
در اين نشست ايران و مصر كوشيدند كه بندي را به قطعنامه پاياني اجلاس فصلي شوراي حكام آژانس بينالمللي انرژي اتمي بيفزايند كه اين پيشنهاد با مخالفت همزمان امريكا، روسيه، انگليس و فرانسه روبهرو شد.
اين كشورها روز شنبه با پيشنهاد ايران و مصر براي گنجانيدن عبارت «نقش فعال آژانس درخلع سلاح اتمي»، در قطعنامه پاياني نشست سالانه آژانس مخالفت كردند.
نمايندگان اين چند كشور از قول ديپلماتها گفتند جلوگيري از گسترش تسليحات هستهاي در حيطه فعاليتهاي آژانس نميگنجد.
با وجود اين، تهران موفق شد يك پيشنهاد كليدي در قطعنامه پاياني نشست بگنجاند. نماينده دائم ايران در آژانس بينالمللي انرژي اتمي گفت: پيشنهاد ايران مبني بر لزوم مقابله و جلوگيري از اقدامات خرابكاري و تروريستي در تأسيسات هستهاي، در قطعنامه امنيت هستهاي كنفرانس عمومي آژانس تصويب شد.
علي اصغر سلطانيه افزود: كنفرانس عمومي بالاترين مرجع سياسي و تصميمگيري آژانس محسوب ميشود. در اين كنفرانس تمامي موضوعات مربوط به برنامه و بودجه، انتخابات اعضا، مسائلي همچون كاربرد انرژي هستهاي، ايمني و امنيت هستهاي، تقويت پادمان هستهاي، عاريسازي خاورميانه از سلاحهاي هستهاي، تهديد توانمندي رژيم صهيونيستي و بالاخره بند پيشنهاد ايران در خصوص اصلاح ساختار تصميمگيري آژانس كه در دستور كار قرار گرفته بود، مورد بحث و بررسي قرار گرفت. سلطانيه با بيان اينكه هيئت جمهوري اسلامي ايران به عنوان فعالترين هيئت حاضر در اين كنفرانس موفق شد با رايزنيهاي فشرده موارد مهمي را در قطعنامهها درج نمايد اظهار داشت: لزوم اقدامات لازم در زمينه امنيت هستهاي كه در نشست سران جنبش عدم تعهد در تهران بر آن تأكيد شده بود، در قطعنامه مربوط به امنيت هستهاي آژانس منعكس شد.
وي افزود: لازم به ذكر است كه امريكا در چند سال گذشته تلاش داشته است خارج از آژانس، با تحريكاتي از جمله برگزاري نشست سران واشنگتن كه با حضور تعداد اندكي از كشورهاي همپيمان در زمينه امنيت هستهاي تشكيل شد، مواردي را به آژانس تحميل كند كه با مقاومت كشورهايي همچون ايران و كشورهاي همفكر مواجه شد.
نماينده دائم ايران در آژانس بينالمللي انرژي اتمي با بيان اينكه درج مصوبه اجلاس نم در تهران به عنوان دستاورد مهم براي ايران و جنبش غير متعهدها محسوب ميشود تصريح كرد: كشورهاي اروپايي و امريكايي مجبور شدند به خواسته ايران تن در دهند. به اين ترتيب پيشنهاد مهم لزوم مقابله و جلوگيري از اقدامات خرابكاري و تروريستي در تأسيسات هستهاي به پيشنهاد ايران پس از دو روز تلاش ديپلماتيك، در قطعنامه امنيت هستهاي درج شد.
سلطانيه با اشاره به قطعنامه تقويت پادمان هستهاي و بازرسيهاي آژانس كه هرساله از سوي كشورهاي غربي ارائه ميشود گفت: به دليل عدم انجام مشورتها، درج برخي نظرات ايران و ديگر كشورهاي همفكر اين تصويب اين قطعنامه با يك چالش جدي مواجه شد. به طوري كه به درخواست ايران اصلاحيهاي به آن پيشنهاد و به رأيگيري گذاشته شد.
وي افزود: بهرغم تلاش كشورهاي اتحاديه اروپا و امريكا در خصوص به تعويق انداختن دو روزه تصميمگيري در مورد پيشنهاد ايران، به جهت فشار پايتختهاي كشورهاي در حال توسعه اين قطعنامه با اجماع تصويب نشد و بيش از ۵۰ كشور از حمايت نظرات امريكا و اروپا امتناع كردند و در نهايت اين قطعنامه كه در سالهاي قبل عمدتاً با اجماع تصويب ميشد با چندبار رأيگيري مواجه و در نهايت مصوب شد.
نماينده دائم ايران در وين در خصوص اصلاحيه هيئت ايران بر اين قطعنامه عنوان كرد: پيشنهاد ايران مربوط به اضافه كردن وظيفه بازرسي در زمينه خلعسلاح هستهاي بود، يعني كنترل و نظارت بر كشورهاي دارنده سلاحهاي هستهاي، كه مخالفت كشورهاي اروپايي را كه خود داراي سلاحهاي هستهاي هستند، در پي داشت و اين خود نشان از نفاق و دوگانگي اين كشورها در گفتار و رفتارشان در برخورد با ديگر كشورها دارد.
سلطانيه با بيان اينكه در اين كنفرانس براي اولين بار در ۵۰سال گذشته پيشنهادي پيرامون اصلاح كامل ساختار سياستگذاري و تصميمگيري آژانس از سوي ايران به منظور درج در دستور كار كنفرانس مطرح شد گفت: به دليل رايزنيهاي انجام شده ايران در سالهاي گذشته، اين موضوع در دستور كار قرار گرفت و كشورهاي مختلف پيرامون آن در اين كنفرانس سخنراني نمودهاند.