کد خبر: 1179015
تاریخ انتشار: ۲۵ مرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۴۳
فاز ۱۱ پارس جنوبی مرزی‌ترین میدان مشترک ایران با قطر که به دلیل تحریم‌ها و بدعهدی برخی شرکت‌ها نظیر توتال بیش از ۲۲ سال در وقفه قرار گرفته بود در مدت ۲۰ ماه و با همت مهندسین داخلی به سرانجام رسید. با توجه به ناترازی‌های گاز، دولت سیزدهم با تمرکز بر تولیدی شدن این فاز، اقداماتی همچون جابه‌جایی سکوی دریایی از فاز ۱۲ پارس جنوبی و انتقال آن به محل فاز ۱۱ پارس جنوبی و حفاری چاه‌های تولیدی را در دستور کار قرار داد. از غروب جمعه بیستم مردادماه، اولین مقادیر تولید گاز از این فاز از اعماق زمین برداشت شد. فاز ۱۱ آخرین فاز دریایی پارس جنوبی است که در چند روز آینده توسط رئیس جمهور افتتاح می‌شود. هدفگذاری اولیه برای برداشت از این میدان ۱۱ میلیون مترمکعب و در ادامه ۵۶ میلیون مترمکعب در روز است.

اختصاصی جوان آنلاین: بامداد چهارشنبه هفتم تیرماه، با قرارگیری سکوی تولیدی در محل ۱۱B، شمارش معکوس تحقق رویای بیست‌ساله صنعت نفت‌و‌گاز کشور برای تولیدی شدن فاز مرزی ۱۱ میدان مشترک پارس جنوبی آغاز شد و غروب جمعه بیستم مردادماه، اولین مقادیر تولید گاز از فاز ۱۱ پارس جنوبی از اعماق زمین برداشت شد.
این موضوع ازدو جهت اهمیت دارد. نخست اینکه پارس‌جنوبی میدان مشترک است و هر روز تعلل در برداشت گاز، به‌معنای عدم‌النفع کشور از ظرفیت موجود است. از سوی دیگر، ایران در زمستان با ناترازی گاز روبه‌رو است و افزایش چند میلیون مترمکعبی برداشت گاز از پارس جنوبی می‌تواند به جبران بخشی از این ناترازی کمک کند.

شکسته شدن طلسم طولانی‌ترین پروژه نفتی کشور
فاز ۱۱ پارس جنوبی مرزی‌ترین فاز ایران است و برخلاف بعضی از موقعیت فاز‌های پارس جنوبی این فاز قابلیت تولید از چهار لایه بهره‌ده را دارد. این فاز تنها فاز توسعه نیافته این میدان مشترک گازی است که با وجود مرزی‌بودن، توسعه آن در طی دو دهه گذشته، بار‌ها توسط شرکت‌های ایرانی و خارجی با تعویق مواجه شد و از این بابت ان را می‌توان رکوردار یکی از طولانی‌ترین پروژه‌های نفتی دانست.
در آخرین پرده تأخیر‌ها در توسعه این فاز مهم پارس جنوبی، تیرماه ۹۶ قرارداد طرح توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی به ارزش ۴ میلیارد و ۸۰۰ میلیون دلار با حضور بیژن زنگنه، وزیر وقت نفت، میان شرکت ملی نفت ایران و کنسرسیومی متشکل از شرکت‌های توتال فرانسه، شرکت ملی نفت چین (CNPC) و شرکت پتروپارس به امضا رسید.
توتال رهبری کنسرسیوم پروژه توسعه فاز ١١ پارس جنوبی را بر عهده داشت و سهم این شرکت فرانسوی در این کنسرسیوم ۵۰.۱ درصد، سهم شرکت چینی CNPC به میزان ۳۰ درصد و سهم شرکت پتروپارس ۱۹.۹ درصد تعیین شد. طبق زمان‌بندی اولیه، قرار بود ۴۰ ماه بعد از امضای قرارداد، تولید گاز از میدان فاز ۱۱ پارس جنوبی آغاز شود. به عبارتی، در صورت اجرایی شدن این قرارداد و عدم بدعهدی توتال و CNPC، پاییز ۱۳۹۹ شاهد آغاز تولید گاز از فاز ۱۱ پارس جنوبی می‌بودیم؛ اما این قرارداد اجرایی نشد و با بیش از دو سال معطل ماندن توسط این دو شرکت فرانسوی و چینی، در نهایت فاز ۱۱ برای توسعه به دست متخصصان داخلی سپرده شد.

برآورد برداشت ۵۶ میلیون مترمکعب
در دولت سیزدهم با تمرکز بر تولیدی شدن این فاز، اقداماتی همچون جابه‌جایی سکوی دریایی از فاز ۱۲ پارس جنوبی و انتقال آن به محل فاز ۱۱ پارس جنوبی و حفاری چاه‌های تولیدی در این فاز صورت گرفت و از بیستم مردادماه، تولید آن آغاز شد.
تولید گاز از این ۴ حلقه چاه، حدود ۱۱ میلیون مترمکعب در روز برآورده شده است و قرار است رفته رفته با حفاری چاه‌های جدید، این تولید به رقم ۵۶ میلیون مترمکعب در روز برسد. برای تحقق این هدف، علاوه بر حفاری ۲۰ حلقه چاه باقی مانده، ساخت و نصب یک جکت و یک سکوی جدید در فاز ۱۱، در دستور کار قرار دارد.
طرح توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی با هدف استخراج روزانه ۵۶ میلیون مترمکعب گاز در حال توسعه است که از ویژگی‌های کلی طرح می‌توان به حفاری ۲۴ حلقه چاه، ۲ سکوی تولیدی (هریک به ظرفیت یک میلیارد فوت‌مکعب گاز ترش، معادل ۲۸ میلیون مترمکعب در روز)، دو رشته خط لوله ۳۲ اینچ دریایی به همراه خطوط چهار اینچ تزریق منواتیلن گلایکول و تأسیسات اتصال به ورودی پالایشگاه فاز‌های ۶، ۷ و ۸ و فاز ۱۲ پارس‌جنوبی، طراحی، ساخت و نصب سکوی فشارافزایی برای حفظ و نگهداشت تولید و تأسیسات فشارافزایی به همراه متعلقات کامل اشاره کرد.

بهره برداری از ۶۷ طرح با ارزش بیش از ۱۵ میلیارد دلار
متجلی مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس جنوبی در این خصوص گفت: به‌دلیل این‌که از سال ۱۳۷۹ تا کنون فاز ۱۱ با بدعهدی شرکت‌های توتال، پتروناس مالزی، شرکت "سی‌ان‌پی‌سی چین" روبه‌رو شده بود، بالطبع باید طی این ۲۰ ماه گذشته فعالیت‌های خیلی خوبی در فاز ۱۱ صورت می‌گرفت به‌دلیل این که توانایی تولید از ۴ حلقه چاه در موقعیت ۱۱B امکان‌پذیر هست و به دلیل بحث ناترازی گاز که بالطبع با آن روبه‌رو هستیم هرچقدر زودتر ما از فاز ۱۱ بتوانیم برداشت کنیم به‌سود کشور خواهد بود.
وی گفت: بحث میدان مشترک پارس جنوبی با بسته‌های کاری که در طرح توسعه فاز ۱۱ دو موقعیت A و B تعریف شده این دو آیتم را ما پیشِ‌رو داریم دو حلقه چاه دیگر را دی‌ماه امسال ان‌شاءالله به این ۴ حلقه اضافه خواهد شد و به‌موازات دو بسته سه حلقه چاهی سال آینده این دو بسته هم تقدیم کشور خواهد شد به موازات طرح توسعه میادین دیگر را در برنامه توسعه داریم که میدان گازی پارس شمالی، میدان گازی مشترک فرزاد و همچنین میدان گازی کیش از این برنامه‌ها است.
بر اساس گزارش‌ها از مجموع ۸۳ طرح دولت به ارزش ۳۶ میلیارد دلار سرمایه‌گذاری، تعداد ۶۷ طرح با ارزش بیش از ۱۵ میلیارد دلار تا پایان امسال بهره‌برداری می‌رسد.

نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار