کد خبر: 1310523
تاریخ انتشار: ۱۱ مرداد ۱۴۰۴ - ۱۱:۰۸
نوسان وضعیت ذخایر خونی یکی از چالش های جدی سازمان انتقال خون مدیر کل انتقال خون استان قزوین گفت: کمبود منابع اعتباری و نیروی انسانی، نوسان وضعیت ذخایر خونی و فعالیت مراکز غیرمجاز خرید پلاسما از چالش های جدی این سازمان است.

به گزارش مسعود زارع خبرنگارجوان آنلاین؛ دکتر اسماعیل کلهر، مدیر کل انتقال خون استان قزوین روز چهارشنبه در جمع خبرنگاران رسانه های گروهی استان با گرامیداشت یاد شهدا، عملکرد، موانع و چالش‌های پیش روی انتقال خون را تشریح کرد. 

وی با اشاره به سابقه تأسیس این سازمان گفت: سازمان انتقال خون کشور در سال ۱۳۵۳ تأسیس شد و پایگاه انتقال خون قزوین از سال ۱۳۶۲ آغاز به کار کرده و از سال ۱۳۷۹ این مرکز به ساختمان کنونی منتقل شد.

کلهر از وجود دو ساختمان ملکی در تاکستان (چهارراه غفاری)، یک ساختمان در قزوین و یک کانکس در بویین‌زهرا خبر داد و افزود: ما دو تیم سیار در آبیک و محمدیه داشتیم که متأسفانه به دلیل استقبال کم، واحد محمدیه تعطیل شد.

به گفته وی، انتقال خون استان سالانه حدود ۹ هزار واحد خون دریافت می‌کند و تأمین‌کننده خون ۱۶ بیمارستان خصوصی و تأمین اجتماعی و ۱۰ بیمارستان دولتی در استان است. در سال، حدود ۵۰ هزار نفر به مراکز مراجعه می‌کنند که ۲۰ درصد آنان واجد شرایط اهدای خون نیستند.

کاهش نیروی انسانی، افزایش فشار کاری

مدیر انتقال خون قزوین با اشاره به کمبود نیروی انسانی این پایگاه گفت: پنج سال پیش، ۹۴ نیروی فعال داشتیم اما امسال این تعداد به ۷۳ نفر کاهش یافته که علت آن بازنشستگی، استعفا، و ترک خدمت و دریافتی پایین، یکی از دلایل اصلی کاهش نیروهاست.

پروژه سردخانه پلاسما در بن‌بست مالی

وی همچنین به وضعیت نامناسب زیرساخت‌ها اشاره کرد و افزود: ساخت سردخانه استاندارد پلاسما از سال ۱۴۰۰ آغاز شده اما تاکنون فقط به مرحله شناژبندی رسیده و برای تکمیل آن حدود ۳۰۰ میلیارد تومان بودجه نیاز دارد که این پروژه تاکنون هیچ اعتباری از منابع استانی یا ملی دریافت نکرده است.

کلهر با اشاره به قابلیت‌های فنی مرکز گفت: ما سه فرآورده اصلی شامل پلاکت، پلاسما و گلبول قرمز تهیه می‌کنیم که هر کدام شرایط نگهداری متفاوتی دارد و  پلاکت تا ۳ روز، گلبول قرمز تا ۳۵ روز و پلاسما تا ۳ سال قابل استفاده است.

وی یادآورشد: درحال حاضر ۳ هزار بیمار خاص (هموفیلی، سرطانی و دیالیزی) مصرف‌ کننده دائمی فرآورده‌های خونی در استان هستند و برای زایمان، نوزادان نارس و جراحی‌ها نیز به صورت غیر دائم از خون استفاده می‌شود لذا تأمین خون باید پیوسته صورت گیرد. 

کلهر درباره وضعیت ذخایر خونی هم گفت: ذخایر خونی استان در حال حاضر برای ۶.۵ روز است که اگر این میزان به زیر ۴ روز برسد وضعیت بحرانی خواهد بود و بین ۴ تا ۶ روز در حالت نارنجی، ۶ تا ۸ روز آبی و ۸ تا ۱۰ روز وضعیت استاندارد و سبز محسوب می‌شود.

 

مراکز فروش پلاسما، تهدیدی برای اهدای رایگان

وی از افزایش مراکز خرید و فروش پلاسما در کشور ابراز نگرانی کرد و گفت: در شهریور سال گذشته یکی از این مراکز در قزوین افتتاح شد که به ازای هر بار اهدا، ۵۰۰ هزار تومان پرداخت می‌شود. این مراکز با دریافت مجوز از سازمان غذا و دارو فعالیت می‌کنند، اما فرهنگ اهدای داوطلبانه را به خطر انداخته‌اند. اگر این روند ادامه یابد،تا ده سال آینده باید  سازمان انتقال خون را تعطیل کنیم.

مدیر پایگاه انتقال خون استان قزوین  با اشاره به مشارکت پایین بانوان در اهدای خون، تصریح کرد: در حال حاضر ۹۳ درصد اهداکنندگان مرد و تنها ۷ درصد زن هستند که.هدف‌گذاری ما رسیدن به ۳۰ درصد اهدای بانوان است که برخی نگرانی‌های بانوان در این زمینه که در صورت اهدا به کم خونی دچار می شوند باید با فرهنگ‌سازی برطرف شود.

حضور کم‌رنگ بانوان و جوانان در اهدای خون

وی با تأکید بر لزوم استقبال جوانان از اهدای خون گفت: در حال حاضر تنها ۲۷ درصد اهداکنندگان از میان جوانان هستند، در حالی که باید به ۴۰ درصد برسیم و ۶۰ درصد اهداکنندگان ما متولد دهه ۴۰ و ۵۰ هستند که به‌تدریج از چرخه خارج خواهند شد.

اهدای یک واحد خون، نجات جان سه بیمار

در پایان، دکتر کلهر ضمن دعوت از مردم برای مشارکت در نجات جان بیماران، گفت: با اهدای یک واحد خون، جان سه نفر نجات پیدا می‌کند و این عمل، کاملاً داوطلبانه و بدون دریافت هیچ‌گونه وجه و مزایایی انجام می‌شود و ما همواره نیازمند همراهی مردم و حمایت خیرین در اهدهای مستمر خون هستیم تا نیاز بیماران تامین شود.

نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
captcha
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار