کد خبر: 1169667
تاریخ انتشار: ۱۸ تير ۱۴۰۲ - ۱۸:۱۶

سرویس شبکه‌های اجتماعی جوان آنلاین: کانال تاریخ پهلوی در ایتا متنی با عنوان (غارت آثار باستانی ایران با مجوز رضاخان!) که برگرفته از کتاب اریک اف. اشمیت / مدیر هیأت اعزامی باستان‌شناسی موزه پنسیلوانیا به دامغان در سال ۱۹۳۱ است را منتشر کرد:

با ظهور حکومت پهلوی در سال ۱۹۲۵ رضاخان امتیاز انحصاری فرانسوی‌ها در اکتشاف آثار باستانی را لغو و قانون جدیدی در نوامبر ۱۹۳۰ تصویب کرد که موقعیتی کم نظیر برای قاچاقچیان آثار باستانی ایجاد می‌نمود. در این رابطه نمونه‌هایی مانند انتقال یک محراب کامل از مسجدی در اصفهان به موزه‌های آمریکا، حیرت باستان شناسان جهان را از این غارت سازمان یافته برانگیخت:

«در حین بازدید موزه‌هایی مانند موزة هنر متروپولیتن نیویورک و موزه‌های اسمیتسونین در واشنگتن، فهم این حقیقت که همة این آثار در فاصلة سال‌های ۱۹۲۵ تا ۱۹۴۱ یافت شده‌اند مرا [نویسنده]شگفت‌زده کرد. خصوصاً توجه من به این مطلب جلب شد که دارایی‌های گستردة موزة متروپولیتن که مربوط به دوره‌های ساسانی و اسلامی است و شامل سفالینه‌های بسیار ارزشمند و بی‌همتایی از نیشابور است همه در دهة ۱۹۳۰ به دست آمده‌اند. چگونه محرابی بزرگ از مسجدی در اصفهان پس از گذشت ۱۳۰۰ سال، از جایگاه واقعیش به نیویورک منتقل شده است؟ چگونه این محراب از کشوری مسلمان خارج شده است؟ در حین تحقیق، از روی مدارک وزارت امور خارجه آمریکا دریافتم که این محراب جزء مجموعة وسیعی از اشیا و ساخته‌های مذهبی بوده که قاچاقچیان در دهة ۱۹۳۰ به سرقت برده‌اند!»

نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار