کد خبر: 967080
تعداد نظرات: ۱۰ نظر
تاریخ انتشار: ۰۳ شهريور ۱۳۹۸ - ۲۲:۲۰
سرمقاله مدیرمسئول
کلمات ظلم، ظالم و مظلوم از ادبیات رایج در قضاوت عمومی ایرانیان است که هم ریشه عاطفی و هم ریشه اعتقادی دارند.
دکتر عبدالله گنجی
کلمات ظلم، ظالم و مظلوم از ادبیات رایج در قضاوت عمومی ایرانیان است که هم ریشه عاطفی و هم ریشه اعتقادی دارند. اما بر سر اینکه چه کسی یا چه جریانی یا چه سازمانی ظلم می‌کند و یا مظلوم واقع می‌شود تفاسیر موسّع است. وقتی بین مردم و حاکمیت قضاوت می‌شود عموماً ظلم‌کننده را حاکمیت می‌دانند، زیرا باور عمومی این است که قوه قهریه در اختیار حکومت است و اگر لجام‌گسیخته استفاده شود موجب ظلم می‌شود. اما کمتر از ظلم مردم به مردم و مردم به حاکمیت گفته می‌شود. شاید علت اصلی آن نگاه نخبگان، سخنگویان و تریبون‌داران به انتخابات است. اما وقتی از ظلم به نظام سخن می‌گوییم یعنی چه؟ چه کسانی ظلم می‌کنند؟ و چگونه این ظلم محقق می‌شود؟ نماد‌های آن کدام است؟ مگر نظامی که صاحب قوه قهریه (پلیس، دستگاه امنیتی و قضایی) است امکان دفاع از خود را ندارد؟ اما ظلم به نظام به سبک جنگ مسلحانه و براندازانه نیست که نظام نیز در همان تراز ظاهر شود. در یک تقسیم‌بندی کلی: آیا اغیار به نظام ظلم می‌کنند یا خودی‌ها و مدعیان آن؟ آیا کسانی که به نظام ظلم می‌کنند تصمیم آگاهانه گرفته‌اند یا متوجه آنچه می‌کنند نیستند؟ بدون تردید آنچه اغیار می‌کنند دشمنی است و کسی از دشمن توقع ندارد که دشمنی را کنار بگذارد. دشمن درصدد نابودی است و نابودی امری فراتر از ظلم است. ظلم آنجاست که حقی را از شما سلب کنند. دشمنی که دنبال نابودی شماست، سلب یک حق دیگر معنایی نمی‌یابد؟

سخت معتقدم بیشترین ظلم به نظام جمهوری اسلامی از سوی مدعیان آن انجام می‌شود. همان‌گونه که بیشترین ستم در حق امیرالمؤمنین از سوی صحابه پیامبر شد و همان‌گونه که امام خمینی فقط به «خیانت دوستان» که رسید فرمود: «خدا مرگ مرا برساند که بیش از این شاهد خیانت دوستانم نباشم.» همه آنچه به عنوان ظلم به آل‌الله در صدر اسلام می‌دانیم، ظلم کفار و اغیار و روم و یونان و ایران نبود که ظلم مدعیان پیامبر اسلام بود.

نظام ما نیز این چنین است و بسیاری مشغول ظلم به نظام هستند، اما ممکن است همان ظالمان گمان کنند سرسپرده نظام جمهوری اسلامی، امام و رهبری هستند.

اولین و مهم‌ترین کسانی که به نظام ظلم می‌کنند کسانی هستند که مشغول کاهش و تراشیدن سرمایه اجتماعی نظام هستند، زیاده‌خواهی، رفتار‌های ناهمتراز با نظام اسلامی از سوی کارگزاران آن، پلشتی‌های اخلاقی از مدیران حکومت، کیسه‌های نودوخته شده در زیر پوست حاکمیت دینی و... عامل کاهش سرمایه اجتماعی نظام است و برای نظام مردم‌سالار هیچ ظلمی بالاتر از کاهش سرمایه اجتماعی و اعتماد عمومی نیست و مقابله با کاهش سرمایه اجتماعی ازسوی نااهلانِ به درون خزیده نیاز به قیام و نهضتی تمام‌عیار دارد. ­­

دومین دسته از ظلم‌کنندگان به نظام اسلامی کسانی هستند که در حکومتند، اما فهم حکومتی از رفتار، سخنان، مواضع و مطالبات خود ندارند. گویی عضو یک گروه چریکی‌اند. نه تعامل با مردم را می‌فهمند و نه حوصله شنیدن دارند، نه جذب را می‌فهمند و نه اثرات دفع را، نه مردم‌سالاری را با ارزش‌گرایی همسو می‌کنند و نه حد و مرز خود را می‌دانند. این افراد می‌توانند در یک دستگاه امنیتی-انتظامی باشند، در شهرداری، در گمرک، در بانک، تریبون و هرکجای این دیوان‌سالاری بزرگ باشند، اما نمی‌فهمند که تولید تنفر در یک ارباب‌رجوع یا یک متهم چه اثرات درازمدتی دارد و انباشت تنفر چگونه به لشکر ناراضیان تبدیل می‌شود.

سومین دسته کسانی هستند که هنگام احساس تکلیف، مضرات فردی، اجتماعی، بازتاب‌ها و دستاورد‌های مواضع، رفتار، سخنان و اقدامات خود را نمی‌دانند یا نمی‌فهمند. تکلیف فردی در کارگزاران نظام اسلامی نمی‌تواند از مصلحت عمومی و تکلیف اجتماعی تبعیت نکند. وقتی تابلوی حکومت بالای سر شماست سخن شما سخن فرد نیست که پاسخگوی آن همه حاکمیت است و گویی شما ناخن را در صورت نظام فرو برده‌اید، اما با احساس تکلیف فردی از شر نفس لوامه فرار کرده‌اید، اما ضربه به نظام اسلامی وارد شده است.
 
چهارمین دسته کسانی هستند که مرتب در حال مثال‌آوری از بیرون برای راستی‌آزمایی اقدامات و تصمیمات حاکمیتند تا الگوی بومی مسیر تمدن‌سازی نهادینه نشود. حضرت امام فرمود: «خدا لعنت کند دست‌هایی را که خودباوری را در جوانان ما می‌کشند و می‌گویند هرچه هست آنجاست». (غرب) کار این افراد به سخره گرفتن نظام، سیاست‌ها، تدابیر و آورده‌های آن در مقابل چشم ملت است.

پنجمین دسته کسانی هستند که زیر تابلوی نظام دینی، سیری‌ناپذیرند، مزایای نسبی اقتصاد کشور و رانت را دالان حرکت خود کرده‌اند، یقه آخوندی پوشیده‌اند، اما از یک‌سو سیر نمی‌شوند و از سوی دیگر فاقد خاصیت و کارآمدی در عرصه مدیریت هستند. بی‌عرضگی زیبنده آنان است و آنان آینه مخدوش و گردگرفته‌ای هستند که صدف انقلاب اسلامی را به لجن کشیده‌اند. جوانان انقلابی باید با پرچم عدالت‌خواهی و شایسته‌خواهی دکان آنان را به تعطیلی کشانند.

ششم ظلمی است که مردم از طریق انتخابات به خود می‌کنند. بین رأی و نیازشان همبستگی وجود ندارد. کسانی را بعضاً برمی‌گزینند که از طریق ناکارآمدی یا سیری‌ناپذیری هم مشغول ظلم به، ولی نعمت هستند و هم تصویری مخدوش از نظام به همان مردمی که انتخاب‌شان کرده‌اند مخابره می‌کنند. راه چاره این است که اجزا و افراد حاکمیت برای هر رفتار خود مضرات و آفت قائل باشند، مسئولیت را امانت بدانند، «نحن اقرب من حبل‌الورید» را باور داشته باشند و در اتاق شیشه‌ای زندگی کنند و مردم این تجربه اندوخته را در هر انتخاباتی یک پله به کمال برسانند.

هفتم کسانی هستند که همه‌کاره حکومتند، اما گویی قوانین سلبی حکومت قرار است سراغ آنان نیاید و اگر آمد قیصریه را به آتش می‌کشند و هزاران سرّ در سینه و بگم‌بگم را در قبای زشت شبهه می‌پیچند و به خورد اجتماع می‌دهند. ناراحتی‌شان نه برای نظام و مردم که صرفاً برای خودشان است و فقط زمانی سرحال و همراهند که سند مصونیت در جیب‌شان باشد وگرنه چوب حراج به سرمایه اجتماعی نظام را مباح می‌دانند.

هشتم کسانی هستند که آنچه باید به موقع بگویند نمی‌گویند. اصولاً اقناع اجتماعی در نظام مردم‌سالار آویزه گوش‌شان نیست. فاصله بین اقدام و گفتن، چرایی رفتار، تصمیم، دستگیری، محکومیت و... را به اندازه چند درد زایمان طول می‌دهند تا دشمن زیرک و دوستان نادان گرد و خاک برپا کنند و در این گرد و خاک چهره منور نظام گم شود. آنگاه به صحنه می‌آیند تا داروی بیهوشی‌شان را به رخ بکشند. همه می‌گوییم ظلم پایدار نمی‌ماند، اما سخت معتقدم ظلم به آورده بزرگ امام و نظام مظلوم جمهوری اسلامی موجب خواری ظالم در همین دنیا خواهد شد. بگردید و مصادیق آن را در اطراف خود پیدا کنید.
غیر قابل انتشار: ۰
در انتظار بررسی: ۰
انتشار یافته: ۱۰
محمدرضا کیانفر
|
Sweden
|
۱۱:۲۰ - ۱۳۹۸/۰۶/۰۴
5
2
عبدالله گنجی مدیر روزنامه جوان نوشت: مردم از طریق انتخابات به نظام ظلم می‌کنند زیرا به کاندیداهایی رأی می‌دهند که تصویری مخدوش از نظام مخابره می‌نمایند.

آقای گنجی،
برای معرفی نظام نیاز به مخابره تصویر نیست زیرا اصل نظام را عالم و آدم می‌شناسند مردم فقط به کاندیداهایی رأی می‌دهند که راه را برای برکناری نظام از طریق:
1- علنی،
2- قانونی،
3- مسالمت آمیز،
هموار سازند.

سرور گرامی،
تنها راه نجات کشور اتحاد ماست که هم‌صدا جمهوری اسلامی را تشویق به انجام دو فوریت نماییم:
1- مذاکره با آقای ترامپ برای دفع تهدیدات خارجی،
2- به رسمیت شناختن حق آزادی بیان مصوب قانون اساسی جهت حل مشکلات داخلی،
با تشکر از توجه شما،
پاسخ ها
علی
| Iran (Islamic Republic of)
۱۷:۱۷ - ۱۳۹۸/۰۶/۱۰
جناب کیانفر مذاکره در قاموس غربیها یعنی فریب و نیرنگ و تضعیف کشور مورد نظر و آماده کردن آن کشور برای بلعیده شدن! همانند عراق و لیبی و... مذاکره یعنی آغاز تهدیدات و تهاجم خارجی! درسته که کاندیداهای غرب زده غیر مستقیم نمایندگان و تامین کننده خواسته های غربیها هستند نه مردم و مملکت ایران! اما متاسفانه با مغلطه گری و سفسطه و وعده های زیبا مردم و امثال شما را فریب می‌دهند و رای میلیونها نفر را مصادره! اگر ابن کاندیدها با صراحت مواضع خود را با مردم درمیان بگذارند هرگز و هیچ زمان قادر به فریب مردم نخواهند شد. اگر شما به امید براندازی نظام نشسته اید! همان بهتر که به اپوزیسیون خارج از کشور ملحق شده و بجای عرق ریختن در اینجا میل بفرمایید عرقی در آنجا! و همزمان بسازید کشور مورد علاقه زبر چتر امریکا را در عالم رویا!
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۱۸ - ۱۳۹۸/۰۶/۰۴
3
7
باید نظام در خدمت مردم باشد نه اینکه مردم در خدمت نظام
نظام برای آن شکل گرفته که به مردم خدمت کند و اوضاع مردم را سر و سامانی بدهد. ولی از نوشته شما اینطور برداش کردم که برای شما اصل نظام است و مردم فرع و این مردم هستند که باید در خدمت نظام باشند.
ناشناس
|
United States of America
|
۱۴:۳۱ - ۱۳۹۸/۰۶/۰۴
5
6
کسی که ظلم میکنه نظامه که به مردم وکشور خیانت کرده
ناشناس
|
United States of America
|
۲۰:۵۳ - ۱۳۹۸/۰۶/۰۴
4
0
اقای گنجی بعدازملاقات احتمالی ترامپ وروحانی تکلیف ۴۰ سال مرگ برامریکا وخسارتهایی که به مردم وکشور واردشده ودونسلی که نابودشده اندوتکلیف جانبازان وخانواده شهدا چه خواهد شد یکبارهم شده به وجدانت رجوع کن وخیانت به مردم وکشوررا واشکافی کن
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۲۰ - ۱۳۹۹/۰۸/۳۰
بعد از 40 سال فهمیدیم که مشکل ما امریکا نیست بلکه مسئولینی است که امریکا را بهانه ویرانی اقتصاد و عدم پاسخگویی مفاسد و اختلاسها کرده اند.
س
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۷:۰۴ - ۱۳۹۸/۰۶/۰۸
3
0
سلام علیکم
از جوان به مدیر مسئولی برادر انقلابی و حزب اللهی دکتر گنجی عزیز بعید است که اظهار نظرها و پیام های ضد نظام را منتشر کند.
این دلیل آزادی اندیشه نیست. این تریبون دادن به عناصر ضد انقلاب و طرح دیدگاه‌های آنهاست که هیچ وجه شرعی و قانونی ندارد.
این را لازم نیست منتشر کنید جهت تذکر مطرح شد.
موفق و مؤید باشید. ملتمس دعا
مدیر پایگاه باسلام و ضمن تشکر از توجه شما. جوان آنلاين تنها از انتشار پيام‌های حاوی تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط، فحش و ناسزا معذور است و در غیر این صورت مانع انتشار نظرات نمی‌شود.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of)
۱۰:۱۷ - ۱۳۹۹/۰۸/۳۰
نظامی که حاکمیت مردمی اش به حاکمیت حزبی تغییر کرده باشد نمیتواند منافع و رفاه و پیشرفت عمومی را دنبال کند و نگران گرانی و بیکاری و مفاسد اجتماعی و اداری و قضایی باشد. دستگاه قضایی درخدمت حزب مشخص عمل میکند بخصوص از زمان ریاست رئیسی افتضاح شده
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۴:۰۲ - ۱۳۹۹/۰۱/۲۱
0
0
بربابا دلت خوشه
خ
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۳:۵۶ - ۱۳۹۹/۱۲/۲۸
0
0
ظلم تاکیه چرا این تحریما برداشته نمیشود تاکیه ماباید مستجربمانیم آخ تاکیه
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار