مسئوليتهاي جديد و بزرگتري مينمودند. پس چه بخواهيد بپذيريد و چه نخواهيد، تجربه اثبات شده در سبك زندگي اصيل ايراني- اسلامي نشان ميدهد با قناعت ميشود پيشرفت كرد اما با اسراف نه.
شايد يكي از دلايل مقاومت بعضيها در برابر قناعت كردن و مخالف دانستن آن با چارچوبهاي زندگي مدرن در اين باشد كه خيلي از ما در دانشنامه ذهنيمان شناخت درست و تعريف مناسبي از واژه قناعت نداريم.
دكتر مجيد كاشاني، جامعهشناس قناعت را اينگونه معنا ميكند: «يا برابر آرزويت تلاش كن يا برابر تلاشت آرزو كن.» اين ضربالمثل مصداق گويايي از مفهوم قناعت است.
به باور اين استاد دانشگاه افراد بايد با توجه به حد و ظرفيت و تواناييهاي فكري، مالي، اقتصادي، تحصيلات، طبقه اجتماعي و امكاناتي كه در دسترسشان قرار دارد انتظارات شخصي خود را مطابقت بدهند.
بر اين اساس قناعت به معناي مصرف نكردن يا حتي كم مصرف كردن نيست بلكه به معني درست مصرف كردن و مصرف همراستا با شأن، شخصيت و جايگاه اجتماعي افراد تعريف ميشود.
اين استاد دانشگاه حتي قناعت را با صرفهجويي متفاوت ميداند و معتقد است: صرفهجويي مفهومي عامتر دارد در حالي كه قناعت مفهومي خاص و عبارت است از بهرهبرداري بهينه از امكانات. با اين تعريف اگر تصور شما از قناعت نخوردن، نپوشيدن، خرج نكردن، شيك و مرتب نگشتن و مسائلي از اين قبيل است، بايد بدانيد كه در سبك زندگي اصيل ايراني- اسلامي قناعت هيچ يك از اين مفهومها را ندارد و رمز پيشرفت و از آب و گل درآمدن نسلهاي پيشين، خيلي زودتر از نسلهاي امروزي در همين قناعت كردن آنها نهفته است.
من12سالمه خیلی خوبه تشکر
خوب بود
عالی بود