کد خبر: 1193108
تاریخ انتشار: ۳۰ مهر ۱۴۰۲ - ۰۴:۰۰
«اندیشه سیاسی امام خمینی»  در آیینه یک اثر نوانتشار
پژوهشی که هم اینک در باب مختصات آن سخن می‌رود، در عداد آثاری است که مفهوم و منطوق اندیشه سیاسی حضرت امام خمینی رهبرکبیر انقلاب اسلامی را مورد خوانش و تحلیل قرار داده است
شاهد توحیدی
پژوهشی که هم اینک در باب مختصات آن سخن می‌رود، در عداد آثاری است که مفهوم و منطوق اندیشه سیاسی حضرت امام خمینی رهبرکبیر انقلاب اسلامی را مورد خوانش و تحلیل قرار داده است. به‌رغم اینکه در چهار دهه اخیر در این باره فراوان سخن رفته و شاید عده‌ای را بدین باور رسانده باشد که ماهیت مسئله تقریباً شفاف است، چالش‌های موجود در این باره در عرصه‌های فرهنگ و سیاست جامعه ما، چنین اطمینانی را با تردید مواجه می‌سازد. ضمن اینکه بازخوانی آرای سلسله جنبان انقلاب اسلامی، متناسب با شرایط و رویداد‌های جامعه در هر دوره، ضرور و ناگزیر می‌نماید. هم از این روی پی جویی از تولید این دست تحقیقات و ارزیابی‌ها، در زمره اولویت‌های سیره پژوهان امام راحل قلمداد می‌شود. اثر پژوهشی- تاریخی «اندیشه سیاسی امام خمینی»، توسط مریم السادات حسینی به نگارش درآمده و مرکز اسناد انقلاب اسلامی، به انتشار آن همت گماشته است. تارنمای ناشر در اشارتی کوتاه، در باب محتوای این کتاب چنین آورده است:
«بی‌تردید اندیشه سیاسی حضرت امام خمینی رهبر کبیر انقلاب اسلامی، مبتنی بر آئین و احکام اسلامی است. در این اندیشه، ساماندهی زندگی سیاسی جامعه اسلامی، محور تأسیس نظام سیاسی بوده و با توجه به اهمیت ساماندهی حیات سیاسی و اجتماعی انسانِ مسلمان در جامعه اسلامی و با هدف فراهم‌کردن امکانات رشد و تعالی او و با پیش‌فرض‌های برخاسته از دین و اهداف آن، این پروژه سیاسی- اجتماعی محقق شده و به پیش می‌رود. مبانی اندیشه سیاسی امام خمینی متأثر از اندیشه سیاسی اسلام، در حوزه مبانی و پیش‌فرض‌های کلامی، فلسفی و اخلاقی ثابت است، اما در زمینه‌ها و شرایط محیطی و در چارچوب مبانی و اصول و قواعد، متغیر، منعطف و متأثر از ارزیابی شرایط و اقتضائات زمانی و مکانی جوامع اسلامی است. از این رو در اندیشه سیاسی شیعه، مسئله پیروی از مجتهد واجد شرایط زنده، مورد تأکید قرار گرفته است. اندیشه امام خمینی از سال ۱۳۴۱‌ش، براساس رویکرد شیعی و برای اصلاح وضع موجود، باعث تحول در رویکرد نظری و کارکرد اجتماعی و سیاسی عالمان شد و در این مسیر هم به تغییر و هدایت رفتار‌های سیاسی خود و مقلدان پرداخت و تقیه یعنی اندیشه و عمل سیاسی معطوف به حفظ شیعه کنار رفت و اندیشه اسلام انقلابی، محورِ تلاش‌ها واقع شد. در این اثر به بررسی مبانی اندیشه‌های امام در حوزه‌های فلسفه و عرفان، از دریچه ارتباط با اندیشه سیاسی اسلام پرداخته شده است. منابع و متون اندیشگی امام خمینی معرفی شده‌اند، بنیاد‌های نظری اندیشه سیاسی ایشان مورد بحث و بررسی قرار گرفته و به مباحث مهم و کلان اشاره شده است. در ضمن مبانی معرفت‌شناسی، هستی‌شناسی، انسان‌شناسی، عرفانی، کلامی، فقهی و اصولی اندیشه سیاسی رهبرکبیر انقلاب اسلامی، مورد بررسی قرار گرفته است. در بررسی مباحث مهم اندیشه سیاسی امام خمینی هم به بحث از دین و سیاست، ضرورت حکومت، حکومت مطلوب، ویژگی‌های حاکم اسلامی، شرایط ولی‌فقیه، طراحی الگوی جمهوری اسلامی، نقش مردم در مشروعیت حاکم و حکومت اسلامی، محدوده اختیارات حکومت اسلامی و وظایف و جهت‌گیری‌های حکومت اسلامی پرداخته شده است که امید است مورد استفاده علاقه‌مندان مطالعات انقلاب اسلامی قرار گیرد.»
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار