جوان آنلاین: «ژان نوئل بارو» وزیر امور خارجه فرانسه در گفتوگویی مطبوعاتی و در پاسخ به این سوال که آیا ایران واقعا درآستانه دستیابی به سلاح اتمی است، مدعی شد: حملات اسرائیل و آمریکا که مطابق قوانین بینالمللی نبود، موجب به تعویق افتادن فعالیتها در برنامه هستهای ایران شده است، اما مانع از بازیابی این توانمندی در آینده نخواهد شد.
به گزارش ایسنا، آمریکا و رژیم صهیونیستی در حالی با ادعای تهدیدآمیز بودن برنامه هستهای ایران اقدام به حمله متجاوزانه به تاسیسات اتمی ایران کردند که آژانس بینالمللی انرژی اتمی در هیچ یک از گزارشهای فنی خود اشارهای به انحراف فعالیتهای هستهای ایران از اهداف صلحآمیز نکرده و ادعای وجود اهداف نظامی در آن را تایید نکرده بود.
علاوه بر این، جامعه اطلاعاتی آمریکا مدتی پیش از این حمله اعلام کرده بود هیچ شواهدی ندارد که نشان دهد ایران به ساختن یک سلاح اتمی نزدیک است.
حمله نظامی متجاوزانه رژیم صهیونیستی به ایران در سحرگاه ۲۳ خرداد انجام شد. طی این حملات تاسیسات اتمی، مراکز نظامی و اماکن غیرنظامی از جمله مراکز درمانی، زندان اوین و محلههای مسکونی هدف قرار گرفتند که موجب به شهادت رسیدن شماری از فرماندهان ارشد نظامی، دانشمندان هستهای و شهروندان غیرنظامی شد.
آمریکا دوم تیرماه با مداخله مستقیم در این درگیری سه تاسیسات هستهای ایران در فردو، اصفهان و نطنز را با بمبهای سنگرشکن هدف قرار داد. این تاسیسات آسیب زیادی دیدهاند، اما افزایش سطح تشعشعات خارجی در آنها گزارش نشده است.
این حملات متجاوزانه به تمامیت ارضی و حاکمیت ملی ایران در میانه مذاکرات غیرمستقیم تهران-واشنگتن درباره توافقی در زمینه محدودسازی برنامه هستهای ایران و لغو تحریمهای ایران رخ داد. «دونالد ترامپ» رئیسجمهور آمریکا فریبکارانه به وجود فرصتی برای دیپلماسی اشاره میکرد، درحالی که از برنامه رژیم صهیونیستی برای حمله به ایران اطلاع داشت و به حمایت کامل از آن اذعان کرد.
ایران طی عملیات «وعده صادق ۳» و «بشارت فتح» به این حملات متجاوزانه پاسخ داد. درنهایت، حملات متجاوزانه به ایران با پیشنهاد آتشبس از سوی آمریکا در سوم تیرماه متوقف شد.
بارو در گفتوگویی با خبرنگاران روزنامه کوئست فرانس با اشاره به ضرورت حلوفصل دیپلماتیک برنامه هستهای ایران با مطرح کردن ادعاهایی درباره گستره فعالیتهای هستهای آن گفت: ما باید از طریق کانالهای دیپلماتیک برنامه هستهای آنها را در چارچوبی بادوام و سختگیرانه قرار دهیم، همان طور که ۱۰ سال پیش این کار را کردیم. آمریکا در سال ۲۰۱۸ با تصمیم یکجانبه رئیسجمهور ترامپ از این توافق خارج شد. ایران از این بهانه برای احیای دستورکار خود استفاده کرد. این کشور با توسعه توانمندیهای غنیسازی اورانیوم به اندازه ۱۰ برابر بیشتر از حدود حداکثری تعیینشده و به مقدار ۳۰ برابر بیشتر از این حدود پا فراتر از ملزومات توافق منع اشاعه تسلیحات اتمی (انپیتی) گذاشته است.
درخواست بارو برای بازگشت به دیپلماسی برای حلوفصل مسئله برنامه هستهای ایران در حالی مطرح میشود که «اسماعیل بقائی» سخنگوی وزارت امور خارجه ایران در گفتوگویی در این باره گفت: اکنون اعتماد ایرانیها بهشدت آسیب دیده است. به نظرم هیچ اعتمادی وجود ندارد و کاری که آنها کردند خیانتی به دیپلماسی بود. آنها چیزهای زیادی به ملت ایران مدیون هستند، چراکه ما تماما با حسننیت وارد این مذاکرات شدیم و هر کاری که ممکن بود برای حلوفصل صلحآمیز این مسئله انجام دادیم.
او افزود: بنابراین، همان طور که گفتم، به دیپلماسی خیانت شد و پیمان منع گسترش تسلیحات اتمی آسیب زیادی دید. قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل نقض شد و ملت و مقامات کشور من اکنون در حال بررسی اقدام بعدیمان در آینده هستند. ما اکنون درحال بررسی این هستیم که چه کاری باید انجام بدهیم. جهان باید قدردان همکاری ایران با آژانس و شیوه رسیدگی آن به مسائل هستهای باشد.
سخنگوی وزارت امور خارجه ایران تاکید کرد: با توجه به نحوه همکاری با ما آژانس بینالمللی انرژی اتمی و شیوه رسیدگیمان به این مسئله، باید از رخدادهای اخیر درس بگیریم. ما هنوز عضو پیمان منع گسترش تسلیحات اتمی هستیم. ما به توافق جامع پادمانی احترام میگذاریم و آن را رعایت میکنیم که چند دهه است میان ما و آژانس برقرار بوده. به نظرم این موضوعی است که همه باید قدردان آن باشند.
تداوم تماسهای پاریس-تهران درباره آزادی اتباع فرانسوی
وزیر امور خارجه فرانسه در پاسخ به این سوال که چه اطلاعات جدیدی درباره وضعیت شهروندان فرانسوی زندانی در ایران برای ارائه دارد، با ادعایی درباره نحوه نگهداری از این شهروندان فرانسوی که به اتهام «جاسوسی» در ایران زندانی شدهاند، گفت: ما از آزادی «اولیویه گراندو» استقبال کردیم که چند ماه پیش انجام شد. او حدود سه سال در ایران زندانی بود. ما برای آزادی «سیسیل کوهلر» و «ژاک پاری»، گروگانهای دولتی در ایران که به مدت بیش از سه سال است در شرایطی ناشایست نگهداری میشوند که در قوانین بینالمللی شبیه به شکنجه است، فشارها بر ایران را افزایش دادهایم.
وزیر امور خارجه فرانسه در پاسخ به این که پاریس چگونه فشارها بر ایران را در این زمینه افزایش خواهد داد، گفت که پاریس از طریق اعمال تحریمهای اتحادیه اروپا علیه «قضات» مسئول در پرونده این افراد و شکایت از ایران در دیوان بینالمللی دادگستری به بهانه منع شدن این شهروندان فرانسوی از دسترسی کنسولی به سفارت این کشور اقدام خواهد کرد.
وزیر امور خارجه فرانسه در ادامه به تداوم تماسها با همتای ایرانی خود، بهویژه در زمان جنگ ۱۲ روزه میان ایران و رژیم صهیونیستی و درخواست آزادی شهروندان فرانسوی زندانی در ایران اشاره کرد.
بارو در پاسخ به این سوال که با توجه به گزارشها درباره ناپدید شدن یک شهروند فرانسوی ۱۸ ساله در ایران، آیا اطلاعاتی از او وجود دارد، گفت: سفیر ما دراین کشور در حال رسیدگی به این موضوع است. خانواده این مرد جوان مدام با مرکز بحران و پشتیبانی وزارت امور خارجه در تماس است. چیز بیشتری برای گفتن ندارم.
آتشبس فوری لازمه پایان دادن به وضعیت اندوهبار غزه است
وزیر امور خارجه فرانسه در ادامه این گفتوگو در پاسخ به این که چرا سازمان ملل نمیتواند وضعیت هولناک غزه را متوقف کند، گفت: درگیریها تنها به روشی پایدار و تنها از طریق مذاکره و قانون قابل حل است. اصول اساسی سازمان ملل، شامل احترام به تمایت ارضی، حق استقلال مردم، احترام به حقوق بشر و حلوفصل مناقشات به روش صلحآمیز متزلزل شده، اما هنوز منسوخ نشده است. فرانسه و اروپا مخالف تعضیت قوانین بینالمللی سازمان ملل هستند.
بارو در پاسخ به این که ارزیابی او از وضعیت غزه چیست، گفت: یک تراژدی و رسوایی است که باید در اسرع وقع متوقف شود. ما از خواستار آتشبس فوری، آزادی تمامی اسرا در نزد حماس هستیم. این گروه باید به منظور دسترسی بدون مانع جمعیت غیرنظامی غزه به کمکهای انسانی خلع سلاح شود. ما فعالانه به همراه رئیسجمهور برای برگزاری کنفرانس در زمینه راهکار «۲-دولت» آماده میشویم. این چشمانداز سیاسی شامل مشارکت دادن گروهی از کشورها برای اقدامی جمعی به ابتکار فرانسه برای به رسمیت شناختن کشور فلسطین است. درعین حال نیز کشورهای عرب و مسلمان نیز تضمینهایی برای امنیت اسرائیل ارائه خواهند کرد. هدف نهایی این است که دو طرف (اسرائیل و فلسطین) در کنار هم در صلح و امنیت زندگی کنند.
او در ادامه با اشاره به این که برای پاریس، به رسمیت شناختن کشور فلسطین فقط محدود به دولت فرانسه نیست و این کشور در تلاش است شرکای بیشتری را در این ابتکار با خود همراه کند، درباره زمان برگزاری کنفرانس یادشده بیان کرد: این کنفرانس طی هفتههای آتی برگزار خواهد شد. بنابراین، من به تلاش برای متقاعدکردن شمار بیشتری از کشورها برای به رسمیت شناختن کشور فلسطین ادامه میدهم.
وزیر امور خارجه فرانسه در پاسخ به این که آیا این موضع فرانسه موجب تشدید تنشها با «دونالد ترامپ» رئیسجمهور آمریکا نخواهد شد، توضیح داد: رویکرد ما در واقع مکمل رویکردی است که او در دولت اولش اتخاذ کره بود، یعنی تلاش برای نزدیکتر ساختن کشورهای عربی به اسرائیل به منظور تامین ثبات منطقه.
او در پاسخ به این که آیا وزارت امور خارجه فرانسه از حکم بازداشت «بنیامین نتانیاهو» نخستوزیر رژیم صهیونیستی از سوی دیوان کیفری بینالمللی به اتهام نسلکشی و جنایت علیه بشریت در جنگ غزه حمایت میکند، گفت: دیوان کیفری بینالمللی حکم بازداشتی برای گروهی از رهبران جهان صادر کرده است. فرانسه از فعالیت مستقل این دادگاه حمایت میکند. این بر عهده نظام قضائی ما است که به درخواستهای این دادگاه رسیدگی کند، نه دولت.
«ماجد الانصاری» سخنگوی وزارت خارجه قطر درباره دور جدید مذاکرات آتشبس میان جنبش حماس و رژیم صهیونیستی که از دوشنبه هفته جاری در دوحه آغاز شد، گفت: دو هیات حماس و اسرائیل در دوحه هستند و به صورت جداگانه با هر کدام از آنها صحبت میشود. تلاشهای میانجیها بر رسیدن به مرحلهای برای پایان جنگ در غزه متمرکز است.
او توضیح داد: مذاکرات غیرمستقیم غزه برای رسیدن به توافق چارچوبی ادامه دارد و برای ارائه هرگونه نظری در مورد آن خیلی زود است. آنچه مورد بحث است، یک سند چارچوب کلی است و مذاکرات تفصیلی هنوز آغاز نشده است. ما به دنبال پر کردن شکاف موجود در چارچوب مذاکرات و ایجاد یک محیط مناسب هستیم. هنوز برای بحث در مورد جزئیات خیلی زود است، اما برداشتهای مثبتی وجود دارد. این فرآیند زمانبر است و ارائه یک جدول زمانی مشخص برای دستیابی به نتایج امکانپذیر نیست.
پیش از این یک منبع آمریکایی آگاه اعلام کرد که مذاکرات آتشبس میان رژیم صهیونیستی و حماس در دوحه قطر، پیشرفت قابل توجهی در زمینههای مختلف داشته است و در صورت ادامه فضای مثبت کنونی، توافق نهایی ممکن است تا پایان هفته جاری اعلام شود.
این منبع افزود که طرفهای درگیر در مذاکرات جدیت بیسابقهای از خود نشان دادهاند و تفاهمات واقعی در مورد مسائل کلیدی، از جمله کمکهای انسانی و عقبنشینی ارتش اسرائیل از غزه، در حال شکلگیری است.
حمایت نظامی دولت ترامپ از اوکراین
بارو در پاسخ به سوالی مبنی بر این که موضع پاریس درباره توقف تحویل تسلیحات آمریکا به کییف چیست، گفت: ما از بدترین اتفاق که تسلیم اجباری اوکراین بود، جلوگیری کردهایم. بسیاری نگران بودند که پس از دیدار پر تنش رئیسجمهور زلنسکی و رئیسجمهور ترامپ در کاخ سفید، نگران این اتفاق بودند. به لطف تلاشهای فرانسه، بهویژه رئیسجمهور برای وساطت میان اوکرانی و آمریکا، ما از وقوع این سناریو جلوگیری کردیم.
او در پاسخ به این که آیا روسیه باید بیشتر تضعیف شود، گفت: ما در این زمینه در حال نهایی کردن سختگیرانهترین بسته تحریمی خود در سه سال گذشته هستیم. هدف این تحریمها وادار کردن ولادیمیر پوتین به برقراری آتشبس است تا مذاکرات به خوبی انجام شود و به صلحی پایدار بیانجامد.
بارو در ادامه توضیح داد که تحریمهای جدید شامل ممنوعیت نفت پالایششده کشورهایی خواهد بود که هنوز به واردات نفت خام روسیه ادامه میدهند. این بسته تحریمی همچنین شامل ۱۰۰ کشتی دیگری خواهد بود که به گفته وزیر امور خارجه فرانسه توسط مسکو برای دور زدن تحریمهای نفتی استفاده میشوند.
تعرفههای متقابل آمریکا
وزیر امور خارجه فرانسه در بخش پایانی این گفتوگو در پاسخ به اینکه چه نقشی در مذاکرات در زمینه تعرفههای گمرکی دارد که آمریکا قصد دارد علیه فرانسه اعمال کند، گفت: نقش من در هر شرایطی دفاع از منافع فرانسه است. کمیسیون اروپا عهدهدار مذاکرات مستقیم با آمریکا دربار تعرفههای گمرکی است. بنابراین، نقش من باید منافع تجاریمان را به کمیسیون یادآوری کنم. ما یک توافق نابرابر نمیخواهیم که بیشتر به نفع آمریکا باشد. مسئله اعتبار است. آمریکا بزرگترین شریک تجاری اروپاست و برعکس. بنابراین، افزایش تعرفههای گمرکی به نفعمان نیست. به نظرم میتوانیم به توافقی دست پیدا کنیم که در راستای منافعمان باشد.