آیت‌الله‌العظمی سیدعبدالحسین لاری، پیوند دهنده رویداد مشروطیت با ولایت فقیه
در روز‌هایی که بر ما گذشت، از سالروز ارتحال عالم مجاهد زنده‌یاد آیت‌الله‌العظمی سید عبدالحسین لاری عبور کردیم. اما ژرف کاوی تاریخ و ضرورت آن برای نسل امروز، مانع از آن است که از بررسی کارنامه آن بزرگ نیز عبور کنیم. مقال پی آمده سعی دارد تا با پرداختن به این مهم، حیات پرحادثه آن رهبر روحانی را به خوانش بنشیند و نکات برجسته آن را فراروی علاقه‌مندان به ویژه جوانان قرار دهد. امید آنکه مفید و مقبول آید.
به بهانه سفر فرزند شاه مخلوع به فلسطین اشغالی
در روز‌های اخیر که رژیم غاصب صهیونیستی با سرعت هر چه بیشتر، به لحظه نابودی خود نزدیک می‏شود، یادآوری حقارت دیکتاتورزاده پهلوی در پناه جستن به این حکومتِ لب پرتگاه، برای براندازی نظام جمهوری اسلامی و تداعی ضرب المثل «کوری عصاکش کوری دگر شود»، خالی از لطف نیست
نظری و گذری بر خاطرات شهید آیت‌الله حاج شیخ محمدرضا مؤیدی قمی
اثری که هم اینک در معرفی آن سخن می‌رود، خاطرات شهید آیت‌الله حاج شیخ محمدرضا مؤیدی قمی را در بر دارد. این مجموعه توسط حسین مهدیه تدوین شده و مرکز اسناد انقلاب اسلامی، آن را روانه بازار نشر کرده است.
«زنده‌یاد حجت‌الاسلام غلامرضا حسنی و مواجهه قاطع با تجزیه‌طلبان» در گفت‌وشنود با نصرالله اسداللهی
بار دیگر سالروز رحلت مجاهد خستگی‌ناپذیر زنده‌یاد حجت‌الاسلام‌والمسلمین حاج شیخ غلامرضا حسنی فرا رسید و فرصتی برای واگویه رشادت‌های آن بزرگ فراهم گشت. در گفت‌وشنود پی آمده، نصرالله اسداللهی از اعضای گروه مسلح امام جمعه فقید ارومیه به بازگویی خاطرات خویش از سیره مبارزاتی آن شادروان پرداخته است. امید آنکه تاریخ‌پژوهان انقلاب اسلامی و عموم علاقه‌مندان را مفید و مقبول آید.
خاطرات «ملاحسنی» در قالب اثری خواندنی
اثری که هم اینک در معرفی آن سخن می‌رود، شامل بخش‌هایی از خاطرات زنده‌یاد حجت‌الاسلام حاج شیخ غلامرضا حسنی امام جمعه فقید ارومیه است که در دوران حیات آن بزرگ نشر و توسط مرکز اسناد انقلاب اسلامی یافته است.
نظری بر وضعیت پوشش و حجاب زنان در تمدن‌های توحیدی و غیرتوحیدی
بر اساس آیه ۱۲۱ سوره طه، زشتی برهنگی آنچنان بود که آدم و حوا (ع) پس از فریفته شدن به وعده دروغ شیطان و خوردن میوه ممنوعه و سپس برهنه شدن، به فکر یافتن راه چاره‌ای برای آن افتادند: «فَأَکلا مِنْها فَبَدَتْ لَهُما سَوْآتُهُما وَ طَفِقا یَخْصِفانِ عَلَیْهِما مِنْ وَرَقِ الْجَنَّةِ وَ عَصی‏ آدَمُ رَبَّهُ فَغَوی: سرانجام هر دو از آن خوردند (و لباس بهشتی‌شان فرو ریخت) و عورت‌شان آشکار گشت و برای پوشاندن خود، از برگ‌های (درختان) بهشتی جامه دوختند! آدم پروردگارش را نافرمانی کرد و از پاداش او محروم شد!» به این معنا که زشتی برهنگی و فضیلت پوشیدگی امری فطری است که انسان ذاتاً و بدون نیاز به داشتن فرمانی مبتنی بر رعایت پوشیدگی، به دنبال انجام آن است. اما آیا این امر فطری را می‌توان با نگاهی تاریخی مورد کنکاش قرار داد و درست بودن چنین گزاره‌ای را نشان داد؟ این سؤالی است که در مقال پی آمده به دنبال پاسخ آن بوده‌ایم. امید آنکه علاقه‌مندان را مفید و مقبول آید.
«اصلاحات به روایت حلقه ملکیان» در آیینه یک پژوهش نو انتشار
بی‌تردید وقوع رویداد ۲ خرداد ۱۳۷۶ و تداوم آثار آن تا هم اینک، مرهون نظریه‌پردازی‌هایی است که در کانون‌ها و حلقه‌های نیمه مخفی انجام می‌شد، اما آثار آن در عرصه فرهنگ و سیاست عیان می‌گشت.
«بهائیت در آذربایجان» در آیینه یک اثر نوانتشار
اثری که در این مجال به شما معرفی می‌شود، فعالیت ۴۰ ساله فرقه بهایی در خطه آذربایجان را مورد روایت و تحلیل قرار داده است. این پژوهش از سوی اصغر حیدری انجام شده و مرکز اسناد انقلاب اسلامی به انتشار آن همت گمارده است
برای دکتر ابراهیم حشمت جنگلی و بوسه‌ای که بر دار خویش زد
در روز‌هایی اینچنین، زنده‌یاد دکتر ابراهیم حشمت طالقانی معروف به «دکتر حشمت جنگلی» که نحوه دستیابی قوای دولتی به وی مورد اختلاف تاریخ‌نگاران است با خونسردی و وقار در میان شهر رشت بر دار رفت! اما این موسم فرصتی مناسب برای بازخوانی تحلیلی کارنامه اوست. امری که مقال پی آمده سعی دارد تا با استناد به پاره‌ای روایات و تحلیل‌ها به انجام رساند. امید آنکه تاریخ‌پژوهان ایران معاصر و عموم علاقه‌مندان را مفید و مقبول آید.
اسناد ساواک، فرخ‌رو پارسای را چگونه توصیف کرده‌اند؟
چهره‌سازی از عناصری که در عداد ابواب جمعی رژیم پهلوی قلمداد می‌شدند، قدمتی به درازای ربع قرن دارد. تفاوتی نیز ندارد که فرد مورد تطهیر امیرعباس هویدا باشد، یا فرخ‌رو پارسای، یا نادر جهانبانی یا شعبان جعفری!
۶۸