کد خبر: 1346825
تاریخ انتشار: ۰۸ اسفند ۱۴۰۴ - ۲۳:۰۰
مسائل دانشگاه در گفت‌وگوی «جوان» با لطف‌الله فروزنده 
حوادث اخیر دانشگاه نتیجه غفلت از رشد مبانی فکری دانشجویان بود رفتار‌های ساختارشکنانه و شعار‌های تند در دانشگاه‌ها و فضای دانشجویی، بار دیگر این پرسش مهم را مطرح کرده است که وظیفه مسئولان و نهاد‌های مرتبط در مواجهه با آن چیست و چگونه می‌توان از تشدید این جریان در فضای دانشگاهی جلوگیری کرد
فائزه‌سادات یوسفی

جوان آنلاین: رفتار‌های ساختارشکنانه و شعار‌های تند در دانشگاه‌ها و فضای دانشجویی، بار دیگر این پرسش مهم را مطرح کرده است که وظیفه مسئولان و نهاد‌های مرتبط در مواجهه با آن چیست و چگونه می‌توان از تشدید این جریان در فضای دانشگاهی جلوگیری کرد. در این میان، نقش دانشگاهیان در مقابله با جریان ضدانقلاب در دانشگاه چه باید باشد و چگونه می‌توان از بروز چنین رویداد‌هایی در آینده پیشگیری کرد. در همین رابطه با آقای دکتر لطف‌الله فروزنده، عضو هیئت علمی دانشگاه تربیت مدرس گفت‌وگویی انجام داده‌ایم. 
 
 به نظر شما، هتک حرمت به مقدسات، فحاشی و اهانت به نماد‌های ملی از سوی چه کسانی در دانشگاه‌ها و با چه هدفی صورت گرفته است؟
دانشگاه‌های ما همواره نقش اساسی در آموزش و دفاع از کشور و ملت داشته‌اند. شهدای زیادی از میان استادان متعهد و دانشجویان وفادار تقدیم این مرز و بوم شده است. در تمام صحنه‌های تاریخی به‌ویژه در مبارزه با استکبار و استبداد دانشگاهیان حضور مؤثری داشته‌اند. تاریخ دانشگاه ما نشان می‌دهد در ۱۴ آذر، دانشجویان به سیاست‌های استعماری امریکا در زمان شاه مخلوع اعتراض کردند، ۱۳ آبان را آفریدند و لانه جاسوسی را تسخیر کردند. در واقع، دانشگاه‌های ما در هر برهه‌ای از استقلال، عزت، پرچم و اعتقادات مردم دفاع کرده‌اند. بدون تردید، اکثر استادان و دانشجویان ما متدین و وفادار به نظام هستند. اما اخیراً دشمن که نتوانست کل کشور را دچار اغتشاش کند، تمرکز خود را روی دانشگاه‌ها گذاشته است. عده‌ای مزدور و عناصری که تکلیف‌شان روشن است، به دنبال ایجاد التهاب هستند. یک دانشجوی فهیم و آگاه هرگز پرچم را به عنوان نماد استقلال کشور آتش نمی‌زند و حرمت دانشگاه را نمی‌شکند. دانشگاه محل گفت‌و‌گو، بحث منطقی و تبادل نظر است، اگر هم اعتراضی باشد، باید در چارچوب گفت‌و‌گو مطرح شود، نه از طریق اغتشاش. 

 به عقیده شما، ردپای کسانی که در دانشگاه حرمتی‌شکنی کردند، کجاست و وظیفه مسئولان در قبال آن چیست؟ 
اقدامات اخیر قطعاً از سوی افرادی است که در لباس دانشجو نفوذ کرده‌اند. مسئولان نظارتی و قضایی باید قاطعانه با این افراد برخورد کنند و نگذارند حرمت این مکان مقدس شکسته شود. امروز شاهد توهین بزرگی در دانشگاه بودیم، پرچم وطن را آتش زدند و به شهدا بی‌حرمتی کردند. باید هرچه سریع‌تر این بساط جمع شود. در واقع، دستگاه قضایی و اطلاعاتی باید به وظیفه خود عمل کند، اما مهم‌تر از آن، خود دانشجویان و استادان هستند که باید از حیثیت دانشگاه دفاع کنند. دانشگاه همیشه در خط مقدم مبارزه با استعمار بوده است. این خفت و خواری که عده‌ای در دانشگاه شعار بازگشت پهلوی بدهند، بسیار زشت و مذموم است. پهلوی نماد فساد، وابستگی و خیانت به کشور بود. اکنون نیز فرزند پهلوی فردی بی‌عرضه است که همیشه دریوزگی امریکا و اسرائیل را می‌کند. 

 فارغ از وظیفه قانونی دستگاه قضایی، وظیفه دانشگاهیان در این زمینه چیست؟
در مورد دانشگاه، بهترین اقدام این است که استادان و دانشجویان به میدان بیایند و این حرکت‌ها را محکوم کنند. این وظیفه آنهاست تا فضای دانشگاه را تطهیر کنند. دوم اینکه مدیران دانشگاه موظفند عناصر مزدور را شناسایی کنند و اجازه ندهند افرادی که صلاحیت ندارند، به عنوان دانشجو در دانشگاه حضور داشته باشند. سوم اینکه مسئولان باید جلساتی با دانشجویان برگزار و عموم آنها را نسبت به مسائل توجیه کنند. بدون شک برخی افراد فریب می‌خورند که باید آنها را از اغتشاشگران جدا کرد. قطعاً تعداد اغتشاشگران اندک است، اما افرادی که سؤال و ابهام دارند، باید در دانشگاه به آنها پرداخته بشود، بنابراین نیاز است مسئولان کشور با آنها گفت‌و‌گو کنند و ابهامات‌شان را برطرف سازند. شکی نیست که جوانان ما، جوانانی بسیار خوب و با فطرتی پاک هستند، حتی استادان دانشگاه به دلیل رابطه عاطفی که با دانشجویان دارند، وظیفه دارند با آنها جلسه بگذارند و آنها را توجیه کنند. ان‌شاءالله با این حضور و همدلی، توطئه دشمن در نطفه خفه خواهد شد. 

غفلت از تقویت مبانی فکری دانشجویان چقدر در بروز چنین حوادث تلخی مؤثر بوده است و آیا اساساً به این غفلت زدگی اعتقادی دارید؟
دانشگاهیان وظیفه دارند روی مبانی فکری دانشجویان کار کنند. اگر نسل جوان با مفاهیم انقلاب اسلامی، گفتمان امام و مقام معظم رهبری و فرهنگ قرآنی آشنا شوند، بیمه خواهند شد. یکی از ضعف‌هایی که در دانشگاه داریم، کم‌توجهی به این حوزه است. در حالی که باید بیش از پیش به آن بپردازیم. تجربه نشان داده است هرچه روی مبانی فکری بچه‌ها کار کنیم، ایمنی آنها در برابر شبهات بیشتر می‌شود. اسلام حقیقتاً دینی است که پاسخگوی فطرت بشر است؛ دینی عقلایی که به رشد و تعالی مادی و معنوی انسان توجه ویژه دارد. لازم است استادان عزیز هم مبانی فکری خود را تقویت و هم برای دانشجویان کار کنند. دانشگاه به‌ویژه در حوزه علوم انسانی باید به مرکزی تبدیل شود که بتواند مبانی اسلامی را نه تنها آموزش، بلکه مدل‌سازی کند. امروز ما مدل حکمرانی ولایت فقیه را داریم که در دنیا بی‌نظیر است و با هیچ تئوری مدیریتی قابل مقایسه نیست. متأسفانه نتوانسته‌ایم این مدل را به درستی تبیین کنیم. سران بسیاری از کشور‌ها به دنبال منافع خود هستند، در حالی که در نظام ولایت فقیه، ولی فقیه با دلسوزی و ساده‌زیستی در کنار مردم است و مدیریتی مبتنی بر عشق، محبت و مبانی عقلایی را دنبال می‌کند. با وجود این توطئه‌ها، ملت ما به طور قوی پشت سر رهبری ایستاده است. امروز کشور دستاورد‌های مهمی دارد که به برکت همین ایستادگی، امریکا را به اضمحلال کشانده و اسرائیل را به وحشت انداخته است. این گفتمان مقاومت به زودی جهانی خواهد شد، بنابراین همه ما دانشگاهیان وظیفه داریم از حیثیت دانشگاه دفاع کنیم و با حضور فعال خود، اجازه ندهیم عناصر معلوم‌الحال به این نهاد مقدس آسیب بزنند.

برچسب ها: دانشگاه ، سیاست ، اهانت
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
captcha
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار