پویش «هر هیئت، آزادی یک زندانی» برای دومین سال متوالی برگزار و نزدیک به ۱۵۰۰ زندانی از این طریق در استان‌های مختلف آزاد شدند. این پویش سال گذشته با خلاقیت ستاد دیه و شورای هیئت‌های مذهبی استان یزد کلید خورد و فقط در سه استان اجرا شد، اما امسال به ۱۰ استان گسترش یافت
حسین خزایی*
دموکراسی به‌عنوان شیوه زندگی سیاسی در جهان مدرن بر مبانی و اصولی استوار است که در طی فرآیند درازمدت مبارزه برای ایجاد حکومت دموکراتیک، تکوین یافته‌اند. جوهر این اصول و مبانی را می‌توان در اصالت برابری انسان‌ها، اصالت فرد، اصالت قانون، اصالت حاکمیت مردم و تأکید بر حقوق طبیعی، مدنی و سیاسی انسان‌ها یافت.
عفو مصداقی زندانیان از سوی قوه قضائیه در سال‌های گذشته و قبل از دوران تحول در مجموع به ۴هزار مورد هم نمی‌رسید. یعنی در طول یک‌سال تعداد محکومانی که پرونده آن‌ها با معیار‌های خاص و دقیقی بررسی می‌شد و عفو می‌گرفتند کمتر از ۴ هزار نفر بود. در سال ۹۹ حداقل ۱۹هزار فقره فقط عفو مصداقی در کمیسیون مرکزی عفو و بخشش به محکومان اعطا شد و این جدای از عفو‌های مربوط به مناسبت‌های خاص و اعیاد است.
امیرحسین صفدری*
در تمام کشور‌های دنیا حمایت از حیثیت و آبروی افراد یکی از مهم‌ترین اهداف آنهاست. در همین راستا قانونگذار ما در قانون مجازات اسلامی و دیگر قوانین مرتبط با آن عناوین مجرمانه‌ای تحت عنوان نشر اکاذیب و افترا را پیش‌بینی کرده است.
بررسی قانون‌گریزی، علل و ریشه‌های آن در گفتگو با دکترصادق بشیره
بحث قانون‌گریزی و دور زدن قانون از جمله مسائل مهمی است که برای تدقیق و آسیب‌شناسی آن می‌بایست از وجوه گوناگون به بررسی آن پرداخته شود. آنچه در این خصوص بیش از همه مورد توجه است و اغلب از سوی متولیان مورد توجه قرار می‌گیرد، تعیین و تصویب قوانین بیشتر و دقیق‌تری است که بتواند جلوی این معضل را بگیرد
بی‌توجهی به قوانین و دور زدن آن، می‌تواند مشکلات و آشفتگی‌هایی را در جامعه ایجاد کند. دور زدن قوانین اگر گسترش پیدا کند، اساس کار یک جامعه مختل و جامعه به سردرگمی مبتلا می‌شود. یک حقوقدان در گفتگو با «جوان» یکی از دلایل قانون‌گریزی را نبود آموزش در این زمینه دانست و تأکید کرد دانش‌آموزان کشور ساده‌ترین قوانین را هم نمی‌دانند و یک فرد دیپلمه با ورود به یک اداره به سادگی شوکه می‌شود و دنبال راه در رو برای حل مشکل خود می‌گردد.
استحکام و انسجام هر جامعه‌ای، توجه به قانون و رعایت آن است و قانون پذیری و قانون‌گرایی در جامعه به منزله پذیرش منطق قانون است. با وجود این، برخی شهروندان روی از قانون بر‌می‌گردانند و قانون‌شکنی می‌کنند. روزی نیست که در شهر قدم بزنیم و موتورسیکلت‌هایی که با زنجیر و قفل، پلاک خود را پوشانده اند نبینیم. برای تبیین دلایل قانون‌گریزی همانند هر پدیده اجتماعی دیگر باید از زوایای مختلف به آن نگاه کرد.
در چند دهه اخیر نمایندگان مجلس نتوانسته‌اند قوانین مرتبط با محیط‌زیست را به‌خوبی مدون کنند و همین مسئله موجب دست‌اندازی برخی فرصت‌طلبان به منابع کشور شده است
۳۱