کد خبر: 1317028
تاریخ انتشار: ۱۸ شهريور ۱۴۰۴ - ۱۸:۵۹

جوان آنلاین: کانال تلگرامی ذره بین نوشت:

رخداد ساعتی قبل دوحه را باید «نقطه عطف» در تحولات منطقه غرب آسیا به شمار آورد. قطر به عنوان قطب مهم گاز در معادلات انرژی جهان، نقطه اتصال بسیار مهمی میان نظم جهانی، توسعه‌گرایی و ارتباط با جنبش‌های اسلامی (به مثابه آنتی‌تز نظم آینده منطقه) به شمار می‌رود. از طرف دیگر، قطر - مانند دیگر کشور‌های حوزه خلیج فارس - کشوری است که بنیان نظام اقتصادی و اجتماعی آن بر روی «سرمایه‌گذاری خارجی» سامان یافته و ظرفیت آن در برابر ناامنی بسیار پایین و أسیب‌پذیری آن بسیار بالاست.

اگر بخواهیم پیامد‌های این عملیات را بر نظم منطقه غرب آسیا بسنجیم، باید موارد ذیل را مورد توجه قرار دهیم:

تأثیر بر بازار انرژی

اولین پارامتر، «تأثیر بر بازار انرژی» است.

احتمالا با محکومیت‌های ظاهری بخواهند فورا این پرونده را ببندند. اما باید ابعاد دیگر را هم در نظر گرفت.

تمهید برای نظم جدید منطقه غرب آسیا

دومین پارامتر، تلاش برای ایجاد «نظم جدید منطقه غرب آسیا» توسط ایالات متحده است.

طی این مدت، بار‌ها در مورد این نظم صحبت کرده‌ام. رکن سوم این نظم، «حق عملیات پیشدستانه دفاعی (پیشگیرانه) برای اسرائیل در کل منطقه» است.

باید در خلال بحران‌های اخیر، اسرائیل شعاع عملیاتی خود را از «کشور‌های متخاصم» فراتر ببرد تا بتواند این گزاره را تثبیت کند.

معادلات امنیتی جنوب خلیج فارس

پارامتر بعدی، تأثیر این حمله بر «معادلات امنیتی جنوب خلیج فارس» است.

بی‌تردید هیچ‌یک از کشور‌های حاشیه خلیج فارس و ابرقدرت‌های بین‌المللی نمی‌خواهند «جزیره ثبات» تأثیر منفی بپذیرد.

اما از نگاه اسرائیلی‌ها «زایمان، درد دارد.»

الآن بخش زیادی از معادله، به «پارامتر‌های مستقل» بستگی دارد که خارج از اراده اسرائیل هستند. در میان این پارامترها، موضع حقیقی (و نه اعلامی) حکومت قطر بالاترین اهمیت را دارد.

تأثیر این عملیات بر آینده حماس

پارامتر چهارم، «تأثیر این عملیات بر آینده حماس» است. دست کم چهار نگرش/سناریو متقاوت برای آینده حماس مطرح بود.

از منظر طراحان این عملیات، بهترین سناریو این است که طومار «حماس سیاسی خارج» را بپیچند و با قطع این پشتوانه، کار حماس در غزه را یکسره کنند. اما اولا پیش‌فرض‌ها و ثانیا نتایج این حمله، طبق ذهنیت آنان خواهد بود؟ باید منتظر ماند.

نکته پایانی:

بیش از نیمی از معادلات بعدی متأثر از این عملیات، وابسته به نوع کنشگری «متغیر (های) مستقل» است.

برچسب ها: ترور ، قطر ، حماس
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
captcha
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار