
در طول قرنها كمتر آرزويي براي انسان در حد آرزو باقي مانده است و رد پاي اين مخلوق هوشمند را ميتوان در جاي جاي كائنات يافت. سفر به فضا يا سفر به اعماق زمين كه روزگاري نويسندگاني مثل ژول ورن ميخواستند در قالب رمانهاي تخيلي به تصوير بكشندشان، امروز جنبه عام يافته و كشورها در رقابت با يكديگر سعي دارند سهمي براي خود قائل شوند.
از طرفي در عرصههاي بينالمللي هر جا كه صحنه رقابتي شكل بگيرد، انحصارطلبي و استكبار نيز زاده ميشود. حتي اگر اين عرصه، عرصه علم و فناوري باشد كه مرزبندي براي آنها منطقي نيست. تحميل شرايط تحريم به كشورمان در همين رابطه صورت ميگيرد، زيرا همه ميدانند كشوري كه دانش و فناوري بومي داشته باشد، خواستههاي تحميلي زورمداران را نميپذيرد.
بر همين اساس، ايران اسلامي بعد از پشت سر گذاشتن گردنههاي دشوار، امروز گام در ارتقاي دانش فني خود در هوافضا كرده است تا با افتخار در رده ۱۰ كشور داراي فناوري فضايي جهان قرار بگيرد.
در اين راه ، ارسال موجود زنده به فضا براي آزمايش ارگانهاي زنده بدن در مرحله پرتاب و شرايط بيوزني و براي تكميل سيستمهاي پشتيباني حيات، اساسيترين مرحله در مطالعات مقدماتي اعزام انسان به فضا است كه هفته گذشته با ارسال ميمون مزرعه فضايي با كاوشگر پيشگام محقق شد و دانشمندان ايراني با جديت ارسال انسان به فضا را پيگيري ميكنند.
در اين رابطه، محمد ابراهيمي، رئيس پژوهشكده سامانههاي فضانوردي سازمان فضايي ايران به ايسنا گفت: در راستاي پروسه انتخاب فضانورد ايراني براي اعزام به فضا طي سالهاي آينده، مطالعات انتخاب فضانورد انجام شده و نقشه راه تعليم فضانورد، تدوين و مذاكراتي هم با نهادهاي مرتبط انجام شده است.
شرايط مسافر ايراني فضا وي با تأكيد بر اينكه برنامه انتخاب فضانورد ايراني در آينده اعلام ميشود، تصريح كرد: راحتترين روش انتخاب فضانورد، استفاده از خلبانان است؛ اما ممكن است كه بهترين گزينه نباشد و در اين صورت فراخوان عموميتري هم اعلام ميكنيم كه در آينده تصميمگيري خواهد شد.
ابراهيمي در خصوص ويژگيهاي يك فضانورد گفت: چنانچه خلباني به عنوان نخستين فضانورد ايراني انتخاب شود بايد خلبان با تجربه هواپيماي جنگنده باشد چراكه اين افراد شتاب و ارتعاشات زيادي را در طول پرواز تحمل كردهاند. وي افزود: به طور كلي خلبان هم بايد يك فرد علمي باشد تا بتواند آموزشها را فرا بگيرد و هم از نظر فيزيك بدني آمادگي تحمل شرايط سخت را داشته و نبايد جثه بزرگي هم داشته باشد تا به راحتي در فضاپيما مستقر شود. ابراهيمي با بيان اينكه مهندسان و پزشكان بيشتر از ساير متخصصان، فضانورد شدهاند، تصريح كرد: تاكنون انتخاب فضانورد از ميان گزينههاي خلبانان يا ساير افراد قطعي نشده است اما اولويت با خلبانان بوده كه آموزشهايي هم ديدهاند.
وي با بيان اينكه ممكن است افراد عادي هم به عنوان فضانورد انتخاب شوند، گفت: معمولاً افراد بالاي ۲۰ سال و زير ۵۰ سال فضانورد شدهاند اما ما هنوز درخواستي را اعلام نكرديم ولي همزمان كه تصميمگيريها نهايي شد الزاماتي هم اعلام خواهد شد كه در اين صورت افرادي كه ميتوانند با شرايط اعلام شده خود را تطبيق دهند ميتوانند فضانورد شوند.
البته در خارج از ايران نيز سازمانهاي بزرگ فضايي براي يك داوطلب سفر به فضا ويژگيهايي در نظر دارند كه عاري بودن از هر نوع بيماري، هر نوع اختلال رواني، هر نوع اعتياد به مواد مخدر، الكل و سيگار، داشتن اندامهاي حركتي و مفاصل با عملكرد نرمال، بينايي ۲۰/۲۰ و قد بين ۶۳/۱ تا ۹۳/۱ متر از آن جملهاند.
۲گام تا فضايي شدن انسان ايراني رئيس پژوهشكده سامانههاي فضانوردي سازمان فضايي ايران با اشاره به تدوين برنامه اعزام انسان به فضا در اين پژوهشكده گفت: اين برنامه به شوراي عالي فضايي كشور ارائه شده است و بر اساس آن پروژه اعزام انسان به فضا در دو مرحله همراه با گامهاي مختلف طراحي شده است.
وي با بيان اينكه بر اساس اين برنامه، اعزام انسان به فضا در دو مرحله ارسال فضانورد به زير مدار و مدار صورت ميگيرد از تحقق مرحله اول در آينده نه چندان دور خبر داد و گفت: اميدواريم بتوانيم از سال ۹۲ تا حداكثر پنج تا شش سال اولين فضانورد ايراني به زير مدار ارسال كنيم.
ابراهيمي ادامه داد: در حال حاضر تمركز اصلي ما روي اعزام اولين فضانورد ايراني به زير مدار كره زمين است كه امكانات آن تا اندازهاي در كشور وجود دارد كه اولين گام اين هدف نيز با پرتاب موفقيتآميز كاوشگر پيشگام برداشته شده است.