نويسنده: زينب عامري
مقام معظم رهبري در سخنان خود در سالگرد ارتحال امام خميني (ره)با انتقاد از افرادي كه «عقلانيت» را نقطه مقابل «انقلابي گري» قرار ميدهند، فرمود:«عقلانيت واقعي در انقلابيگري است.»
1- نشانه آشكار سخنان رهبري در روزهاي بعد بيش از هميشه نمايان شد. حملات تروريستي در تهران تنها نمونه كوچكي از صدها موردي است كه از مدتها پيش، امنيت كشور را تهديد ميكرد اما با هوشياري نيروهاي دفاعي و سربازان ولايت تا كنون كنترل شده است. برخي جريانات فكري در داخل كشور بارها به مسئله دفاع از حرم در سوريه خرده گرفته و حتي از آن با عنوان«تز سياسي غيرعقلاني» ياد و درحقيقت طبق بيانات رهبري روحيه شهادت طلبي و انقلابيگري را معارض با عقلانيت جهان امروز ترسيم ميكردند. حادثه روز چهارشنبه سند عيني و محكمي بر اين حقيقت بود كه اولاً تكفير اصلاحطلب و اصولگرا نميشناسد و دوم اينكه دفاع از امنيت كشور خارج از مرزها نه تنها يك تز سياسي و جناحي نبوده و نيست بلكه بزرگترين عقلانيت عصر حاضر است و اين حقيقتي است كه برخي زود و عدهاي ديرتر بدان رسيدهاند و امروزه تمام تفكرات سياسي داخل كشور، مستقيم يا غيرمستقيم به آن اذعان دارند.
2- يكي از وجوه مهم عقلانيت انقلابي از نخستين روزهاي مبارزه تاكنون حركت در مسير «وحدت در مقابل دشمنان» بوده است. وحدت درون گروهي تنها عاملي است كه ميتواند ضامن بقاي سياسي يك جامعه باشد. امام علي (ع) ميفرمايد:«هيچ عاملي مهلكتر از عدم اتفاق و پراكندگي در برابر دشمن نيست. به خدا سوگند اين واقعيت قلب انسان را ميميراند و دچار غم و اندوه ميكند كه دشمنان ما در باطل خود وحدت دارند و شما در حق خود پراكنده و متفرق هستيد.» در شرايط كنوني كشور نيز كه دشمنان نظام و انقلاب از هر سو درصدد تضعيف و فروپاشي انقلاب هستند هيچ عاملي اثرگذارتر از وحدت دروني نيست. برخلاف برخي رسانههاي جريانات تجديدنظر طلب كه به تفكيك و فاصلهگذاري بيشتر دولت با رقيب سياسي خود تأكيد و از واژه تخريبگر براي آن استفاده كردند، بايد در مسير نزديكي، وحدت، همدلي و بازتوليد قدرت داخلي حركت كرد. لزوم «هم افزايي قدرت در داخل» از ضروريات روز جامعه ايران و مصداق عيني«عقلانيت» است و لزوماً به حادثه روز چهارشنبه محصور نميشود بلكه يك اصل كلي در تمام شرايط است.
بديهي است بر خلاف جرياناتي كه انقلابيگري و عقلانيت را روياروي هم قرار ميدهند تفكري به نام«عقلانيت غير انقلابي» را نميتوان براي يك كشور اسلامي مفروض داشت. دستجات فكري كه چنين مسائلي را مطرح ميكنند در حقيقت، مسير خروج از زير بيرق نظام و انقلاب را درپيش گرفتهاند. برخي افراد عامدانه و برخي غيرهدفمند اما هردو به يك نقطه ميرسند و آنجا بيرون از مرزهاي فكري جمهوري اسلامي است. ايران اسلامي همواره در مسير عقلانيت بهترين دستاوردها را حتي از سختترين چالشها عايد خود كرده است اما خروج از مسير انقلاب و عقلانيت انقلابي، جز هزينه براي كشور و نظام به بار نياورده است. حادثه روز چهارشنبه كه مقام معظم رهبري از آن با عنوان كنايهآميز«ترقه بازي»ياد كردند سندي روشنتر از آفتاب بر لزوم تأكيد و بسط بر عقلانيت انقلابي در داخل كشور بود؛ عقلانيتي كه مدافعان حرم را براي مبارزه در سختترين شرايط جهت حفظ امنيت كشور راهي خارج از مرزها ميكند؛ همان عقلانيتي كه امروزه گريز ناپذيري آن به اثبات رسيده است.