کد خبر: 1153894
تاریخ انتشار: ۰۹ ارديبهشت ۱۴۰۲ - ۱۵:۴۸
کارشناسان مسائل بین‌المللی ضمن هشدار درباره پیامدهای منطقه‌ای و جهانی بحران سودان تصریح کردند که جنگ داخلی بین نظامیان این کشور ممکن است از وضعیت دارفور تا امنیت اروپا را تهدید کند.
به گزارش جوان آنلاین به نقل از فارس، خبرگزاری «آناتولی» طی گفت‌وگو با دو نفر از کارشناسان روابط بین‌الملل به پیامدهای احتمالی بحران سودان بر کشورهای همسایه و مواضع بازیگران بین‌المللی و منطقه‌ای در قبال این بحران پرداخت. 

«تونج دمیرتاش»، استاد دانشگاه ترکیه و «کان دوگی اوغلو»، کارشناس سیاسی در تحلیل‌های خود تاکید کردند که طرف‌های بین‌المللی و منطقه‌ای در راستای منافع خود و با توجه به اتفاقاتی که در این کشور آفریقایی خواهد افتاد، موضع خود را در قبال سودان تعیین خواهند کرد.

دمیرتاش در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری آناتولی گفت: تحولات سودان عواقب جدی منطقه‌ای و جهانی خواهد داشت و احتمالا موجی از پناهجویان را به سمت مصر روانه خواهد کرد.

دوگی اوغلو هم در گفت‌وگوی جداگانه‌ای با آناتولی تصریح کرد: بازیگران بین‌المللی هنوز مواضع خود را در مورد وضعیت سودان مشخص نکرده‌اند؛ خروج نیروهای حمیدتی از خارطوم به بحران پایان نخواهد داد و ممکن است درگیری تا دارفور گسترش یابد.

پیامدهای جدی جهانی

دمیرتاش، عضو هیأت علمی گروه روابط بین‌الملل دانشگاه مرسین ترکیه، با تاکید بر اینکه تحولات سودان عواقب جدی منطقه‌ای و جهانی خواهد داشت، افزود: این تحولات به ناچار کشورهای همسایه مانند مصر، سودان جنوبی، لیبی، چاد، جمهوری آفریقای مرکزی، اریتره و اتیوپی را که دارای مرز زمینی با سودان هستند، تحت تاثیر قرار خواهد داد.

وی در ادامه توضیح داد: بحران سودان احتمالاً موجی از پناهجویان را به سمت مصر روانه خواهد کرد و این ممکن است پیامدهای منفی بر اقتصاد این کشور داشته باشد؛ لیبی هم از هر موج احتمالی پناهجویان از سودان سهمی خواهد داشت و موج پناهجویان ممکن است ثبات چاد را نیز تهدید کند.

این استاد دانشگاه ضمن هشدار درباره پیامدهای منطقه‌ای هرگونه موج مهاجرت غیرقانونی از سودان، خاطرنشان کرد: این موضوع ممکن است حتی امنیت اروپا را هم تحت تاثیر قرار دهد. مصر نگران بحران سودان است، اما با توجه به اینکه اولویت آن پرونده رودخانه نیل و بحران سد النهضه با اتیوپی است، موضع محتاطانه‌ای اتخاذ خواهد کرد.

مواضع بین‌المللی نامشخص

دوگی اوغلو، کارشناس امور شمال آفریقا در مرکز ترکیه برای مطالعات خاورمیانه، هم درباره پیامدهای بحران سودان گفت: طرف‌های فعال بین‌المللی هنوز مواضع خود را در مورد وضعیت سودان تعیین نکرده‌اند؛ اولویت این طرف‌ها تاکنون تضمین امنیت اتباع، نمایندگی‌های دیپلماتیک و تخلیه امن آن‌ها بوده است.

او ضمن تاکید بر این نکته که «طرف‌های بین المللی مواضع خود را در مورد امکان دستیابی به صلح در سودان نشان خواهند داد»، افزود: «در صورتی که احزاب سودانی به آتش بس پایبند باشند، این احتمال -هرچند اندک- وجود دارد که رهبران و مقامات اتحادیه آفریقا از ایالات متحده، اتحادیه اروپا، مصر و عربستان سعودی به خارطوم بروند تا طرفین را به نشستن بر سر میز مذاکر تشویق کنند».

این کارشناس ترکیه‌ای ضمن تاکید بر این موضوع که ایالات متحده آمریکا موضع خود را در مورد وضعیت سودان در چارچوب روابط رژیم صهیونیستی و سودان تعیین خواهد کرد، گفت:در مورد موضع چین باید بگویم که اولویت این کشور حفظ منافع اقتصادی خود به عنوان بزرگ‌ترین شریک تجاری سودان است. پکن تاکنون در این بحران دخالتی نداشته و تلاش‌های بی وقفه‌ای برای متقاعد کردن طرفین برای نشستن بر سر میز مذاکره انجام خواهد داد.

دوگی اوغلو درباره موضع روسیه تصریح کرد: مسکو در حال حاضر، از نزدیک تحولات بحران سودان را دنبال می‌کند.  ادعاهایی در رابطه با همکاری فرمانده نیروهای پشتیبانی سریع به طور مشترک با گروه روسی واگنر (مستقر در جمهوری آفریقای مرکزی) وجود دارد. 

وی با اشاره به اینکه تلاش روسیه برای دستیابی به بندر نظامی در سودان مشرف به دریای سرخ برای همه شناخته شده است، خاطرنشان کرد: به همین خاطر احتمال مداخله روسیه در سودان هر چند غیرمستقیم وجود دارد.

کارشناس ترکیه‌ای در پایان خاطرنشان کرد که موفقیت ارتش سودان در خارج کردن نیروهای پشتیبانی سریع از خارطوم به بحران در این کشور پایان نخواهد داد و ممکن است درگیری‌ها به منطقه دارفور نیز گسترش یابد.

از روز شنبه هفته گذشته (پانزدهم آوریل) و به دلیل اختلاف‌نظر ارتش و نیروهای پشتیبانی سریع، جلسات و گفت‌وگوهای ملی در سودان برچیده و با حمله غافلگیرکننده نیروهای پشتیبانی به فرماندهی «محمد حمدان» ملقب به «حمیدتی» به پایگاه‌های ارتش، درگیری‌های داخلی در این کشور آغاز شد.

حالا و با گذشت دو هفته از این بحران، پنجمین توافق آتش‌بس بین ارتش به فرماندهی ژنرال «عبدالفتاح البرهان» و نیروهای سریع اجرایی شده اما درگیری‌ها و اتهامات متقابل بین نظامیان ادامه دارد. 

نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار