کد خبر: 416696
تاریخ انتشار: ۲۴ مهر ۱۳۸۹ - ۱۰:۵۸
چمدان های ایپکپس به فرودگاه می رود
جدی جدی ژاپنی ها در حال جمع کردن رخت خود از طناب نفت ایران هستند تا در شیپور آماده باش برای شرکت های ایرانی دمیده شود. ماجرای ترک ایران توسط این شرکت ژاپنی چند هفته پیش آغاز شده بود که با دستور وزیر نفت هیچ یک از مسولان صنعت نفت نباید در این خصوص اظهار نظر می کردند تا این که مدیر عامل مناطق نفت خیز جنوب در گفت و گو با فارس به انتقاد از این شرکت پرداخت و در اظهار نظری عجیب مدعی شد که اطلاعات اینپکس از میدان نفتی آزادگان ناصواب بوده است.
یک منبع اگاه در گفت و گو با "جوان" از راهکارهای در نظر گرفته شده برای جایگزین کردن شرکتی ایرانی و یا چینی در این پروژه بزرگ خبر داد و گفت : نبود اینپکس در اهواز تاثیر چندان زیادی بر اجرای پروژه نخواهد گذاشت .
این اظهار نظر یکی از مسولان طرح توسعه ای میدان نفتی آزادگان است که در گفت و گو با جوان با بیان این مطلب خارج شدن اینپکس را از این پروژه چندان مهم ارزیابی نمی کند.
این مقام مسول که نخواست نامش فاش شود گفت: : توسعه آزادگان روی روند سابق برنامه‌ریزی در حال اجراست و قصد داریم و تولید روزانه را به بیش از 50 هزار بشکه نفت برسانیم.
گزارش پایگاه خبری پان اورینت ژاپن هفته گذشته اعلام کرده بود که دولت اوباما از شرکت اینپکس ژاپن خواسته است تا به طور کامل از میدان نفتی آزادگان ایران کناره گیری کند.
واشنگتن از اینپکس خواسته است تا از میدان نفتی آزادگان به طور کامل کناره گیری کند، در غیر این صورت این شرکت ژاپنی به دلیل همکاری با ایران نیز از سوی دولت آمریکا مجازات خواهد شد. هم اکنون سهم کنونی اینپکس در میدان آزادگان 10 درصد است.
مسولان وزارت نفت در خصوص وضعیت ایتپکس و این که قرار است چه اقدام خاصی در خصوص ماندن یا نماندن این شرکت ژاپنی در دستور کار قرار دهند درسکوت خبری به سر می برند.

ابتدای آزادگان چه بود؟
یک سال بعد از کشف میدان آزادگان، به دنبال مذاکراتی که میان ژاپن و ایران برای توسعه این میدان جریان داشت، کنسرسیومی ژاپنی به سرپرستی شرکت ژاپنی اینپکس، مطالعات لرزه نگاری در این زمینه را آغاز کرد و قرارداد دو میلیارد دلاری توسعه میدان نفتی آزادگان در بهمن١٣٨٢ میان ایران و ژاپن به امضا رسید و پیش بینی می‌شد با اجرای این پروژه تا سال 2013 میلادی روزانه ٢٦٠هزار بشکه به تولید نفت کشور افزوده شود.

طبق قرارداد توسعه میدان نفتی آزادگان، تولید در مرحله نخست، روزانه 150 هزار بشکه و در مرحله دوم تا 260 هزار بشکه در روز برنامه ریزی شده و بر اساس قرارداد اولیه، ٧٥ درصد این پروژه به شرکت اینپکس و ٢٥ درصد به شرکت نیکو وابسته به شرکت ملی نفت ایران واگذار شده بود.

آزادگان؛ اختلاف نظرهای سیاسی
شرکت اینپکس که بخش عمده ای از سهام آن در اختیار دولت ژاپن است، مدتی پس از امضای قرارداد، با مطرح کردن مسائلی از انجام فعالیت در آزادگان خودداری کرد. وجود مناطق مین‌گذاری شده در میدان آزادگان از جمله بهانه هایی بود که ژاپنی‌ها روی آن تاکید داشتند و ادعا می کردند تا زمانی که ایران به جمع آوری مین‌هایی که در این مناطق کار گذاشته شده است اقدام نکند، امکان شروع فعالیت وجود ندارد.
این در حالی بود که کار مین روبی تا عمق شش متری زمین انجام و آماده بودن شرایط برای آغاز عملیات توسعه، بارها از سوی مقام های کشورمان اعلام شده بود، اما شرکت اینپکس تمایلی به اجرای قرارداد از خود نشان نداد و همچنان در اجرای پروژه تعلل می کرد و این امر در حالی صورت می گرفت که کاملاً مشخص بود مهم‌ترین دلیل تاخیر ژاپنی‌ها فشارهای دولت آمریکا برای کناره گیری از این پروژه بوده‌است.
طرح تولید زودهنگام شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب اگرچه با مخالفت هایی همراه بود و برخی آن را غیرعملی می دانستند، اما مطابق برنامه و با حداقل هزینه ممکن به اجرا در آمد و تولید از این میدان با ظرفیت تولید 20 هزار بشکه در سال 1386 آغاز شد و وعده های کارشناسان شرکت مهندسی نفت را محقق کرد.
شرکت اینپکس به دلایل مختلفی این قرارداد را اجرا نکرد تا در سال 1385 از طرح توسعه میدان آزادگان کنار گذاشته شد و شرکت ملی نفت ایران از شرکت های مختلف درخواست کرد تا برنامه تولید زودهنگام خود را در خصوص این میدان ارائه کند.
در برنامه ای که از طرف مناطق نفت خیز جنوب ارائه شد، تعمیر 6 حلقه چاه اکتشافی مدنظر بود که در برنامه های قبلی بعضی از این چاه ها را عملاً غیر قابل تعمیر اعلام کرده بودند.
تاکنون 20 میلیون بشکه نفت از میدان آزادگان برداشت شده است که به دلیل مجاورت با مرز و احتمال اشتراک با میدان مجنون عراق باید به برنامه توسعه آن توجه بیشتری کرد.
هم اکنون شرکت ملی نفت چین 70 درصد سهام این پروزه را در اختیار دارد که این شرکت برای جبران هزینه ها و کسب سود خود تا هشت سال در تولید از میدان آزادگان سهیم است . چمیدان نفتی آزادگان با ذخیره ۳۴ میلیارد بشکه نفت خام، یکی از بزرگ‌ترین منابع نفتی جهان است.


نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
captcha
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار