رضاخان در موسم فرار، ترس جنون آمیز از روسیه حرکت به سوی آینده‌ای نامعلوم!
در روز‌های پیشین، برکشیدن رضاخان را بازخواندیم و اینک در مقال پی آمده، سخن از فرار او در میان است. قزاق پس از اطلاع از نزدیکی قوای روسیه به تهران با چنان سرعتی تصمیم به فرار گرفت که اسباب تعجب اطرافیان شد! این پایان مردی بود که ۲۰ سال بر هم‌میهنان خویش به تندخویی سخت گرفت و جان و مال بسا مردم را فدای منش استبدادی خویش نمود! امید آنکه تاریخ‌پژوهان معاصر و عموم علاقه‌مندان را مفید و مقبول آید.
نامه تاریخی امام خمینی به میخائیل گورباچف، در آیینه یک بازخوانی
اثری که هم اینک در معرفی آن سخن می‌رود، متن و بازتاب‌های نامه امام خمینی رهبر کبیر انقلاب اسلامی به میخائیل گورباچف صدر هیئت رئیسه اتحاد جماهیر شوروی سابق را مورد بررسی قرار داده است
حیات فردی و اجتماعی زنده‌یاد آیت‌الله محمدرضا مهدوی‌کنی در آیینه یک اثر نو انتشار
اثری که هم‌اینک درصدد معرفی آن هستیم، حیات فردی و اجتماعی زنده‌یاد آیت‌الله محمدرضا مهدوی کنی را مورد بازخوانی قرار داده است. بی‌تردید مروری بر زندگی آن بزرگ به نوعی مطالعه تاریخ انقلاب اسلامی نیز هست و این مهم بر اهمیت این دست تحقیقات می‌افزاید. این پژوهش از سوی مهدی قیصری انجام شده و مرکز اسناد انقلاب اسلامی به انتشار آن اقدام کرده است. تارنمای ناشر در یادداشتی کوتاه اینگونه به توصیف موضوع این کتاب پرداخته است:
نظر و گذری بر میراث مخرب یعقوب نیمرودی، برای سیاست، امنیت و اقتصاد ایران
در روز‌هایی که سپری گشت خبری منتشر شد که آنچنان که باید در رسانه‌های داخلی بازتاب نیافت و مورد ارزیابی در خور قرار نگرفت. یعقوب نیمرودی از فعالان امنیتی و اقتصادی دولت اسرائیل در ایران در دوره سلطنت پهلوی دوم، در کهنسالی تسلیم مرگ شد. از سوی دیگر و طبق یک سند محرمانه در شهربانی کل کشور، نامبرده در مورخه ۲۴ شهریور ۱۳۳۹، به عنوان رابط موساد با ساواک وارد تهران شد. این دو مناسبت فرصتی مغتنم است که در باب ابعاد گوناگون فعالیت‌های نامبرده در ایران سخن رود. اقداماتی که به باور او اگر روزی عیان گردد، شگفتی‌های فراوانی را به بار خواهد آورد! امید آنکه تاریخ پژوهان معاصر و عموم علاقه‌مندان را مفید و مقبول آید.
«وهابیت، اندیشه‌ها، کنش‌ها و پیامدها» در آیینه یک پژوهش
روزی که فرقه وهابیت در شبه جزیره عربستان از سوی محمدبن عبدالوهاب بنیاد گذارده شد، کمتر کسی گمان می‌برد که این نحله در آینده جهان اسلام، چه نقش مخرب و ویرانگری خواهد داشت
خوانشي مستند و مجمل از شهيد طيب حاج‌رضايي
اثري كه هم اينك در معرفي آن سخن مي‌رود، زندگي و زمانه شهيد طيب حاج رضايي را مورد بازخواني قرار داده است. اين پژوهش از سوی علي‌اكبر مسگر و مجتبي غفوري انجام شده و مركز اسناد انقلاب اسلامي، به انتشار آن اقدام كرده است.
شهيد آيت‌الله سيداسدالله مدني كه قاطعيت و عطوفت را در مبارزه درآميخت
شهيد محراب آيت‌الله سيداسدالله مدني، در تاريخ به خصالي چند شناخته است: فقاهت، حق‌طلبي، مبارزه، تبعيد و شهادت در زمره اين ويژگي‌هاست.
«پرتوي از انديشه آيت‌الله طالقاني» در آیينه يك اثر نو انتشار
اثري كه هم اينك در معرفي آن سخن مي‌رود، بازخواني منظومه انديشگي زنده‌ياد آيت‌الله سيد محمود طالقاني را در دستور كار قرار داده است.
زنده‌ياد آيت‌الله سيدمحمود طالقاني و پاسداشت نظري و عملي مرزهاي تسامح
در بسا داوري‌ها و روايات از حيات زنده‌ياد آيت‌الله سيدمحمود طالقاني، آن بزرگ به مثابه شخصيتي «متسامح» شناخته مي‌شود.
نقش اردشير جي و همپالكي‌هاي ايراني و انگليسي او در به حكومت رساندن رضاخان
در پايان شهريور هر سال، مجالي براي گفتن از خلع و فرار رضاخان پيش مي‌آيد. اين امر مقارن است با ارزيابي بركشيدن او از سوی باند اردشير جي، عين‌الملك هويدا و ادموند آيرونسايد و ارتقای مرحله‌به‌مرحله وي در عرصه سياست ايران و نهايتاً نشاندن وي بر تخت سلطنت.
۵۰