کد خبر: 1102283
تاریخ انتشار: ۰۳ شهريور ۱۴۰۱ - ۲۱:۲۸
سفیر ایران در جمهوری آذربایجان گفت: حجم مبادلات تجاری بین ایران و جمهوری آذربایجان در چهار ماه اول امسال ۷۸ درصد و ترانزیت کالا سه برابر رشد داشته است.

سید عباس موسوی در گفتگوی ویدئویی با رئیس هیات مدیره و مدیرعامل سازمان منطقه آزاد ارس گفت: آذربایجان‌شرقی که منطقه آزاد ارس نیز جزو آن است در حجم تجارت با جمهوری آذربایجان بعد از استان گیلان در ردیف دوم قرار دارد.

وی با بیان اینکه ارس کانون توسعه همکاری کشورهای ۳+۳ شامل سه کشور بزرگ ایران، روسیه و ترکیه و سه کشور منطقه قفقاز جنوبی شامل جمهوری آذربایجان، ارمنستان و گرجستان است، اظهار کرد: بر این اساس دومین نشست موضوع همکاری‌های ۳ + ۳  در ایران برگزار می شود .

موسوی اعلام کرد: تاکید بر این است با حضور کشورهای منطقه شامل سه کشور بزرگ ایران، روسیه و ترکیه و سه کشور منطقه قفقاز جنوبی شامل جمهوری آذربایجان، ارمنستان و گرجستان یک پلتفرم منطقه‌ای تشکیل و همه مسایل اقتصادی، ترانزیتی و انرژی و سایر مسائل در این چارچوب حل شود که در این راستا منطقه آزاد ارس نقطه اتصال کانونی توسعه همکاری این کشورها می‌باشد.

سفیر کشورمان در جمهوری آذربایجان وظیفه‌ سفارت‌ها را بسترسازی برای افزایش مراودات مناطق آزاد با سایر کشورها خواند و یادآور شد: نمایشگاه‌های مهم و بزرگی در باکو برگزار خواهد شد که امیدوارم بخش خصوصی منطقه آزاد ارس در آنها شرکت کند.

وی همچنین با بیان اینکه راه‌اندازی گمرک خداآفرین منطقه آزاد ارس می‌تواند زمینه‌ساز توسعه تجارت خارجی بین ۲ کشور ایران و جمهوری آذربایجان و راه‌گشای تجارت ایران با سایر کشورها شود، عنوان کرد: دولت آذربایجان اعتقاد دارد که مسیر ایران به نخجوان مسیر اصلی است و باید بیشتر مراودات از این طریق انجام شود.

موسوی از طرح پیشنهاد احداث پل در نزدیکی خداآفرین خبر داد و افزود: این پل باید از مسیر ریلی جاده‌ای و خطوط انتقال انرژی برخوردار باشد و راه‌آهن نیز از طریق پل آغاز و در منطقه سیه‌رود وارد نخجوان شود، طبق توافق اولیه خط‌آهن بعد از ورود به خاک ایران به خطوط ریلی جلفا متصل می‌شود و کشور ما با گسترش خطوط ریلی جلفا می‌تواند به ترکیه و در آینده به ایروان، گرجستان و روسیه وصل شود و شبکه‌ای از اتصالات راه‌آهن ایجاد شود.

وی همچنین گفت: در خصوص راه اندازی مجدد قطار مسافربری مشهد- نخجوان موافقت کلی را اخذ کرده ایم، متاسفانه شیوع ویروس کرونا اثری نامطلوب بر رفت و آمدهای مرزی و رونق بازارچه‌های مرزی داشت اما مرزهای هوایی باز است و سعی می‌کنیم تعداد هوایپماهای مسیر تهران باکو را افزایش دهیم.

سفیر کشورمان در جمهوری آذربایجان اعلام کرد: درخواست راه‌اندازی پرواز تهران- نخجوان و باکو-تبریز مطرح شده که با تحقق آن خلاء انسداد موقت مرزهای زمینی پر خواهد شد.

مدیرعامل سازمان منطقه آزاد ارس هم در ۲ محور اصلی مطالبات خود را مطرح کرد که فعال‌سازی پل خداآفرین و احیای قطار جلفا-نخجوان و اعلام آمادگی برای ایجاد خط تولید مشترک خودرو با جمهوری آذربایجان بود.

جید کیانی با بیان اینکه جلفا تنها نقطه دارای زیرساخت‌های ریلی در مسیر کریدورهای کشور است، اظهار داشت:  انتظار می‌رود به ظرفیت‌های موجود ارس توجه شود و با احیای قطار جلفا -نخجوان کریدور شمال جنوب فعال شود.

وی اظهار کرد: زیرساخت های ریلی موجود در منطقه آزاد ارس و جلفا بزرگترین مزیت برای احیای کریدور شمال – جنوب است.

کیانی با اعلام اینکه اتصال قطار ایران به نخجوان باعث افزایش ترانزیت کالا و ایجاد درآمد برای هر دو طرف می‌شود، خاطرنشان کرد: این ظرفیت در منطقه آزاد ارس موجود بوده ولی از آن استفاده کافی نشده است.

وی گفت: با احیای این ظرفیت ارس قابلیت تبدیل به هاب ترانزیتی و صادراتی کشور را دارد.

رئیس هیات‌مدیره و مدیرعامل سازمان منطقه آزاد ارس پیشنهاد کرد با توسعه زیرساخت‌های موجود از جمله پل و گمرک مستقر در محدوده خداآفرین منطقه آزاد ارس، ارتباط مرزی ایران و جمهوری آذربایجان در بازه زمانی کوتاه و باسرعت بیشتر فراهم شود.‌وی ادامه داد: محدوده خداآفرین منطقه آزاد ارس بستر بسیار خوبی برای تولید محصولات کشاورزی و باغی کشور است و بزرگترین پروژه کشاورزی و کشت‌وصنعت کشور بعد از پیروزی انقلاب اسلامی در محدوده خداآفرین منطقه آزاد ارس در دست اجراست و مقرر است ۲۴ هزار هکتار زمین در این محدوده زیر کشت برود که این تولیدات فراتر از نیاز مصرفی داخلی است و عمده آن‌ها صادر خواهد شد. 

کیانی به زیرساخت‌های حوزه آموزش عالی  در منطقه آزاد ارس اشاره کرد و گفت: پردیس ارس دانشگاه تهران فعال‌ترین و موفق‌ترین واحد پردیس کشور می‌باشد که در حال حاضر بیش از ۸۰ دانشجوی خارجی در آن تحصیل می‌کنند و انتظار داریم سفارت ایران در جمهوری آذربایجان در  جذب دانشجویان خارجی پردیس ارس همکاری‌های لازم را داشته باشد.

وی یادآور شد: طی ماه گذشته مرکز آموزش بین المللی فنی حرفه‌ای ارس راه اندازی شده است که  امکان برگزاری دوره‌های حرفه‌ای کارآموزی در بستر صنعتی و صدور مدارک معتبر بین المللی را دارد. این موضوع می‌تواند مورد استقبال کارآموزان جمهوری آذربایجان و نخجوان قرار گیرد.

مدیرعامل سازمان منطقه آزاد ارس تاکید کرد: باتوجه به تجربیات خوبی که در قالب شرکت‌های دانش بنیان و حوزه گلخانه‌ای در ارس وجود دارد، آماده‌ایم در قالب مرکز بین‌المللی آموزش فنی و حرفه‌ای ارس دوره‌های پودمانی در عرصه گلخانه ای را برای کشورهای همسایه برگزار کنیم.

وی با اشاره به وجود ظرفیت های خوب در حوزه صنعت و به‌ویژه صنعت خودرو در منطقه آزاد ارس گفت: ظرفیت تولید خودرو از سال‌ها قبل در ارس وجود دارد و از طرفی واحدهای صنعتی تبریز پشتیبان خوبی در حوزه تولید خودرو در ارس‌اند. در حال حاضر یک کارخانه تولید خودرو در ارس وجود دارد و دو کارخانه نیز در آینده به بهره‌برداری می‌رسد.

کیانی اظهار کرد: از سرمایه‌گذاران حوزه تولید خودرو در جمهوری آذربایجان حمایت می‌کنیم تا ضمن حضور در منطقه آزاد ارس و استفاده از مزایا و ظرفیت های این منطقه، خط تولید مشترک خودرو  در ارس راه اندازی شود.

نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر