کد خبر: 1131258
تاریخ انتشار: ۲۸ دی ۱۴۰۱ - ۰۳:۰۰
آنچه همسر شهید نواب صفوی در باره او به تاریخ سپرد
اثری که هم اینک در معرفی آن سخن می‌رود، خاطرات بانو نیرالسادات نواب احتشام رضوی همسر شهید سید‌مجتبی نواب‌صفوی را در خود دارد. این مجموعه توسط حجت‌الله طاهری تدوین یافته و مرکز اسناد انقلاب اسلامی، اخیراً چاپ دوم آن را روانه بازار نشر ساخته است
محمدرضا کائینی

اثری که هم اینک در معرفی آن سخن می‌رود، خاطرات بانو نیرالسادات نواب احتشام رضوی همسر شهید سید‌مجتبی نواب‌صفوی را در خود دارد. این مجموعه توسط حجت‌الله طاهری تدوین یافته و مرکز اسناد انقلاب اسلامی، اخیراً چاپ دوم آن را روانه بازار نشر ساخته است. ناشر در دیباچه خویش بر این خاطرات، در باب کارنامه جمعیت فدائیان اسلام و شهید نواب صفوی، به نکات ذیل آمده اشارت برده است:
«این سازمان اولین گروه سیاسی ایران در قرن بیستم بود که به‌طور منسجم مبارزه با استعمار و بی‌دینی را هدف خود قرار داده بود و برای رسیدن به آن، شدیداً تلاش می‌کرد. نخستین کسی که آماج حملات فدائیان اسلام قرار گرفت، نویسنده ضد شیعه احمد کسروی بود که در سال ۱۳۲۵ و مقابل کاخ دادگستری به دست فدائیان اسلام کشته شد. فدائیان اسلام از زمان پیدایش تا زمانی که با اعدام رهبر این جمعیت در سال ۱۳۳۴ از هم فرو پاشید، در بسیاری از مناطق ایران فعالیت می‌کردند. آنان با اقداماتی، چون اجتماع و تظاهرات روز جمعه ۳۱ خرداد ۱۳۲۷ در مسجد سلطانی به پشتیبانی مردم فلسطین و تشکیل دفاتری برای ثبت‌نامه و اعزام نیرو به فلسطین اشغالی، ترور عبدالحسین هژیر وزیر دربار وقت در ۱۳ آبان ۱۳۲۸، مخالفت با آوردن جسد رضاشاه به قم، ترور رزم‌آرا در ۱۶ اسفند ۱۳۲۹، تحصن در زندان قصر در ۲۱ دی ۱۳۳۰، ترور سید حسین فاطمی معاون نخست‌وزیر و مخالفت با پیمان نظامی سنتو و ترور نافرجام حسین علاء، موجودیت خود را اعلام کردند و بر جریانات سیاسی تأثیر گذاشتند. دستگاه امنیتی رژیم پهلوی دوم توانست با اعدام رهبران فدائیان اسلام در سال ۱۳۳۴ این گروه را متلاشی کند، اما حرکت آنان الهام‌بخش و هموارکننده راه جنبش‌ها و حرکت‌های اسلامی معاصر شد. آنان الگوی مبارزه چریکی را، برای اخلاف خود به ارمغان گذاشتند و بذر‌هایی کاشتند که در سال ۱۳۵۷ در ایران به ثمر نشست.
با توجه به اهمیت حرکت فوق ضروری است تا خاطرات افرادی را که با شهید نواب صفوی ارتباط داشته‌اند، جمع‌آوری و تدوین کرد و در اختیار علاقمندان تاریخ معاصر قرار داد. راوی این خاطرات، خانم نیره‌السادات نواب احتشام رضوی همسر شهید نواب صفوی است که در اوج فعالیت‌های سیاسی وی در کنارش بود و در این زمینه خاطرات ارزشمندی را نقل کرده است. شرح مبارزات و حتی روابط خانوادگی و شخصی نواب، با احساسی زنانه و به‌گونه‌ای بسیار والا در این نوشته آمده است. پیش از این مرکز اسناد انقلاب اسلامی، خاطرات محمدمهدی عبدخدایی از یاران شهید نواب صفوی را منتشر ساخته بود. این دو دفتر در مجموع، گزارشی منسجم و دقیق از روابط درونی و بیرونی این شهید می‌دهند و در واقع می‌توان این دو اثر را، مکمل یکدیگر دانست. در این خاطرات، راوی ابتدا به محل تولد و پیشینه خانوادگی، دوران کودکی و مسائل و مشکلات آن دوران پرداخته است، سپس به قضیه قیام گوهرشاد مشهد اشاره می‌کند که منجر به تبعید پدر ایشان می‌شود. وی چگونگی ملاقات نواب احتشام رضوی و نواب صفوی را در کاخ گلستان بازگو کرده و چگونگی آشنایی خود و نواب صفوی و سپس قضیه ازدواج با نواب را تشریح می‌کند. سپس به حوادث و رخداد‌هایی که در دوران هشت ساله زندگی‌اش با نواب صفوی روی داده است، نظیر زندگی مخفی خود و نواب، ترور هژیر، قتل رزم‌آرا، مسافرت‌های نواب، زندانی شدن نواب، تحصن فدائیان اسلام در زندان قصر، سفر نواب به مؤتمر اسلامی و دعوت اخوان‌المسلمین از ایشان، ماجرای کودتای ۲۸ مرداد ۱۳۳۲، پیمان سنتو، ترور حسین علاء و سرانجام شهادت نواب صفوی و یارانش اشاره می‌کند...».

نظر شما
جوان آنلاين از انتشار هر گونه پيام حاوي تهمت، افترا، اظهارات غير مرتبط ، فحش، ناسزا و... معذور است
تعداد کارکتر های مجاز ( 200 )
پربازدید ها
پیشنهاد سردبیر
آخرین اخبار