کد خبر: 1144954
تاریخ انتشار: ۲۰ اسفند ۱۴۰۱ - ۰۲:۰۰
«حزب توده در سبزوار» در آیینه یک خوانش
اثری که هم اینک در معرفی آن سخن می‌رود، بازخوانی فعالیت حزب توده در شهر سبزوار را در دستور کار خویش قرار داده است. این پژوهش توســط حسن شمس‌آبادی انجام شده و پژوهشکده مطالعات تاریخ معاصر ایران، آن را روانه بازار نشر کرده است.
 شاهد توحیدی
اثری که هم اینک در معرفی آن سخن می‌رود، بازخوانی فعالیت حزب توده در شهر سبزوار را در دستور کار خویش قرار داده است. این پژوهش توســط حسن شمس‌آبادی انجام شده و پژوهشکده مطالعات تاریخ معاصر ایران، آن را روانه بازار نشر کرده است. نویسنده در دیباچه خویش بر این کتاب، در باب محتوای آن چنین آورده است: 
«مناسب است تا با انتشار اسناد حزب توده سبزوار - که حاوی میتینگ‌ها و جلسات حزبی و شرح رقابت‌های سیاسی آن‌ها با دیگر احزاب و همچنین حمایت‌های آن‌ها از سیاست‌های شوروی است- تاریخ این منطقه برای علاقه‌مندان بازگو شود. این نکته را هم باید افزود که از این اسناد طی این سال‌ها، غفلت شده و غبار فراموشی بر آن‌ها نشسته است، بنابراین با انتشار این اثر، امید است اولاً زوایای پنهان و آشکار عملکرد حزب توده روشن شود و ثانیاً مقطعی مهم از تاریخ شهرستان سبزوار، برای علاقه‌مندان به‌ویژه مردم این شهر که دوست دارند از پیشینه تاریخی شهرشان آگاه شوند، روشن گردد. روش کار در این پژوهش، توصیفی است. کتاب از دو بخش تشکیل شده است: مدخل پژوهشی ۲. اسناد خوب. در بخش اول که به عنوان مدخل پژوهشی مطرح شده، تلاش شده است براساس گردآوری و پردازش داده‌ها و اطلاعات منتج شده از اسناد، مصاحبه‌های شاهدان عینی، کتب منتشر شده در این زمینه به‌ویژه روزنامه راستی که ارگان حزب توده در مشهد بوده، روایتی روان و گویا از حزب توده در سبزوار ارائه شود. در بخش دوم کتاب، حدود صد سند از اسناد مربوط به حزب انتخاب و عیناً آورده شده است. اسنادی که انتخاب نشده‌اند، اغلب تکراری و حاوی مطالب پیش‌پاافتاده بوده‌اند. خوانندگان می‌توانند با رجوع مستقیم به اسناد علاوه بر آگاهی از نحوه استفاده نویسنده از آن‌ها در متن، بدون واسطه با سند تاریخی، کم و کیف آن و نکته‌های نهفته در آن آشنایی یابند. 
کتاب از دو فصل تشکیل شده است. در فصل اول به موضوع تشکیل حزب توده در اوایل دهه ۱۳۲۰ پرداخته شده و بعد از توضیح مختصری درباره تأسیس حزب توده در کشور و به تبع آن در خراسان، درباره فعالیت این حزب در مشهد توضیحات مفصل‌تری آمده است. در ادامه این فصل، حوادث و رویداد‌های مرتبط با حزب در خراسان بررسی شده است. موضوعاتی همچون مؤسسان حزب، ساختار تشکیلاتی، تشکیلات زیرمجموعه حزب در این استان و شرحی از فعالیت‌های حزبی آن به‌ویژه برگزاری دو کنفرانس ایالتی و حضور فعال آن در عرصه انتخابات دوره چهاردهم مجلس شورای ملی، محور‌های دیگر این فصل را تشکیل می‌دهد. اهتمام نویسنده در این فصل، بر اختصار و ارجاع خوانندگان به منابع موجود در این حوزه بوده، چراکه هدف از انتشار کتاب، آشنایی بیشتر با فعالیت‌ها و عملکرد حزب در شهرستان سبزوار بوده است. فصل دوم در واقع، فصل اصلی کتاب حاضر را تشکیل می‌دهد. این فصل به شرح تأسیس حزب در سبزوار و نحوه گسترش آن در این شهرستان و برخی از بخش‌ها و دهات پیرامونی اختصاص دارد. رقابت بین احزاب سیاسی فعال در این برهه از جمله حزب میهن و عدالت و شرح فعالیت‌های حزبی که اغلب در قالب میتینگ‌های سیاسی نمود داشته است، انتخابات دوره چهاردهم مجلس شورای ملی و تبلیغ اصول و مرام حزب توده در پوشش نمایش و تئاتر و همچنین بزرگداشت‌های رهبران حزب و اعیاد ملی و مذهبی، محور‌های این فصل را تشکیل می‌دهند. در بخش پایانی کتاب، اصل تصویر برخی از اسناد مراکز سندی همچون مرکز اسناد انقلاب اسلامی، سازمان اسناد ملی و آرشیو اسناد ریاست جمهوری آورده شده است....»
نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار