کد خبر: 907144
تعداد نظرات: ۱۰ نظر
تاریخ انتشار: ۲۶ ارديبهشت ۱۳۹۷ - ۲۲:۰۰
یادداشت مدیر مسئول:
دکتر عبدالله گنجی

روانشناسی مقتدی صدراول شدن ليست منتسب به مقتدي صدر در انتخابات پارلماني عراق وي را به صدر اخبار كشاند. اما رسانه‌هاي غربي و اصلاحات تلاش مي‌كنند علت رأي‌آوري وي را موضعش نسبت به ايران اعلام كنند و در پس اين سخن بي‌فايده بودن آن همه زحمت ايران در دوران داعش را گوشزد نمايند. فراموش نكنيم كه «ناموس تشيع» در عراق است و فراموش نكنيم كه تكفيري‌ها تا چند صدمتري امامين عسكريين رسيدند و از سوي ديگر تا 40 كيلومتري كربلا از استان الانبار جلو آمدند. ايران براي دل‌خوشي مقتدي به عراق نرفت و الان هم چيزي به نام «حضور ايران در عراق» معنا ندارد. روابط معمولي ايران و عراق در جريان است اما رابطه ايران و عراق فراتر از عرف بين‌الملل نظير داد و ستد و منافع ملي است. اساس اين رابطه با محوريت حسين (ع) است و با صادرات و واردات و فشار امريكا و سعودي و... بالا و پايين نمي‌شود. اما در خصوص مقتدي صدر...
مقتدي شخصيتي ويژه دارد كه قضاوت درباره وي به راحتي امكان‌پذير نيست. چندوجهي بودن مشي و شخصيت وي نه بر اثر تدبير، كه جزو شاكله شخصيتي وي است. او كلكسيوني از تضادها و افراط‌ و تفريط‌ است. از جهت تجمع تعارضات، چند‌گانگي شخصيتي، تعاملي و رفتاري بسيار شبيه مصدق يا احمدي‌نژاد ماست. مقتدي نماد افراط و تفريط است و اصولاً از تعادل برخوردار نيست. او در كسوت روحانيت يكباره در هيبت ناسيوناليست ظاهر مي‌شود. او با لباس پيامبر به سوي كمونيست‌ها دست ‌دراز مي‌كند. او در عين فرهنگ طلبگي ابايي ندارد كه به مرجعيت شيعه هم بتازد. او ممكن است چند ماه در قم ساكن باشد، اما سر از رياض و قاهره و اربيل درآورد. او ضد امريكايي است، اما جريانات جهادي عراق را كه با امريكا مي‌جنگند هم قبول ندارد. يك روز بر تمايز خود و اطرافيان با همه تأكيد مي‌كند و يك روز بر لزوم وحدت و پذيرش همه جريانات عراقي در كنار هم سخن مي‌گويد. اما با مذهبيون- كه سال‌ها در كنار هم با صدام مبارزه كرده‌اند- ائتلاف نمي‌كند، بلكه سكولارها و كمونيست‌ها را ترجيح مي‌دهد. او عليه ايران و حتي آيت‌الله سيستاني به‌رغم «تك مرجعي» بودن مكتب نجف مي‌تازد تا ناسيوناليست جلوه كند، اما همزمان در قم به دست‌بوس مراجع ايراني مي‌آيد. او در اوج درگيري دولت عراق با داعش مشغول درگيري با دولت بود و بار مضاعفي را بر آن تحميل مي‌كرد. نيروهاي نظامي وي در شهرك صدر بغداد رژه مسلحانه برگزاركردند اما در قالب سازمان اختصاصي هيچ‌گاه مقابل داعش نايستادند (ممكن است افرادي از وي به صورت شخصي به حشد‌الشعبي پيوسته باشند). او خود را وارث و خونخواه مرحوم پدر و عموهاي شهيد مي‌داند، اما گويي در علماي شهيد عراق هم طبقه‌بندي قائل است و شهداي خود را نسبت به شهداي ديگر حوزه علميه نجف برتر مي‌داند. او گاهي منتهي‌اليه عوام‌گرايي است و گاهي منتهي‌‌اليه روشنفكري. گاهي محور اختلافات در عراق است و گاهي مي‌خواهد محور وحدت باشد. او نه به كسي تكيه مي‌دهد و نه كسي مي‌تواند او را تكيه‌گاه قرار دهد. او نه مخالف ايران است و نه با ايران دشمني دارد. او مي‌خواهد ديده شود. جوان است و جوياي نام. در جامعه عوام‌زده عراق و در حالي كه بحران‌هاي مختلف دروني اين كشور را درگير كرده و منجي و اسطوره طلب مي‌كند، او به ميدان آمده است. اگرچه او به تنهايي قادر به تشكيل پارلمان نيست، اما ترجيح مي‌دهد ائتلاف خود را خارج از تحالف شيعه قرار دهد. اگر قدرت را در اختيار گيرد ترديدي نداشته باشيد كه نماد حماسه و فاجعه ملي در عراق خواهد بود. او اكنون مدعي پرچم‌داري عدالت و مبارزه با فساد است اما با صراحت در لباس روحانيت بر به قدرت رسيدن تكنوكرات‌ها اصرار دارد. او تعامل با خارج از مرزهاي عراق را متفاوت از سياست‌ دولت قرار داد تا جذاب و متفاوت باشد. او كلاً مي‌خواهد با همه و از همه متمايز باشد. او نياز به هل دادن ندارد، چون در نقطه تعادل نايستاده است. مقتدي با همه تراژدي‌هايش نبايد طرد شود. او فقط تاكنون يك ضدامريكايي ثابت‌قدم بوده است. هدف او از ديدار با بن سلمان خودفروشي نبود، عراق را هم نمي‌فروشد. فقط خواست بگويد من خارج از دو قطبي ايران- عربستان قرار دارم و بازيكن آزاد هستم.
او احمدي‌نژاد عراق است با همه محاسن، معايب، تضادها و تعارض‌ها. او جمع اضداد است. منتظر باشيد گذر زمان را ببينيد.

غیر قابل انتشار: ۲
در انتظار بررسی: ۰
انتشار یافته: ۱۰
سیروس کلایی
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۴:۴۸ - ۱۳۹۷/۰۲/۲۷
1
2
سلام جناب دکتر گنجی
اگرچه به لحاظ روانشناسی سیاسی مطالب نزدیک به واقعیت دقیقی را در خصوص مقتدا صدر و تشبیه او به احمدی نژاد بیان کردید اما از نظر زمانی و مکانی انتشار این مطلب را اشتباه می دانم .
از نظر زمانی الآن که تازه نتیجه انتخابات عراق اعلام شده و جریانهای شیعی صدر و العبادی به علاوه اکثریت نمایندگان جریانهای سنی و کردی و سکولار که همگی مخالف نفود جمهوری اسلامی ایران در عراق هستند بیشترین کرسیها را به دست اورده اند و موقعیت ما در عراق لطمه دیده و از سوی آمریکا و عربستان با تمام وجود دنبال جذب این گروهها بویژه شیعیان و تشکیل یک دولت ضدایرانی در عراق هستند و به دروغ انها را تحویل می گیرند و تبریک می گویند جنابعالی در موقعیت سردبیری روزنامه وابسته به سپاه که امروزه عهده دار سیاست خارجی ما در عراق است (سپاه قدس) چنین موضع گزنده و نیشداری را برعلیه مقتدا اتخاذ می کنید اگر عین حقیقت هم باشد برخلاف مصلحت و حکمت است و باعث جری شدن بیشتر این جریان و دوری او و رفتن به دامن آمریکا و عربستان می گردد. متاسفانه اتخاد چنین موضع تندی در این شرایط تا حدودی شبیه آتش زدن پرچم امریکا در مجلس است که بهترین توجیه را برای اقدامات خصمانه ترامپ برای او در سطح افکار عمومی مردم آمریکا و جهان به ارمغان آورد کاش ما عقلانیت را براحساسات خود و جذابیت را بر دفع کنندگی خود غلبه دهیم.
نکته دیگر اینکه ما درکنار مجاهدتها و اقدامات بسیار موثر و مفید در عراق اما اشتباهاتی نیز داشته ایم که اینگونه مخالفانمان در عراق رای بهتری به دست اورده اند یکی از اشتباهات راهبردی ما جناحی عمل کردن در بین شیعیان عراقی است یعنی هرکس که کاملا" موافق ما بوده همان را تقویت و دیگر جریانات شیعی را دفع می کنیم مثل کاری که در داخل می کنیم و جناحی عمل می کنیم و به جای جذب بیشتر دفع می کنیم... ما باید در عراق رابطه متوازن و متعادلی با همه جریانات شیعی و حتی سنی و کردی داشته باشیم و از دخالت در امور جزئی آنان بپرهیزیم باید فراجناحی عمل کنیم همان شیوه آیت الله سیستانی را دنبال کنیم و باعث وحدت شیعیان و مسلمانان عراق و سایر ملل مسلمان بشویم ما باید از فاز تک بعدی امنیتی و نظامی در عراق و سایر کشورهای اسلامی به تدریج خارج و به ابعاد فرهنگی و اقتصادی واردشویم که مسلمانان و شیعیان فقط موقع جنگ و داعش و حمله رژیم صهیونیستی و... ما را نخواهند بلکه در هنگام زندگی و ارامش و در اقتصاد و فرهنگ و... هم خود را نیازمند رابطه همراه با سود و احترام متقابل بدانند... الغرض اینکه میخواهم عرض کنم همه تقصیرها از شخصیت مقتدا و از علاوی و عربستان و آمریکا و... نیست بخشی از این رویگردانیهای سیاسی قابل اصلاح به منش تنگ نظرانه و تک بعدی و نامتعادل خودمان هم بر می گردد... اعتدال هم در سیاست داخلی و هم خارجی راهگشاست اما به شرطی که اکثریت مسئولان به آن پایبند و سیاستهای ما مبتنی بر اعتدال باشند.
با احترام کلایی
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۴:۴۹ - ۱۳۹۷/۰۲/۲۷
0
1
سیروس کلایی
۰۹۱۲۶۸۰۹۳۴۴
پیراسته فر
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۹:۵۹ - ۱۳۹۷/۰۲/۲۷
0
0
بعداز حمله تروریستی داعش در17تیر1395که منجربه شهادت بیش از50نفرومصدومیت70نفرشد،گروه صدر آمدندکارحفاظت از ایست وبازرسی «سیطره»های حرم رابعهده گرفتند،البته این مسئولیت را باقوه قهریه عهده دارشدند!
یک خاطره ازاین گروه دارم،اسفند1394بود(ایام فاطمیه)اینهاآمدنددرحرم عسکریین«سامرا»باخودشان یک گهواره نمادین آورده بودند،شروع کردند به عزاداری،سینه زنی های تند ومراثی ،این مراسم را تانزدیک اذان ادامه دادند-2ساعت-وقت اذان که شد،صفوف اول ودوم را اشغال کردند،یک نفراز(50نفرروحانی همراه)رابه جایگاه امام جماعت فرستادند!اذان را هم خودشان گفتندبا بلندگوهای دستی که داشتند،همزمان ازحرم اذان پخش می شد،خلاصه طوری شلوغش کردندکه مسئولین حرم عسکریین ازترس !جرئت حضورپیدانکردند(نه امام جماعت حرم آمد ونه گروه حفاظت وستادنمازجماعتشان)وتمام کارهارا بعهده گرفتند، آنروزبیش از500نفرزائران درصف جماعت بودند ونمازهم برگزارشد،من هم که معمولاً مراسمات را درسایت وکانال خبری پوشش می دادم،جرئت اقدام هیچ کاری(عکسبرداری صفوف نمازجماعت) رانتوانستم بکنم
اینها«گروه صدر»همیشه کارهایشان باقوه قهریه است،براه انداختند تجمعات واعتراضات چندصدهزاری را درمیدان «التحریر» منطقه الخضراء که همه ازآن مطلع اند وبا همین شیوه هیجانی نیروهایشان را تاانتخابات درصحنه نگه داشتندوسرانجام 54کرسی از329کرسی پارلمان را(سائرون)تصاحب کنند.
فرهادی مرکزجذب
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۱:۱۲ - ۱۳۹۷/۰۲/۲۷
1
2
فوق العا ده بود
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۸:۰۴ - ۱۳۹۷/۰۲/۲۸
1
1
نتیجه دخالت درامورعراق پیروزی مقتدی صدراست که تمایل به عربستان وعدم دخالت ایران درعراق دارد
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۴:۴۸ - ۱۳۹۷/۰۲/۲۹
0
1
س . کلایی:
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۳:۴۸ - ۱۳۹۷/۰۲/۳۰
2
0
سلام دکتر گنجی خوب تحلیل کردند .آقای علایی شما خودتان راکشتيدبااين اعتدال .رفتاری..یک اشتباه آقای گنجی که احمدی نژاد با پرچم فدایی ولایت آمد ومردنبودپاي حرفش بایستد ولی صدر فردی رد ورک هستش .بااین همه نامتعادلي از احمدی نژاد مردتره ...
ناشناس
|
France
|
۱۴:۴۷ - ۱۳۹۷/۰۲/۳۱
0
0
اولین مقاله ضد احمدی نژاد است که بدون دلخوری وتعصب خواندم ....شاید بخاطر شرایط خطیری است که مواجه با آنیم.
بهرحال ممنون
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۲۲:۳۵ - ۱۳۹۷/۰۳/۱۶
0
0
اگر مابرای خداجنگیدیم نباید مزدمان را از عراق ودیگران بخواهیم ولی این را بدانید اگر مقتدی صدر با امریکا سازش کرد اصلا بهت زده نشوید
گمنام
|
Iran, Islamic Republic of
|
۲۳:۳۳ - ۱۳۹۸/۱۰/۱۲
0
0
سلام بااجازه ازمتن کپی و استفاده کردیم.
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار