
تقاضاي بررسي خارج از نوبت
در جلسه علني صبح ديروز مجلس شوراي اسلامي، ۵۰ نفر از نمايندگان مجلس با امضاي نامهاي و تقديم آن به هيئت رئيسه مجلس خواستار رسيدگي خارج از نوبت مجلس به اين طرح شدند. اين نمايندگان معتقد بودند كه اصلاح اين قانون به بهتر شدن روند برگزاري انتخابات رياست جمهوري كمك ميكند و چون انتخابات در ماههاي آتي برگزار خواهد شد، بهتر آن است كه طرح به صورت فوري در دستور كار مجلس قرار بگيرد. مطابق آييننامه در چنين مواردي، مجلس اين درخواست را به رأي نمايندگان واگذار ميكند. بنابراين در جلسه روز گذشته، حميدرضا فولادگر نماينده اصفهان به عنوان تقاضاكننده، محمد قسيم عثماني نماينده بوكان به عنوان مخالف و محمد حسين فرهنگي نماينده تبريز به عنوان موافق تقاضاي رسيدگي خارج از نوبت به طرح اصلاح قانون انتخابات در صحن علني سخنراني كردند.
توصيه دردسرساز لاريجاني!
رئيس مجلس شوراي اسلامي پيش از آغاز بررسي اين تقاضا، خطاب به نمايندگان گفت كه با توجه به محدوديت و شرايط زماني و تعطيلي هفته آينده خانه ملت براي سركشي نمايندگان به حوزههاي انتخابيه، نمايندگان همكاري و هماهنگي داشته باشند تا ظرف سهشنبه و چهارشنبه رسيدگي به طرح اصلاح قانون انتخابات در مجلس انجام شود. همين توصيه لاريجاني كافي بود تا دو نفر از نمايندگان اخطارهايي را نسبت به او مطرح كنند.
نماينده اول قاضيپور، نماينده اروميه بود كه اصل طرح را مغاير با چند اصل قانون اساسي دانست و خطاب به لاريجاني گفت كه شما درباره اين طرح عجله ميكنيد و اين شائبه وجود دارد كه شما و همكارانتان ميخواهيد كانديداي رياستجمهوري شويد و با اين طرح ميخواهيد رقبايتان را حذف كنيد! جمعآوري ۴۲۵ امضا توسط كسي كه ميخواهد رئيسجمهور شود، يعني اينكه فردي قبل از رئيسجمهور شدن بايد بدهكار افراد شود.
لاريجاني پاسخ داد كه اخطار شما راجع به محتواي طرح اصلاح قانون انتخابات است؛ در حالي كه هماكنون در حال بررسي تقاضاي نمايندگان براي رسيدگي خارج از نوبت به طرح مذكور هستيم.
تذكر قاضيپور البته تنها تذكر به توصيه لاريجاني نبود، حميد رسايي نيز با تأكيد بر سوگند هيئت رئيسه به رعايت بيطرفي، گفت كه شما قبل از شروع جلسه علني، در جايگاه رئيس، در تشويق نمايندگان براي بررسي طرح اصلاح قانون انتخابات صحبت كرديد كه اين بيطرفي رعايت نشد.
علي لاريجاني در پاسخ به اين تذكر گفت: بيطرفي مربوط به اعمال نظر است نه اظهارنظر. بيطرفي به معناي اين نيست كه رئيس مجلس نظري نداشته باشد. بنده گفتم نمايندگان راجع به اين طرح زودتر تصميم بگيرند و اين موضعگيري نبود.
طرحي براي برگزاري بهتر انتخابات
حميدرضا فولادگر، نماينده مردم اصفهان در مجلس شوراي اسلامي به عنوان يكي از تقاضاكنندگان بررسي خارج از نوبت و با اولويت طرح اصلاح قانون انتخابات رياست جمهوري در صحن علني اظهار داشت: اگر بخواهيم نتيجه زحماتي كه براي بررسي طرح مذكور در مجلس نهم كشيده شده، در همين دوره انتخابات رياست جمهوري به ثمر بنشيند، بايد همين روزها در صحن علني اين طرح بررسي و تصويب شود. شوراي نگهبان هم قطعاً نظراتي خواهد داشت و تا قانون انتخابات رياست جمهوري تصويب نهايي و براي اجرا، ابلاغ شود، مدتي طول ميكشد. مهم اين است كه در اين دوره انتخابات بتوانيم شرايط را بهتر كنيم و نحوه بررسي صلاحيت كانديدا، شفافتر و قانونمندتر شود.
تغيير دستور مجلس به خاطر انتخابات درست نيست!
محمد قسيم عثماني، نماينده مردم بوكان در مجلس شوراي اسلامي در سخناني به عنوان مخالف بررسي خارج از نوبت گفت: در اينكه قانون انتخابات لازم است مورد بازنگري قرار گيرد، شكي نيست اما هم اكنون طرحهاي خيلي مهمتر و فوريتري در دستور كار داريم؛ مثل طرح معافيت مسكن مهر از پرداخت ماليات يا ممنوعيت كارمندان و مديران دستگاههاي اجرايي از عضويت در هيئت مديره شركتها يا طرح تسريع در روند بازسازي مناطق زلزلهزده آذربايجان شرقي. تصويب نهايي اين طرح آنقدر تاثير ندارد كه بخواهيم تغيير دستوري را به خاطر انتخابات پيش رو داشته باشيم و قبل از آن بايد طرحهاي دوفوريتي تعيين تكليف شود.
تقاضاي تغيير دستور نافي رسيدگي به طرحهاي دو فوريتي نيست
محمدحسين فرهنگي، نماينده مردم تبريز نيز در سخناني به عنوان موافق بررسي خارج از نوبت طرح اصلاح قانون انتخابات رياست جمهوري اظهار داشت: تقاضاي تغيير دستور، نافي درخواست يا رسيدگي به طرحهاي دوفوريتي نيست. قانونگذار پيش بيني كرده كه اگر ۵۰نماينده خواستار بررسي با اولويت يك طرح در صحن علني بودند، ميتوانند تقاضاي تغيير دستور را تقديم هيئت رئيسه كنند.
فرهنگي با بيان اينكه هم اكنون انتخابات رياست جمهوري سال ۹۲ را پيش رو داريم، تصريح كرد: براي عاليترين مقام اجرايي كشور، هيچ قيد و بندي در قانون انتخابات پيش بيني نشده و كسي كه مدرك ديپلم هم داشته باشد، ميتواند به عنوان كانديداي رياست جمهوري ثبت نام كند. اگر اراده بر اين است كه كليات چنين طرحي رد يا تصويب شود، بايد زودتر تعيين تكليف كنيم كه شوراي نگهبان و وزارت كشور و ساير نهادها و سازمانهاي مسئول تكليف خودشان را بدانند.
طرح چهارشنبه بررسي ميشود
با اتمام سخنان موافقين و مخالفين، لاريجاني تقاضاي بررسي خارج از نوبت طرح را به رأي گذاشت و نمايندگان مجلس با ۱۴۸ رأي موافق، ۶۳ رأي مخالف و ۱۶ رأي ممتنع از ۲۴۳ نماينده حاضر در جلسه، با بررسي خارج از نوبت گزارش كميسيون شوراها درباره طرح اصلاح قانون انتخابات رياست جمهوري موافقت كردند. بنابراين اين طرح در جلسه علني امروز (چهارشنبه) مجلس بررسي شده و سپس به رأي نمايندگان گذاشته ميشود.